Az állatoknak van szabad akaratuk dönteni jó és rossz között?
Wikipédia azt írja nincs:
"Az állatok nem személyiségek, nincs "én"-jük, nem ismerik a felelősséget, mit sem tudnak Istenről. Ők ösztönösen cselekednek és nincs szabad akaratuk választani a jó és rossz között, mint az embernek."
Az állatok körében már csak azért is érdekes lenne a jó és a rossz fogalma, mert pl. az egér a macskára, mint ellenségre tekint, a macska meg az egérre eleségként.
Ami a macskának jó, az az egérnek rossz. Ami az egérnek jó, a macskának rossz.
Az emberi civilizációban az ellentéteket kompromisszumok kötésével, szerződésekkel, szabályokkal, törvényekkel, rendeletekkel, megállapodásokkal stb... lehet szabályozni, vagy kordában tartani. Az állatok esetében ez a dolog nem értelmezhető.
Nos, ez egy érdekes és kissé bonyolult dolog.
Úgy valóban nem dönthet jó és rossz között, mint mi emberek, mert mint ezt itt egyen-ketten előttem leírták: az állatoknál nincs olyan jó/rossz mint nálunk embereknél. Valóban ösztönlények, mint hajdanán az őskorban még a mi őseink is.
Viszont nagyon is van személyisége az állatoknak. És nagyon is van énjük. Szabadakaratuk van, mert ha nem lenne, nem tudnának egymásnak jelezni pl veszély esetén. Vagy a kiskutyám, nem tudna szólni, ha már nagyon lemenne sétálni, vagy épp olyan barom vagyok, hogy elfelejtek ránézni a vízestáljára és már inna csak épp nincs mit. Ez mind-mind az ő akaratából történik és tudatosan csinálja.
Meg visszatérve a vadállatokhoz, Gondolj csak bele, hogy milyen komoly állati civilizációk vannak. Ezekhez is mindhez kell, hogy legyen valamiféle tudatuk és szabad akaratuk.
Sőt mondok mégjobbat a tudatra: tudat nélkül nincs élet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!