Kezdőoldal » Állatok » Állatvédelem » Ti mit tennétek a helyemben?

Ti mit tennétek a helyemben?

Figyelt kérdés

Nemrég költöztünk albérletbe a barátommal. Van egy nagy ház, ott laknak azok akiktől béreljük a kis házat a kert végében. Tehát az udvar közös.

Van egy kutyájuk, aki nagyon rövid láncon van tartva. Amióta itt vagyunk, én nem láttam, hogy elengedték volna, és sétáltatni sem viszik. Enni adnak neki és összeszedik a kutyasz*rt, ennyit foglalkoznak vele.

Még van egy fél év körüli kutyájuk is, akit nemrég fogadtak be az utcáról. Ez a kiskutya szabadon jár-kel a kertben, a házukba is beengedik. Nem értem, hogy a láncon lévő kutyát akkor miért nem lehetne legalább a kertben ugyanígy elengedni, a kerítés jó, megszökni nem tudna. Házőrzésre sem lehet fogni, hogy azért tartják, mert a kutya a ház mögé van kikötve, így szabadon ki-be lehet járni a kutyával való találkozás nélkül.

Ti mit tennétek ilyen helyzetben? Gondolkodtam, hogy szólok állatvédőknek, jegyzőnek. Rossz látni minden nap, hogy mennyire szomorú a kutya, pedig nem lakunk itt régóta, ők meg képesek ezt évek óta nézni.

De közben az is bennem van, hogy mégiscsak tőlük béreljük a házat, és akkor feljelenteném őket? Ez visszás érzéseket vált ki belőlem, nem lenne ez "hátbaszúrás" a számukra? Egyébként kedves emberek, már amennyire lehet kedves az aki így bánik a kutyájával.

Azt még leírnám, hogy macskákat is tartanak, vagy 5öt, ebből van amelyik bejár a házba és ivartalalnítva van, de 2 nőstényt konkrétan láttam, hogy kandúrral "akcióznak" most a napokban. Bele se merek gondolni, hogy mit szoktak csinálni a kiscicákkal, ha ez minden évben így megy.

Kérlek adjatok tanácsokat, ti mit tennétek ilyen helyzetben?

2016. febr. 26. 11:45
 1/7 axonbite válasza:
78%
amíg ott laksz addig max annyit tehetsz esetleg beszélsz a tulajdonossal had viseld a kutya gondját amíg ott vagy mert megkedvelted és ha mást nem is érsz el esetleg elviheted sétálni de talán el is engedheted kicsit. egy próbát meg és. jogi útra akkor lépj ha már van hol lakni mert amúgy már tilos láncon tartani kutyát.
2016. febr. 26. 13:07
 2/7 anonim ***** válasza:
68%
Jelentsd, nem kell azt senkinek tudnia, hogy te voltál. Mit ártott az a kutya, hogy így kell leélni, egy láncon az életét? Miért lennél cinkos a kínzásában? Jelentsd, akár névtelenül. Vagy akár írd meg nekem privátban a címet, küldj 1-2 fotót a kiláncolt kutyáról, (lehetőleg más-más napokon, más-más időpontban) és jelentem én, a saját nevemmel, saját felelősségemre.
2016. febr. 26. 13:38
 3/7 anonim ***** válasza:
39%

Arra még nem gondoltál, hogy szóba elegyedsz velük? Beszélgettek, megérdeklődöd, miféle ez a kutya, szokták-e sétáltatni? Ha nem, miért nem? Tudják-e, hogy egy ekkora testű kutyának mekkora mozgásigénye van?

Szerintem, ha mindazt az időt, amit a jegyzőhöz járkálásba ölsz inkább arra szánod, hogy elviszed te azt a kutyát egy kicsit mozogni - amennyiben erre alkalmas a kutya, mert esetleg nem támad rád, ha a közelébe mész -, többet segítesz az állaton...már ha tényleg az állaton szeretnél segíteni.

De mindenek előtt, nem ártana tájékozódni.. mert kívülről nézve gondolni bármit könnyű. A tényeknek utánajárni, no az elhiszem hogy egy fokkal nehezebb, de annál áldásosabb.

Nagyon elszaporodtak ezek az esetek, az embereknek sokkal kényelmesebb boldog-boldogtalant azonnal felnyomni, anélkül, hogy akár csak egy szót váltottak volna vele az ügyről... Szerintem ne ess ebbe a hibába.

2016. febr. 26. 15:39
 4/7 A kérdező kommentje:

Mint írtam nem szívesen jelenteném fel őket hiszen mégis az ő házukban lakom, csak kíváncsi voltam ki mit tanácsol. Arra is gondoltam igen, hogy beszélek velük, csak azt se szeretném, hogy az legyen, hogy én milyen jogon vonom őket kérdőre meg szólok bele abba hogy mit csinálnak a kutyájukkal, hiszen én se örülnék neki ha kioktatnának.

De mindenesetre egy próbát megér.

2016. febr. 26. 19:32
 5/7 anonim ***** válasza:
75%

"Nagyon elszaporodtak ezek az esetek, az embereknek sokkal kényelmesebb boldog-boldogtalant azonnal felnyomni, anélkül, hogy akár csak egy szót váltottak volna vele az ügyről... Szerintem ne ess ebbe a hibába."

EGYETLEN elfogadható indokot mondj, amiért egy kiszolgáltatott élőlényt megfosztasz a mozgástól, a játéktól, a szabadságtól, a tűző napfény elől árnyékba bújástól, a szeretettől... akkor adják oda valakinek, vagy vigyék menhelyre, de ez állatkínzás.

2016. febr. 26. 19:42
 6/7 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó, ha letörölted a habot a szádról, akkor talán megpróbálhatod értelmezni is azt, amit írtam...

De a kedvedért adok egy kis segítséget: Nem azt írtam, hogy támogatom azokat, akik így tartják a kutyáikat. Azt írtam, hogy a hozzád hasonló, habzó szájú önjelölt feljelentgetők attól még, mert nyekk nélkül jelentgetnek, nem segítenek az állaton. A hivatalos procedúrák ugyanis hónapokig, évekig is eltarthatnak, ez idő alatt pedig nem hiszem, hogy a kutyának annyival jobb élete támadna hirtelen..azért, mert te úgy érezted, meg kell büntetned a gazdáját, és egy huszáros hajrával már rohansz is papírlobogtatva a jegyzőhöz.

A kérdés itt mindig a szándékon áll. Mit szeretnél? A gazdát büntetni a melledet verve, vagy a kutyán segíteni? Ha az utóbbit, akkor valószínűleg hamarabb érsz el célt úgy, ha jó viszonyt alakítasz ki a gazdával, és így az megengedi, hogy foglalkozz a kutyájával, ha már ő nem teszi. Persze, elhiszem, ebben a világban nehéz dolog önzetlenül segíteni, hiszen ma mindenki az igazáért óbégat, és olyan nincs, hogy ha neked szúrja a szemed valami, azt ne torolhasd meg teljes karhatalommal... :) Megértem. Csak lesz*rom. Ettől még nem leszel állatvédő.

2016. febr. 27. 12:50
 7/7 anonim ***** válasza:

Szerintem az a legjobb megoldás (kutya is mozogjon, és ne kelljen feljelenteni akiknél laksz) hogy megkéred, hogy hadd sétáltasd.

Ha gondolod, indokolhatod azzal hogy mindig is akartál kutyát de nem lehet, most se engedheted meg magadnak (illetve ha ők nem engedik a sajátjuk miatt akkor pláne) ezért ha megengedik, szívesen "gyakorolnád" rajta, hogy legyen tapasztalatod mire saját kutyád lesz.

2016. febr. 28. 20:20

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!