Miért a fülvágással vannak annyira odáig az emberek?
Fülvágott kutyámmal amikor melózni megyek sokan rákérdeznek a fülére, aztán meg jönnek azzal, hogy állatkínzó vagyok. Kutyám full egészséges, boldog kutya életet él és nem csak tengődig egy lánc végén...
Az senkit nem zavar amikor beteg kölyköket árulnak a piacon az időjárás viszontagságainak kitéve, ráadásul még az embereket is átvágják. Az átélt fájdalmakról ( mind kutya ember részéről s nem is beszélve?
Mert a fülek napi szinten többször összeakadnak ám, már akkor is, ha csak két kutya elmegy egymás mellett, arról nem is beszélve, amikor órákat játszanak vagy a bokrok között rohangásznak! Ezt én is naponta tapasztalom, mind a 20 mentett, lógó fülű kutyának, amikkel szoktam dolgozni, naponta összeakad a füle és vérömleny keletkezik, így a további sérülések elkerülése végett már holnap fogom javasolni a kezelőorvosuknak az azonnali hatályú, mindenkire kiterjedő fülvágást!
...
Azért az érdekes, hogy csak bizonyos fajták füle sérül olyan gyakran a mindennapi élet során, holott ugyan olyan fülük van, mint a legtöbb tucatkeveréknek, azoknak meg semmi bajuk... Azoknak miért nem vágják a fülét, ha az "egészségének is jót tesz" és "esztétikusabb" is?
Vágjuk le a lábukat,meg a fejüket is,mert az is megsérülhet,ha összeverekszik egy másik kutyával.
Sőt,ne is menjünk velük utcára,mert egy autó is bármikor elütheti.
Nekem 2 éves ivartalan,NEM fül vágott kutyám van,akinek rendszeresen cibálják a fülét az ismerősök kutyái,miközben játszanak.Az enyém észre se veszi és semmi problémája nincs a fülének.
Mellesleg,ha egy csonkolt fülű kutyának a fülébe harapna a másik,az pont a csonkolásból kifolyólag rögtön a hallójáratot és a belső fület sértené fel,míg ha lógna ott valami,akkor elsősorban az tompítaná a harapást.
Számomra nagyon kevés elfogadható érv van,a fül vágás mellett.Az esztétika abszolút nem elfogadható,az egészségügyi vágás pedig NEM a fent említett esetben.Hanem például,ha már LÉTEZIK a vérömleny,ami a staff/pit/argentin dog/dobi fajtánál igen elenyésző kockázatú,mivel normális állapotban is pici a fülük.
3 éves állatgyógyászati pályafutásom alatt,eddig 2 kutyát láttam,akinek x évesen csonkolt a fülét,és mind a 2 SPÁNIEL volt. Folyamatosan verekedtek és a sok szőr és a gazdik elhanyagolása miatt nem vették észre időben,ennek következtében egy hatalmas duzzanat,vérömleny alakult ki a fülén.Le kellett vágni,mert máshogy nem gyógyult és elfertőződött volna.
Ennek ellenére nem kifejezetten mondanám Rád sem,hogy állatkínzó vagy.Az ilyen ember nekem inkább "kirakat" ember.A fent felsorolt kutyafajták tulajdonosai előszeretettel villognak a kutyájukkal és 99%-ban NEM egészségügyi okokból van vágatva a fülük/farkuk.Tehát nyilván azért,mert "jobban tetszik" "keményebbnek néz ki a kutya" és hasonló indokokból,ami számomra azt jelenti,hogy a kutya is a "kirakat" eszköze,mert nem a fajtába szeretett bele az a gazda,hanem a "kemény" külsőbe,ami a fülvágással még "keményebbé" válhat.
A tetoválásról is elterjedt,hogy micsoda kemény gyerek,akinek van.Ennyi erővel a gyerekedet is agyon varrathatnád,mert lehet,hogy neked jobban tetszene úgy...
De persze a magyar társadalom még nincs azon a szinten,hogy a kutyát meg a gyereket egy lapon említse.Pedig egy szinten vannak a jobbaknál!
Mind a kettőért ÉN tartozom felelősséggel és mind a kettő a "gyermekem".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!