Mit jelent az hogy egy ló nyakon vagy nyergen sütött? És ez mire jó?
A sütés az azonosításra jó.
Nyakon sütik a keresztezett egyedeket, és a köztenyésztési állományt. Ebből is van kétféle. Az egyik a legális párosításból született csikók bélyegzése.Ilyenkor a ló bal nyakán a megyejelet bélyegzik, ami a megye nevének első és utolsó betűje pl. Somogy megye: SY.Ezután történik a születési év utolsó két számjegyének bélyegzése. A nyak jobb oldalára kerül a csikószám.
Az ismeretlen származású, zugcsikók esetén a nyak bal oldalára kerül a bélyegzés évének utolsó két számjegye , és utána a megyejel. A jobb oldalra szintén egy sorszám kerül, de ez 4 számjegyű , és 0-val kezdődik.
Nyereghelyen sütik az egy adott fajtába tartozó tenyésztett csikókat.pl: furioso-north star,kisbéri stb.
Ebben az esetben a csikó viseli a fajtabélyegzőt, a születés évének utolsó két számjegyét, valamint a csikószámot. A legtöbb fajtánál bal oldalon van a fajtabélyegző és a csikószám, a jobb oldalon az évszám utolsó két számjegye.
"A besütés eredetileg a több tulajdonos lovaiból álló ménesek megkülönböztetésére szolgált. Ma a besütés származási bizonyítvánnyal együtt a tenyészistálló azonosítására szolgál. A megfelelő formájú felizzított vassablonnal égetik a ló bőrébe a tenyésztői jelet. A besülés helye lehet a ló nyaka, a nyereg helye vagy a far. A besütés ábráját bélyegnek nevezzük."
Na ennyi :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!