Mikor és hogyan mondhatom vissza a katát?
Megigényeltem két napja a webes ügysegéddel, de végtelen sok meló lenne kitölteni ezt a sok szar lapot amit adtak, a könyvelő is olyan papírokat küld, hogy csak pislogok mi a francot kell kitölteni.
Legszívesebben felfüggeszteném az egészet úgy ahogy van. Van erre lehetőségem még így az elején? Nem akarok én ezzel szarakodni, semmi értelme.
Ezt a "KATA-hoz nem kell könyvelő" dolgot nem tudom ki kezdte el terjeszteni, de gratulálok neki tiszta szívemből.
Egyetlen egy esetben nem tartom ezt szükségesnek tényleg: ha csak és kizárólag belföldi ügyleteid vannak.
De ha már van:
- EU-n belülről/kívülről beszerzésed
- EU-n belül/kívül cégnek/magánszemélynek (MOSS, kutyafüle, stb.) számlázol
- Neadjisten' csak elfelejtesz az évi 1M feletti ügyfeleidről adatszolgáltatást benyújtani (200ezres bünti)
...akkor baromira kell a könyvelő.
"- EU-n belül/kívül cégnek/magánszemélynek (MOSS, kutyafüle, stb.) számlázol"
És ehhez miért kell könyvelő?
"Neadjisten' csak elfelejtesz az évi 1M feletti ügyfeleidről adatszolgáltatást benyújtani (200ezres bünti)"
Ha valaki ennyire feledékeny, az persze tartson könyvelőt. De ilyen alapon írhatnád a havi 50ezer Ft-os összeg utalásának elfelejtését (és bukhatod a Katát) is. Az évi "adóbevallás" azért nem olyan könnyen felejthető szerintem.
Nyilván mindent meg lehet csinálni. Kérdés, hogy amelyik vállalkozónak van ideje minden hónapban megcsinálni a bevételi nyilvántartást, a nullás áfabevallásokat, a negyedéves MOSS bevallásokat (közösségen belüli magánszemélynek történő értékesítés során), ezeket mind elutalgatni, figyelni minden határidőre, annak nem pörög eléggé a vállalkozása. De annak így duplán nincs is szüksége arra, hogy még könyvelőt is fizessen, mert így spórol rajta + úgyis van ideje.
Nekem konkrétan teher az, hogy havonta azt az 1 utalást megcsináljam a NAV felé + a könyvelőt fizessem és ne felejtsem el félévente az IPA-t befizetni. És nem azért, mert szétszórt vagyok, csak egyszerűen nem ezzel akarok foglalkozni, nem ez a dolgom, hogy határidőkre figyeljek meg jogszabályokra, hogy akkor most hogy számlázom EU-n kívülre magánszemélynek, egyáltalán számlázhatok-e? (alanyi mentesen pl. nem, de mégis nullás áfával) Járjon ezeknek utána az akinek ez a munkája. :) A baj alapvetően, hogy sok ember utána se jár és még könyvelőt sem vesz igénybe. Tisztelet a kivételnek persze, mint mindig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!