Másnak is csak rossz tapasztalatai vannak az állatvédőkkel? Csak a pénzről szól az egész?
Szerintem én egy életre kiábrándultam belőlük. Tavaly szerettünk volna egy kiskutyát, csak annyi volt a kritériumunk, hogy nagytestű és keverék legyen. A neme mindegy, ivartalanítva lesz. A környékünkön lakó állatvédőktől akartam egy mentett kutyát örökbe fogadni. Nem kaptam meg, mert akinél volt (állatvédő) benti tartásra adta volna oda a kiskutyát, akiből egy hatalmas kuvasz keverék lett. Tehát nem egy házba való kutya. Így hát elmentünk egy "szaporítóhoz", akitől egy jelképes összegért elhoztunk egy ilyesmi jellegű keverék kutyust. A "szaporítónál" az anyakutya és a 3 kiskutya fekhelye egy kellemes, jól berendezett és kényelmes fészerben volt kialakítva és egy több száz négyzetméteres füves területet birtokolhattak, tovább prémium tápon éltek. Tehát semmi kivetnivaló nem volt a tartásukban, szép, kiegyensúlyozott és egészséges kiskutyát hoztam el. A kutyám 3000 négyzetméteren él, fűtött, egyedi igényekre készítettet kutyaházban, prémium tápon. Imádom őt, még az olaszországi nyaralásunkra is magunkkal vittül, de be nem jöhet. Drága bútoraink vannak, ez van. Ugyanakkor az ő háza is felér jópár havi albérlet árával. Idáig még nem panaszkodott, továbbá sem az állatorvosa sem pedig én nem látom rajta a depresszió tüneteit, amiért neki "csak" ez jutott.
A napokban viszont volt szerencsém meglátogatni a környékünkön lakó "állatvédőket", mert hozzánk dobták be egy levelüket. Én teljesen ledöbbentem az állattartásuk körülményein. Kb. 30 négyzetméteren élnek 3-an 6 különböző méretű kutyával és ki tudja mennyi macskával. Az udvaruk nincs körbekerítve, egy 10 négyzetméteres betonplaccból áll. A kutyák kis ketrecekben vannak (van köztük német dog is), elmondása szerint naponta 2x viszik őket sétálni. Ráadásul hivatalosan bejegyzett szervezetekkel csinálják ezt, nap mint nap látom ezeknek a szervezeteknek a kocsijait és embereit hozzájuk menni. Én idáig meg voltam arról győződve, hogy a házuk mögött van valamilyen elkerített helyük vagy valamilyen normális körülmény az állatoknak. De nincsen. Engem elkeserít, hogy ezt nevezik nálunk állatvédelemnek. Az igaz, hogy náluk bent vannak a kutyák, 1m X 1méteres ketrecekben. És nekik ez a jó körülmény. Komolyan elmennek az emberekhez mielőtt odaadják az állatokat leellenőrizni a körülményeket és eldöntik, hogy ideális-e a körülmény. És ők mentik az állatokat. Arról nem is beszélve, hogy folyton támadják a szaporítókat. Sok emberrel találkoztam már, akiknél "felelőtlenül" kiskutyák születtek, de soha egyiknél se voltak ilyen körülmények között tartva. Szerintem inkább az állatvédőktől kéne megmenteni a kutyákat, az összes ilyet lecsuknám és egy méterszer méteres cellába zárnám, hogy érezzék a "védelmet". Én napok óta nem térek magamhoz, hogy nálunk komolyan ezt nevezik állatvédelemnek.
A férjem azt mondja, hogy az egész állatvédelem a pénzről szól és egyáltalán nem szabad foglalkozni velük. Ti mit gondoltok erről?
A helyzet az, hogy ha nem szaporítótól vásároltál volna, és a többi ember, aki occsó kutyát keres, akkor gyakorlatilag nem is lenne szükség állatmenhelyekre, vagy legalábbis minimálisra.
Akitől Te vettél, neki ez bevételi forrás, megteheti, hogy ilyen körülmények között tartson kutyát. Aki viszont egy kicsit is belelát az IGAZI állatmentésbe, az tudja, hogy milyen fáradtságos és költséges. A menhelyes kutyáknak viszont ez (jó esetben) átmeneti otthon.
Valószínűleg oka van, hogy nem kaptál kutyát tőlük. Tudod, hogy honnan, milyen körülmények közül került hozzájuk a kutya?
Nagyon sok rosszat hallok a menhelyekről és "állatvédőkről" mostanában. Elvárásaik és követeléseik vannak, de amikor nekik kellene segíteni másokon akkor már nem olyan nagy a lelkesedés. Pl volt olyan eset hogy bedobtak egy család udvarába egy doboz kiskutyát és nem tudtak mit csinálni, elvitték a menhelyre, akik úgy tekintettek rájuk mint gyilkosokra és közölték hogy nem tudják bevenni a "gyanús körülmények között érkezett" kölykeiket, célozva ezzel arra hogy biztos náluk születtek és le akarják passzolni őket.
Kiadni kutyát meg majdnem már egy gyerek örökbefogadásával vetélkedik. Ennek ellenére csodálkoznak hogy sokan megelégelik ezt és inkább vesznek egy jófogásos kölyköt helyettük, utána meg sír a szájuk a szaporítók miatt. Sajnos ezzel hogy ilyen cécóvá teszik az örökbefogadást gyakorlatilag ők is támogatják a szaporítókat. Nem azt mondom hogy fűnek-fának adjanak kutyát, de azért van egy határ.
Hát amit itt leírtál csak még tovább rontja a véleményemet az állatvédőkről.
Egyébként eddig is azt gondoltam, hogy az állatvédelem csak az embergyűlölet egyik "fedősztorija".
" és támogatom minden kutya ivartalanítását"
Akkor egy generáció kihalna a kutya mint állatfaj.
Mi is megjártuk. A kritériumoknak megfeleltünk, a szemle is megvolt minden stimmelt, de nem hozhattuk el a kutyát. Kb két hónapot vártunk, látogattuk a kutyát vittünk nekik mindig valamit. Aztán el akartuk hozni, de még további látogatásokhoz kötötték, hogy elhozhassuk. Nem tudtuk tovább vállalni az odajárást. Mind anyagilag, mind időben rengeteg volt, úgyhogy visszaléptünk.
Mi is szaporítós kutyát hoztunk haza (keverék), jó körülmények közül, jelenleg is egészséges, ivartalanított oltott, jól nevelt kutyus.
Én úgy vettem észre, hogy az állatvédőknek a hozzáállásával van a baj, nem tudnak a leendő gazdiban megbízni, és ők tudják milyen körülmények közül mentették az állatot, féltik nehogy hasonló sorsra jusson. Viszont már túlzásba viszik. Abban egyet értek, hogy meg kell válogatni kinek adják örökbe, de ez egy szemlével és beszélgetéssel szűrhető.
Én ezt az egészet nevetségesnek tartom. Mi az, hogy "szaporító"? Komolyan elvárnák, hogy mindenki százezrekért vegyen kutyát kennelből? Kinek van arra pénze? (Nekem mondjuk van, de az emberek zömének nincs, viszont a legtöbb ember vágyik egy háziállatra.) Nekem nincs tapasztalatom az állatvédőkkel, illetve követem egy-két menhely oldalát, de ott csak a rózsaszínű szirupos történeteket látom, meg a folyamatos szemrehányást, hogy miért nem akarja senki örökbe fogadni a kutyákat.
Amit leírtál kérdező, teljesen igazad van, egy kutya szenved a lakásban, és szüksége van arra, hogy kint is legyen, még akkor is, ha benti kutya! És ez nem napi kétszer pár perces séta kellene, hogy legyen.
Akiről írtál, az nem állatmentő, hanem elmebeteg és el kéne venni tőle azokat az állatokat. :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!