Milyen tapasztalataitok vannak fiatal egyéni vállalkozókkal kapcsolatban? (leírás)
Jelenleg 18 éves vagyok, a jövőben szívesen elindítanék majd saját vállalkozást. Mindjárt leszögezem, hogy tisztában vagyok vele, hogy ez egyeltalán nem egyszerű dolog, épp ezért lenne pár rövid kérdésem.
Fontos, hogy nem konkrétumok érdekelnek, pl. hogy milyen adózást érdemes választani, KATA, stb...
Sokkal inkább az, hogy például egyetem melett, komolyabb kezdőtőke nélkül el lehet -e indulni? Tudtok -e esetleg saját tapasztalatokkal szolgálni?
Illetve, hogy milyen típusú vállalkozást lehetne indítani, amely nem igényel komolyabb jogi és üzleti munkát? (gondolok itt például egy webáruháznál adatkezelési tájékoztatóra, szerződési feltételekre, GDPR) Nyílván egy kezdő egyéni vállakozó nehezen tud ilyenekben elindulni, még könyvelői segítséggel is.
Informatika területén vagyok otthon (ezt is tanulom), elsősorban ilyen vállalkozásban gondolkodom. Természetesen konkrét ötletet nem várok, csak mégis milyen irányba érdemes elindulni, és érdemes -e egyeltalán?
Az ország fele olyan válaszokat ír itt gyakorikérdéseken, amelyek semmilyen hasznos információt nem hordoznak a kérdező számára. :D
Direkt írtam, hogy nem várok konkrét ötletet. Nyitott szemmel járok a világban, ha lesz ötletem megvalósítom, ha nem, nem. Ettől még érdekelhet a téma! Csak azt szerettném tudni, van -e tapasztalatotok fiatal vállalkozókkal, akiknek esetleg sikerült valamiben elindulni, megvalósítható -e a dolog, ha igen miért, ha nem miért nem?
Olyat csinálj, amihez értesz.
Egyik ismerősömnek volt saját cége, informatikában mozogtak.
De tavaly megunták, hogy csak szívás van vele, ezért visszamentek alkalmazottaknak. Hiába volt évi 50 milla a bevétel, a sok költség, adó, miegymás elvitte a pénz nagyrészét.
Csatlakozom az előttem szólóhoz.
Azt csinálj amihez értesz és igény van rá. Ezt pár kérdéshez már leírtam, de legyél valamiben jobb, mint a konkurencia, vagy legalább hozd azt a szintet, hogy a szegmens felső 1/3-ában lehess. Legyen az bármi, valamivel tűnj ki. Legyél gyorsabb, dolgozz szebben, dolgozz máshogy, legyen jobb marketinged, legyen prémium érzése az ügyfélnek, legyen verhetetlen ár érték arányod (olcsón jót). Vagy ezek együttesen.
Aztán mérd fel, hogy ahol vállalkozni akarsz, ott van-e igény erre egyáltalán?
Ha online vállalkozást csinálsz, akkor egy fokkal könnyebb, mert nem vagy földrajzilag behatárolva, viszont ott meg más kihívások vannak (elérni a célközönséget, web, marketing, keresőoptimalizálás, stb.)
Ötlettől függően be lehet indítani egy vállalkozást nulla forintból is, de több millióra is rúghat az induló költség.
Nem mondom el, hogy mivel foglalkozom, de online nyújtok szolgáltatást. Oké, itt lehet kötözködni, hogy nem nulláról indultam, mert volt internetem, számítógépem, de ez vállalkozói viszonylatban szinte nulla költség, pláne, hogy a legtöbb háztartásban azért ezek 2018-ban már alap dolgok szinte.
Szóval én úgy kezdtem a szakmát, hogy tök ismeretlenül is ráírtam emberekre közösségi felületeken akiknél tudtam, hogy célközönség lehet az én szolgáltatásomra. Volt egy rövid, frappáns, lényegre törő és semmiképp sem spam hatású üzenet mintám. Ez alapján kialakul az első ügyfélköröm és azonnal KATA-s egyéni vállalkozó lettem. Itt jöttek az első költségek a képbe: könyvelő (havi 10k), KATA adó (havi 50k), iparkamarai regisztráció (évi 5k és félévente 25k), számlázó program (van ingyen is, de én évi 16k-ért veszem igénybe a szamlazz.hu-t).
Azóta kibővítettem a vállalkozásom, ügyfélköröm, havi szinten 10ezret költök facebook reklámokra (nagyon jól targetálható), van egy weblapom is (50k volt a wordpress sablon, évi 3k a domain és 18k a tárhely) és kibővült az ügyfélköröm, ennek a költségnek a sokszorosát hozza be.
Szóval én reálisan azt mondom, hogyha nem vagy ennyire óvatos és csak bele akarsz vágni valamibe, de nyugodtan akarsz aludni, akkor minimum az első éved működési költségét tedd félre (KATA esetén 12x50k + könyvelő 12x10k + iparkamarai díjak 55k évente = kb. 800k).
Egyébként én mindenképp az online jelenlétet javaslom, sokkal költséghatékonyabb és nagyobb piacot is érsz el. Persze az ötleted jellegétől függ, hogy megvalósítható-e.
Minden jót, sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!