Mik egy hamburgerező nyitás feltételei?
Szeretnék egy hamburgerezőt nyitni.
Egy állandó kis helyiségben lenne, nem beülős így ha jól tudom nem kell mosdót biztosítani.
Szükséges valami végzettség hozzá?
Egyéni vállalkozóként nyithatok?
Kell a 2 fázisú mosogató, ha nincs benti fogyasztás hanem csomagolom a terméket és konyhakész zöldséget használok?
A húspogácsát sem helyben készíteném, hanem előre csomagoltat vásárolok.
Biztosan kelleni fog egy hűtő és egy mikró, ezeken kívül mi kellhet még?
Engedélyeket nehéz megszerezni hozzá?
A válaszokat előre is köszönöm!
Nyithatsz ev-ként, végzettség kell hozzá ( vendéglátó eladó, v. üzletvezető, vagy szakács, felszolgáló, stb. )
Nébih külön engedély:
- 3 vagy 5 pontos Vízminta vízügytől kétfázisú mosogató, amibe a legnagyobb edényed is belefér bőven, plusz külön kézmosó a munkatérben és wcnél is.
- Nyílászárókra szúnyogháló
- Rágcsálóírtás gázmesterrel
- eü kiskönyv, ha alkalmazott is van akkor üzemorvosi szerződés
- Ha bőolajas sütésed van ( pl. sültkrumpli ) akkor használtolaj szállítási szerződés, kommunális hulladékszállításra is és ételmaradékra is ha 20 kg feletti.
- Külön zárható helyiségeben Öltöző fekete-fehér öltözővel, wc személyzeti ( nem lehet egy légtérben az élelmiszerrel )
- Ha konyhakész cuccaid vannak, akkor nem kell külön helyiség, de egy hűtő nem lesz elég, mivel szakosított tárolása van. Fagyasztó - húsos hűtő (ahol a fagyasztott húsokat engeded ki ) , külön zöldséges hűtő( hűtő, hagymát pl. alapból nem is pucolhatsz helyben, ha nincs előkészítőd! max mosható zöldséget engednek be) külön tejtermékes, amibe esetleg felvágott ilyesmi is bemehet.
Minden hűtőbe kontroll hőmérő, napi két alkalommal dokumentálva a hőfokokat.
Adminiszrtáció:
Takarítási napló, műszaknapló, sütőzsiradék ellenőrzési lap, munkaruha kezelés, rágcsálóírtás napló.
Ha alkalmazott is van, akkor képzési anyag.
ÁNTSZ:
Biztonsági adatlap bejelentés, a kémiai kockázatbecslésben foglalt szerekre, amik zárható szekrényben vannak tartva, ha alkalmazott is van munkahelyi kockázatbecslés, 5 nyelvű dohányozni tilos tábla,
Tűz - és érintésvédelem, előbbi 5 évre, utóbbi 3 évre, tűzoltó készülék, utánvilágító tábla 2 méter magasan, elsősegély doboz.
Ha megvan a külön engedély mehetsz az önkormányzathoz, bejelenteni a tevékenységet 3000 Ft-os illetékkel, vásárlók könyvével, és másnap már nyithatsz is akár.
Navos pénztárgép
Engedélyeztetés, helyszíni szemlékkel, vízminta eredménnyel, kb 2 hét megyénként eltérő szigor mellett.
Annyi kiegészítés, hogy helyedben azért elgondolkodnék,ha nem nagyon szűk a rendelkezésre álló keret, hogy egy pár ezerrel többet megérhet a vendég wc és leülési lehetőség, mert bár kiépíteni beleszalad 1-200.000-be, de éves szinten addig míg az elviteles hellyel 27% áfával növelt áron adod el ugyanazt, addig a " leülős " 5%-os áfával, a beszerzési ár 18-27%-át visszaigényelve egyfelől éven belül megtérül ez a beruházás, másrészt nem fogsz negyedévente aggódni az áfa fizetési kötelezettség miatt.
Illetve ha van előkészítő helyed, nem fog gondot okozni pl a rendezvényre kitelepülés sem, míg az ilyen kis üzletre, jó eséllyel meg sem adják a kitelepülési külön engedélyt.
De mindezt célszerű előbb átgondolni, a helyet pedig egy haccp auditorral előbb megnézni és tanácsot kérni, mivel úgyis kelleni fog a haccp ( kémiai, munkahelyi stb. kockázatbecslések ) is, amibe a fentiek bele lesznek foglalva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!