Szerintetek mi az oka, hogy az emberek ennyire másképp kezelik a macskákat, mint a kutyákat?
Tegyük fel van egy kutyánk, és egy macskának.
Persze itt is vannak kivételek, de a többség, ha a kutya szökik, akkor próbálja megakadályozni. Magasabb kerítést épít, kijavítja a gyenge pontokat, rosszabb esetben kennelbe zárja, vagy láncra veri, de valahogy bent tartja. Pedig látható, hogy a kutya menni akar az utcára.
Ugyanilyen esetben, ha egy macska szökik, akkor sokan (igen itt is van kivétel) annyival letudják, hogy nem lehet bezárni, vagy hogy a macska fogyóeszköz. Pedig a macskáknak is kitalálták már a cicabiztos kerítést, a kifutót, vagy akár póráz is van neki, hogy lehessen őket sétáltatni, mint a kutyákat.
Szerintetek mi az oka annak, hogy a kutyákat többnyire valamilyen módszerrel próbálják a telken belül tartani, a macskánál meg fel sem merül, hogy nem kéne kiengedni az utcára?
Javítsatok ki, ha rosszul látom az egészet, de én így látom a környezetemben.
Fogyóeszköz.
Illetve még mindig terjednek azok a hitek, hogy a macska nem ragaszkodik, meg helyhez nem személyhez kötődik-nem olyan cuki, hűséges, mint egy kutya.
Gondolom.
Jó kérdés. Én kertes házban lakom és el nem tudom képzelni, hogy a macska be legyen zárva a lakásba. Ezt a 4. vagy a 10. emeleten természetes, de a földszinten, ahol karnyújtásnyira van a bokor, a fa, a gyík. Ahol jön át a szomszéd macska, hát szerintem ott tényleg szenvedés lenne neki. Ezért engedem ki.
Kutyánál egyrészt törvényi kötelezettség, hogy ne engedd gazdátlanul ki, másrészt szerintem egy kutyára több veszély leselkedik kint (hamarabb megeszik valamit mint egy macska, nagyobb valószínűséggel fogja be valaki, nagyobb testű, nehezebben bújik el, stb)
Pórázt nagyon kevés macska viseli el, és szerintem egy macskánál nem is működik ez a napi 3x sétálunk, egyébként meg bent van. Attól hogy egy eszköz létezik még nem biztos, hogy van létjogosultsága, a kedvenc-állat-kiegészítő-felszerelések általában a gazdának készülnek. (lásd macskajátékok)
#4 - akinek van macskája, az tudja, hogy ezek nem igazak, tehát ez nem lehet magyarázata az ilyen viselkedésnek :)
(kivéve ha valaki közömbös irántuk és tényleg csak fogyóeszköznek tartja)
Nem azzal van a gond, hogy kijár az udvarra. Ha van rá lehetőség az szerintem is jobb neki (persze nálam kinti-benti macsek lenne).
Bennem ott van a kérdőjel, hogy miért hagyják kóborolni az utcán ilyen nyugodtan őket (mert én havonta minimum látok elütött macskát élőben, és ismerősök a neten még többet osztanak meg). Persze én társállatként gondolok rájuk, más meg másképp, nem azonos a felfogásunk.
A pórázra visszatérve. Persze lehet, hogy neked van igazad, én mindig kutyát tartottam, így nem volt lehetőségem tesztelni macskán, csak felmerült bennem ez a kérdés. De szerintem ez részben szoktatás kérdése is.
Kutyám is és macskám is van, lakásban minden állat. Én a különbséget leginkább ott látom köztük, hogy a két faj személyisége teljesen eltérő, a kutya felfedezési igénye velem együttműködve is kielégül, olyan fajtáim vannak, akik szeretnek az emberrel közösen dolgozni (juhászkutyák), sőt, igényük van rá, és csak akkor lesznek kiegyensúlyozottak, ha a napi séta és foglalkozás megvan. A macska ellenben alapból 24-ből 18 órát alszik, ha neki nincs kedve, elő sem jön a hívásomra, elvonul a simogatás elől. Ennek ellenére ki szoktam vinni a kertbe, ahol általában minden fűszál miatt halálra rémül, mert nem ehhez van szokva, nem erre lett szocializálva. (Megjegyzem amúgy, láttam olyat, aki a kutyát is csak szökőévente vitte ki, ő is hasonlóan reagált a külvilágra. Társasági kutya volt, de szerintem ez egy magas energiaszintű kutyával nem megoldható, mert szétszedi a házat. Egy macska nem.)
Azonban a macskára sem tudom azt mondani, hogy egy lusta, egész nap henyélő állat, mert mindig ott van az ajtóban, mikor hallja, hogy jövünk, és úgy alapjáraton ott szokott ülni a társaságunkban napközben is. Ha kedve van, simit kér, ha nincs kedve, odébb megy. Teljesen más igényei vannak, mint a két kutyámnak. Ennek ellenére vigyázunk rá, a jóminőségű táp, élősködők elleni védelem, ivartalanítás, orvosi ellátás neki is alanyi jogon jár, napirendje van, gondoskodva van róla, nem "csak egy macska" alapon van kezelve, aki csak úgy lakik velünk. De ha a kutyáimmal foglalkoznék ennyit, mint amennyit a macska igényel (csak simi, kaja, néha hajlandó játszani, egyébként csak ott van velem egy légtérben), már szétkapták volna a házat. Így is van, hogy néha este tízkor hozza a kicsi a játékát, hogy dobdel. :D
Plusz szerintem a sztereotípiák is nagy szerepet játszanak a külön módon kezelésben, plusz általánosságban elmondható, hogy a kutya veszélyesebb állat. Már ha csak azt nézed, hogy ha egy nagyobb testű kutyát elütsz, az a kocsin is látszik, míg egy macska nem hagy nyomot. Vagy ha megharap valakit akár azért mert úgy gondolja, az utca is az ő területe, meg kell védenie. Agresszív kutyával többel is találkoztam járókelőként, míg agresszív macskával csak egyszer, de az sem az átlagos cicuka volt. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!