Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Megéri KATA-s vállalkozónak...

Megéri KATA-s vállalkozónak lenni, vagy keressek inkább fix irodai állást?

Figyelt kérdés
Jelenleg KATA-s webfejlesztő vagyok vidéken, mert itt nincs túl sok lehetőség a szakmában. Viszont látom, hogy így például lakáshitelre, vagy nyugdíjra is rosszak a kilátásaim. Legyek inkább valahol alkalmazott, vagy ezeken a kilátásokon tudok javítani valahogy? Hogy ne minimál nyugdíjas legyek, és kaphassak lakáshitelt is.

2018. máj. 5. 00:09
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
65%
A nyugdíj még messze, de a hitel miatt valóban jobb hosszú távon egy rendes állás, ezt jól látod.
2018. máj. 5. 00:14
 2/11 anonim ***** válasza:
68%

Szerintem keress egy állást a környékeden, valami rendesebb bérrel, ami miatt meg fogják adni a lakáshitelt amit szeretnél, mellette pedig másodállásban tudod folytatni tovább a vállalkozásodat. Ha van heti 36 órát meghaladó jogviszonyod, akkor a költségeid is visszaesnek 25k-ra havonta.

Ha így tolod egy ideig, lehet hitel sem fog kelleni :D

2018. máj. 5. 06:51
 3/11 anonim ***** válasza:
77%

" webfejlesztő vagyok vidéken, mert itt nincs túl sok lehetőség a szakmában."

Hát én úgy tudom, hogy pont a webfejlesztő az, aki abszolút nem helyhez kötött - bárhonnan csinálható, jellemzően távmunkában is végezhető.

Lehet, hogy még a pályád elején jársz?

Amúgy a lakáshitelhez min. 20 % önerő is kell, annak összegyűjtését már most megkezdheted :-)

Ha magas a KATA-s bevételed pl. havi 500 ezer ft, akkor azzal is kaphatsz lakáshitelt, mert az éves jövedelem 60 %-áról adnak igazolást, s annak a 60 %-a 300 ezer ft.

Alkalmazottként vidéken, ahol kevés az álláslehetőség, nem biztos, hogy kapnál ennyit (igen, tudom IT-s, ne ordítsátok le a fejemet :D).

A nyugdíj meg még messze van - addigra lehet, nem is lesz már nyugdíj :-(

2018. máj. 5. 07:31
 4/11 A kérdező kommentje:
Épp a helyhezkötettlenség miatt vagyok szabadúszó, távmunkás, de KATA-val tudom most megoldani, és nem alkalmazottként. Tényleg a szakma elején vagyok ez igaz. Ha találok olyat, hogy távmunkában lehetek alkalmazott, akkor igyekszem arra elmenni, de a KATA-t akkor is megtartom mellette.
2018. máj. 5. 08:15
 5/11 anonim ***** válasza:
16%

"Hogy ne minimál nyugdíjas legyek, és kaphassak lakáshitelt is"

Kataval 94.400 Ft a jövedelmed, amit figyelmebe vesznek. Ez a minimál nyugdíj alatti összeg :-)

Hitelt meg még nehezebben adnak katasnak.

Legyen főállásod, mellett meg vagy kata és kiveszed a pénzt, vagy szja és nincs havi 25 ezer sem, de célszerű a fej

2018. máj. 5. 10:41
 6/11 anonim ***** válasza:
23%

lesztésre ráfeküdni , hogy idővel nem minimálbéres cégvezetőként fizess járulékot teljesen szabadúszóként.

Mivel nem vagy helyhez kötött, én a helyedben szabad vállalkozási zónában vennék elsőnek házat 1-2 millióért, székhelynek és lakóhelynek bejegyezve és a járulékkedvezményen érvényesíteném 3 év alatt a teljes vételárat 19,5% szocho kedvezménnyel, a garantált bérminimum (184000 Ft a katas 94.400 Ft helyett), tehát ergo szinte ingyen van az első házad, ami fedezete lehet pótingatlanként egy frekventáltabb lakásnak hitelre is idővel.

2018. máj. 5. 10:47
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

nem, nem 94400, az csak a járulékalapot képező jövedelem összege.

Az előző évi bevétel 60%-a, amit a nav leigazol a bank felé. Ki kell állítani 7900e számlát és kész. Kb senkit nem érdekel, valós-e. De a hitelhez jól jön. Ez kb 400 e havi jövedelem. (ismerős pályázott mügyis támogatásra, abból futja másfél évig a katára, meg így szépen elrendezte a hitelt.)

2018. máj. 5. 19:59
 8/11 anonim ***** válasza:
64%
...aztán már csak a hitelt kéne a nem létező fiktív bevételből visszafizetni.Lassan nem csodálkozok, hogy ilyen tanácsok mellett miért mennek csődbe a vállalkozások és tárják szét a kezüket a könyvelőik 😁
2018. máj. 5. 20:21
 9/11 anonim ***** válasza:
2018. máj. 5. 21:53
 10/11 anonim ***** válasza:

1. Nem tanács

2. Semmi köze hozzá a könyvelőnek

3. Ne kérje rajtam számon olyan, hogy mit írok, aki simán idekamuzza, hogy műkörmöst engednek adószámos adószemélyként dolgozni

4. Megnézted az ev-k szocho kedvezmémyét, vagy továbbra is nyomod a hülyeséget a nálad is kevesebbet tudóknak?

2018. máj. 6. 06:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!