KFT, BT, egyéni vállalkozás?
Sziasztok!
Tudom rengeteg ilyen kérdés van, de nem igazán van időm kikeresgetni amire nekem pontosan szükségem van, ezért szeretném én is újra kérni a segítségeteket. :)
Olyan kérdésem lenne, hogy ha én vállalkozásba kezdek melyik lenne nekem a legjobb, ha ÁFA-s számlát is szeretnék kiállítani?
Előre is köszönöm a válaszokat! :)
akkor is áfás számlát fogsz killítani, ha alanyi mentes katás ev leszel, meg akor is, ha áfás kft...
Húzz el köynvelőhöz.
Ha nem éri el a bevételed mondjuk a Kata határát, akkor mi a jó francért fizetnél ötször annyi adót
Semmi köze a kata határának az áfához, akkor sem, ha azonos összeg...
Miért fizetne katára 5-szor annyi adót, mint másodállású szjaskent kivét nélkül? 😊
Vagy miért hagyna veszni 100.000-ket aamkent, ha pl. 5%--al számláz olyan terméket amit 27%-al szerez be és ugyan 12 millió alatt van a bevétele, de keletkezik egy év alatt fél millió visszaigényelhető áfája?
Vagy hagyna veszni havi 19.500 ft-ot, a 2% vagy 50.000 Ft éves hipa mellett,pl. két gyerek után meg havi 59.500 Ft-ot katàsként?!
Ez összesen már 1 millió feletti plussz a katához képest éves 12 millió alatti bevétel esetén.
Na, menjünk vissza az alapokhoz:
ÁFÁ-s számlát akkor is ki tudsz állítani, amikor KATA-s vagy- csak ott 0 % az ÁFA.
(A többieknek: nem olvastatok figyelmesen :-) - a kérdező nem azt írta, hogy ÁFÁ-t akar elszámolni, hanem ÁFÁ-s számlát kiállítani. Márpedig azt KATA-sként is ki tud, mert a 0 %-os számla is "ÁFA-s" számla)
Kérdező, mivel nem írtál semmit a tevékenységedről, így nem lehet megmondani, Neked melyik a legoptimálisabb? Amúgy meg ha ÁFÁ-zni akarsz, akkor úgyis szükséged lesz könyvelőre, Ő meg tudja mondani Neked, melyik lesz a legoptimálisabb.
Norbi, a számításaidból kihagytad, hogy míg KATA-sként "meg lehet úszni" akár 20 ezer ft éves könyvelési díjból, úgy ÁFÁ-sként min 120 ezer, de ha sok számlája van, akkor akár 240 ezr is lehet az éves könyvelési díj.
Nem feltétlenül éri meg a sok macera, papír gyűjtögetés, könyvelőhöz rohangászás - tudod, mennyivel békésebb az életem, mióta KATA-s vagyok? :-)
ÁFÁ-s számlát akkor is ki tudsz állítani, amikor KATA-s vagy- csak ott 0 % az ÁFA.
Akkor újra. Semmi köze az áfának a katához. Nem nullás, hanem alanyi mentes lesz a számla, ezt fogja feltüntetni az "áfás számlán". És nem azért, mert katás.
Attól, hogy valaki katás, még állíthat ki bármilyen kulccsal számlát, ugyanis nem lesz automatikusan AM a katával. NE adj tanácsot, hülye vagy a témához.
Nem hagytam ki... számviteli trv. 2000.évi C. törvény 2.paragrafus (3.)bekezdés.
Csupán összehasonlítottam egy kata evt másodállású szjaval kata btvel és áfás szabad vállalkozási zónás vagy k+F-es tev körös, vagy gyesről visszatérő k.f.t. tagjával.
Visszatérve, 1000 -féle dologtól függ, hogy kinek mi éri meg.
A kata mindenestre bekorlátozna egyúttal a lehetőségeket a nyugalom mellett, ha teher a havi egyszeri könyvelőhöz járkálás cserébe éves plusz 1 millióért. 😊
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!