Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy kistermelőként és/vagy vállalkozóként saját webshopon keresztül árulhatok pálinkát?
Nem. Itt megtalálod a választ rá:
40 km-en belül PIACON, vásáron. Interneten nem.
"* a saját gazdasága helyétől légvonalban számított legfeljebb 40 km-es körzeten belül belföldön vásárokon és piacokon (előzetes, hatóság felé tett bejelentési kötelezettség mellett)"
A marketing meg a kereskedelem nem ugyanaz....
Hirdetni,neten is hirdetheti de eladni csak helyben fogyasztásra adhatja el vpop bejelentés és kedvezményes zárjegyes üvegben ( max 2 literes kiszerelésben) mellett mint házi főző.
"
Újdonságként jelentkezik, hogy akár a bérfőzött, akár a magánfőzés keretében előállított párlatot el lehet adni. Természetesen csak adózott párlat értékesíthető és az is csak legfeljebb kettő literes kiszerelésben, párlatzárjeggyel ellátva. Értékesítést csak az a regisztrációs számmal rendelkező, kistermelőnek minősülő személy folytathat, aki saját gazdasága helyén vendéglátás, vagy falusi szálláshely-szolgáltatás keretében végez tevékenységet."
A termelői piacról szóló, meg engedi...
"Bérfőzető a bérfőzött párlatot adóraktár engedélyese részére, vagy - ha a bérfőzető a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló miniszteri rendelet szerinti kistermelőnek minősül és megfizette a jövedéki adót - palackozott kiszerelésben, zárjeggyel ellátva
ba) a gazdasága helyén a kereskedelemről szóló törvény szerinti vendéglátás vagy szálláshely-szolgáltatás keretében, vagy
bb) a gazdasága helyétől légvonalban számítva Magyarország területén legfeljebb 40 km távolságon belüli, a kereskedelemről szóló törvény szerinti vásáron vagy piacon folytatott kereskedelmi tevékenység keretében, a 70. § (3) bekezdése szerinti bejelentés megtételével értékesítheti.
Sört, csendes és habzóbort, egyéb csendes és habzó erjesztett italt, köztes alkoholterméket és alkoholterméket jövedéki kiskereskedő a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló jogszabály szerinti alkalmi rendezvényen, a kereskedelemről szóló törvény szerinti közterületi értékesítés keretében, vásáron vagy piacon akkor forgalmazhat, ha az állami adó- és vámhatóságnak - a végrehajtási rendeletben meghatározott adattartalommal - az értékesítés megkezdése előtt legkésőbb 3 munkanappal bejelentést tesz."
( a.) a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 5a. pont, 19. pont, 6/A. § (3) bekezdés, 6/G. § c) pont;
b.) a vásárokról, a piacokról, és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III. 13.) Korm. rendelet 1. § (2) e)-f) pont, 1. § (3) bekezdés, 2. § (1)-(2) bekezdés, 4/B. §, 4/C. §, 5. § (3) bekezdés, 6. § (1)-(2) és (4) bekezdés, 8. § (1) bekezdés, 9. § (1)-(2) bekezdés;
c.) a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXVI. törvény 22. § (1) bekezdés, 23. § (1) bekezdés, 27. § (1) bekezdés;
d.) az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 94. § (2) bekezdés, 116. § (1-2) bekezdés, 118. § (3) bekezdés,
e.) az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 29. § (1) bekezdés, 73. § (1)-(2) bekezdés;
f.) a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény 3. § (3) bekezdés 3. pont, 71. § 70. § (3) bekezdés.
g.) a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 7/A. § (1) bekezdés
h.) a fővárosi és megyei kormányhivatalokról, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalok kialakításával és a területi integrációval összefüggő törvénymódosításokról szóló 2010. évi CXXVI. törvény 16/A. §)
Norbi, ne csináld már az értetlent :-)
A kérdező ezt kérdezte:
"vagy vállalkozóként saját webshopon keresztül árulhatok pálinkát?"
A válasz: interneten, webshopon keresztül nem.
A webshopban - de ezt Te tudod a legjobban - magát a terméket meg lehet vásárolni.
Értem én, hogy mindenféle kiskapukat keresel, de egy a lényeg: webshopban nem árulhatja.
Piacon, vásárokon max 40 km-es körzetben árulhatja és valóban, helyben fogyasztásra, vendéglátás keretében (asszem ezekhez adózárjegy kell). Ennyi
Csak a csomagküldés van kizárva.
Árulhatja neten , helyben személyes átvétellel vagy pl. átvételi helynek megjelölve a termelői piacot.Rendelést rögzíthet webshop szoftverben, vagy akár facebookon is, de nem webshopkent kell üzemeltetnie, hanem online kataloguskrnt vagy adatbázisként .
Ezer meg egy ilyen oldal működik már azóta .
Én ezt csak onnan tudom, hogy voltam kistermelő webshoppal is ilyen módon. Nem tartozik bejelentési kötelezettséggel mint csomagküldő kisker igy a vállalkozói is felesleges hozzá a maga költségeivel. 😊
De, ezt sem én írtam... mégis átlátják a törvény adta lehetőséget :-)
"A kistermelői rendelet szerinti kistermelő nem folytathat
csomagküldő kereskedelmi tevékenységet (továbbiakban
webshop). Nem minősül webshopnak, ha a vevő ismeri már a terméket,
és a termelő vagy egy helyi termelői adatbázis alapján pl.
felhívja/e-mailt küld a termelőnek, és megállapodnak, hogy az általa
megjelölt (kistermelői rendelet szerinti területi korláton belül)
helyen veszi át és fizeti ki azt"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!