Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Lehetek egyéni vállalkozóként...

Lehetek egyéni vállalkozóként villanyszerelő?

Figyelt kérdés

Azon gondolkoztam hogy évek óta foglalkozok villanyszereléssel, megcsinálok egy OKJ-s képzést és másodállásnak ( később ha lesz rá kereslet és jobb lesz mint a jelenlegi munka, akkor főállásnak is ) vállalkozok rá.

A kérdésem az lenne, hogy a műszaki részéhez érték, a gazdaságihoz jelenleg még nem. Ha vállalkozni akarok mint villanyszerelő, mindenképpen kell egy vállalkozás hozzá, vagy eleinte lehetek egyéni vállalkozó ( mondjuk KATA-s, kis bevétel esetén ez az egyik legjobb tudomásom szerint )?

2018. dec. 20. 11:24
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Tehát menjen el segédmunkásnak aki villanyszerelőnek álcázza magát?

Én villamosmérnökként se vállalhatok villanyszerelést.

Nem kellene játszani ezzel, mert ha leég egy ház, áramütés ér valakit komoly felelősséget kell vállalnia. Még akkor is, ha nem miatta.

2018. dec. 22. 09:52
 12/15 anonim ***** válasza:

Pontosan, ahogy 11-es írja!

Oké, Norbi, hogy megtalálod a kiskapukat - de azért vannak dolgok, ahol nem véletlenül vannak előírások: sem gáz, sem villanyszerelőt nem hívnék "okosba" - még akkor sem, ha olcsóbb. Az életem, a gyerekem élete többet ér.

2018. dec. 22. 13:41
 13/15 anonim ***** válasza:

Én azt nem értem, ha van egy kft, aki speciel nekem partner és a Penny Marketektől, az önkormányzati óvodákig számaláképesen dolgozik. Ott a kft lenne a szakképesített? Pedig a kft a felelősségre vonható, nem a Béla, aki ott alkalmazott, ahogy a kérdező esetében, sem a kérdező, hanem Béla adja a szakképesített munkaerőt, és szakmai hátteret, a kft meg a számlaképességet, ahogy a kérdező is. Akkor hol érvényesül a szakmai követelmény a vállalkozó esetében?

Ez nem kiskapu, meg nem "álca" egyszerűen vállalkozói kompetencia, hogy tisztában van azzal, hogy az ev. nem attól ev. mert csak maga és senki más nem dolgozhat a tevékenységbe, ahogy a kft esetében sem a jogi személy (a kft )végzi a munkálatokat, hanem az alkalmazott villanyszerelő Béla.

A számlaképesség és a vállalkozói szerződés ugyanakkor védi mindkét felet, és nem jár úgy, hogy 5 napos munka ígérete 29 napig húzódik, ellehetetlenítve a lakhatást, pl. mert "okosba" akarja valaki gyakorolni a villanyszerelést.

2018. dec. 22. 13:55
 14/15 anonim ***** válasza:

"

Villanyszerelési segédmunkat képesítés nélkül is végezhet. Sok ilyen villanyszerelő van -akiket mondasz, csak épp amikor egyeztetsz velük derül ki, hogy megcsinálom így úgy, de teljesites igazolást , műszaki átadást nem tud biztosítani , mert "nem vagyok számlaképes "

Oké, Norbi, csak a te példádban sem a munkát végzőnek nincs szakképesítése, sem - mint kiderült - jelenleg a a kérdezőnek sem, aki a számlát adja. És ez azért így nem oké...

2018. dec. 22. 14:12
 15/15 anonim ***** válasza:

Nem szakképesítése nincs az alkalmazottnak, hanem számlaképessége.

Akiket ismerek pl. főállásban villanyszerelők egy cégnél, szakképzett is akár, de a vállalkozóit nem váltja ki, mert nem akar adózni és max a szerelési anyagról kr a megrendelő nevére számlát.

A másik kft, megbízáskor nem kértem el a cégvezetőtől a szakképzezzségét igazoló bizonyítványt, hiszen sem a kft-nek sem neki nem kötelező, hogy legyen. Csak akkor alkalmazottja legyen szakképesített. De ennek vizsgálata nem az én feladatom, hanem a cégbíróságé adott esetben. Vagy ev. esetén az okmányirodáé.

Sok ilyen van. Aki inkább elmegy egy vállalkozóhoz dolgozni, mert vagy vállalkozói kompetenciája nincs, vagy pl. ad abszudrum nem is szeretne az adminisztrációval, adózással bajlódni, vagy csak szimplán papíron jövedelmet, mert pl. gyerektartást kell (ene) fizetnie. Pl. amelyik céget mondtam, nyáron amiatt kellett az egyik óvodát újra terveznie emberi erőforrásban ( 8 állandó alkalmazott, plusz az alkalmik), mert az efosok első nap jöttek, másnaptól meg már nem. Szakképzettek voltak, csak dolgozni annyira nem szerettek :-).

2018. dec. 22. 14:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!