Mezőgazdasági kistermelői tevékenységről, mit kell tudnom?
Olyanok válaszait kérném, akik foglalkoznak hasonló tevékenységgel. Minden érdekel ezzel kapcsolatban, alap dolgokat megtaláltam neten. A tapasztalatok érdekelnek, hol lehet bukni, mire kell figyelni, ki hogy oldja meg a könyvelést, hogy a legegyszerűbb talpon maradni.
Saját részről elsősorban saját termesztésű gyümölcs, zöldség, vadon termő növények lenne a fő irányzat. Falusi vendégasztal az adottságok miatt jól működne.
Köszönöm a válaszokat!
Várd meg, hogy behozzák-e és milyen formában a családi gazdaság reformját.
Ha még most ültetsz vagy kevés a termés, akkor felesleges még kiváltani rá az őstermelőit.
Ha mégis, és főállás,akkor meg év végén kell kiváltani, december közepétől, vagy utolsó hetében hogy csak arra a tört hónapra fizess teljes járulékot, a következő évben meg a decemberi havi eladásaid lesznek a mérvadók a követő év járulékai számára. Értelemszerűen, ha 0 volt az eladott árud, akkor a járulékod is 0 lesz főállásban is januártól, ahelyett, hogy ha évközben vagy januárban váltod ki, akkor az e.v.-vel megegyező járulékfizetésed van főállásban ha van bevételed, ha nincs.
Éves 600.000 Ft bevétel alatt adómentes vagy, szja-ban sem kell szerepeltetni, illetve ha családi gazdaság, akkor ez többszörözhető. Most van tervbe hogy ennek a határát éves 10 millióig teljesen adómentessé tegyék és a családi gazdaságot felváltsa a családi mezőgazdasági vállalkozás.
Ha meg pl. munkanélküli van a családban, akkor támogatottként is tud csatlakozni a tevékenységhez, x milliós támogatásokkal. És itt bejön az, hogy a támogatásokat, hova és hogyan lehet és kell könyvelni, az egyes adózási módoktól függően. ( Pl. Kata-s fiatal gazda pályázati pénzek elszámolásának problémái az elmúlt években)
Falusi vendégasztal, jelenleg adószámosként elérhető. viszont Nébih feltételei vannak, ahogy a kézműves termékeknek is és szeretnek pl. jelölés, címkézés kapcsán büntetgetni, vagy épp pl. vendéglátás esetén közel olyan feltételeket is előírni, mint egy étteremnek ( pl. külön wc a vendégeknek, külön fehér, külön fekete mosogató, stb )
2020-tól jönnek a Leader Hacsok konzorciumos projektjei, érdemes náluk is érdeklődni, mik az irányvonalak, vagy lakossági fórumokon meghallgatni őket és találni kapcsolódási pontot.
Emellett iránymutató lehet a vidékfejlesztési kézikönv is, ami kitér pl. a vidéki kisvállalkozásokra, igaz ebből "besült" egy pályázat, ami a nem mezőgazdasági differenciálódást célozta volna, de a Rövid Ellátási Lánc, kimondottan jó dolog amihez Neked adva lehet a Falusi vendégasztal, vagy termelői piac.
ÉS pl. ha mást nem veszel alapul, bármilyen mai trendkövető ételhez jól használhatók, fűszerolajok ( amihez a fűszernövényt), vagy ecetek( amikhez a gyümölcsöt nem az I. osztályú primőrből is meg tudod oldani ), azzal is kiegészítheted a falusi vendégasztalt. Lekvár, szörp, stb már sok van, de pl. házi chuttney, kis erjedéssel házi cider már jóval kevesebb, miközben a kereslet irántuk a gasztro vonallal együtt nő. Ahogy pl. fine diningban is a a csírák, ehető szirmos virágok, cressek iránt is.
Huhh... hát nagyon köszönöm! Soha nem kaptam még ezen az oldalon, ilyen kiváló hozzászólást!
Ezek nagyon jó ötletek és gondolatok!
Igazából még én magam sem tudom, hogy mi lenne számomra a legjobb. Ez a falus vendégasztal ez csak a később alakulna ki. Elsősorban az a tervem, hogy van egy lekerített területem, ami jelenleg parlagon van. Terveim között szerepel, hogy idén megszántatom és beültetem. Burgonya és hagyma lenne, amit szeretnék bele elvetni és ezt szeretném értékesíteni.Falun lakom és főúton útvonalon, nagy forgalom áthaladással, kezdetben háznál árulnám a portékát.
Azért tetszett a mezőgazdasági kistermelő, mert nem nagy terület, amit szeretnék megművelni illetve van olyan opció, hogy vadon termő növények eladása (gondolok itt a csipke,galagonya,kökény alapanyagokra) (és a gombafélékre is) ugye az ezekből készült készítmények árusítása stb...
Igen, lehet azt is. A vadon termőkre viszont majd gyűjtési engedélyt kell kérned attól akihez a terület tartozik és be kell jegyeztetni az őstermelőidbe.
A helyi termékezéshez, illetve feldolgozáshoz is majd Nébih külön engedély kell.
Egyenlőre neked egy őstermelői kiváltása kéne. Plusz Nak kamara felé regisztrálni. Éves tagdíj 2-5 ezer forint.
És kicsiben a 600 ezerig még elég kényelmesen el vagy így.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!