Megéri KATA-s vállalkozónak lenni, vagy keressek inkább fix irodai állást?
Szerintem keress egy állást a környékeden, valami rendesebb bérrel, ami miatt meg fogják adni a lakáshitelt amit szeretnél, mellette pedig másodállásban tudod folytatni tovább a vállalkozásodat. Ha van heti 36 órát meghaladó jogviszonyod, akkor a költségeid is visszaesnek 25k-ra havonta.
Ha így tolod egy ideig, lehet hitel sem fog kelleni :D
" webfejlesztő vagyok vidéken, mert itt nincs túl sok lehetőség a szakmában."
Hát én úgy tudom, hogy pont a webfejlesztő az, aki abszolút nem helyhez kötött - bárhonnan csinálható, jellemzően távmunkában is végezhető.
Lehet, hogy még a pályád elején jársz?
Amúgy a lakáshitelhez min. 20 % önerő is kell, annak összegyűjtését már most megkezdheted :-)
Ha magas a KATA-s bevételed pl. havi 500 ezer ft, akkor azzal is kaphatsz lakáshitelt, mert az éves jövedelem 60 %-áról adnak igazolást, s annak a 60 %-a 300 ezer ft.
Alkalmazottként vidéken, ahol kevés az álláslehetőség, nem biztos, hogy kapnál ennyit (igen, tudom IT-s, ne ordítsátok le a fejemet :D).
A nyugdíj meg még messze van - addigra lehet, nem is lesz már nyugdíj :-(
"Hogy ne minimál nyugdíjas legyek, és kaphassak lakáshitelt is"
Kataval 94.400 Ft a jövedelmed, amit figyelmebe vesznek. Ez a minimál nyugdíj alatti összeg :-)
Hitelt meg még nehezebben adnak katasnak.
Legyen főállásod, mellett meg vagy kata és kiveszed a pénzt, vagy szja és nincs havi 25 ezer sem, de célszerű a fej
lesztésre ráfeküdni , hogy idővel nem minimálbéres cégvezetőként fizess járulékot teljesen szabadúszóként.
Mivel nem vagy helyhez kötött, én a helyedben szabad vállalkozási zónában vennék elsőnek házat 1-2 millióért, székhelynek és lakóhelynek bejegyezve és a járulékkedvezményen érvényesíteném 3 év alatt a teljes vételárat 19,5% szocho kedvezménnyel, a garantált bérminimum (184000 Ft a katas 94.400 Ft helyett), tehát ergo szinte ingyen van az első házad, ami fedezete lehet pótingatlanként egy frekventáltabb lakásnak hitelre is idővel.
nem, nem 94400, az csak a járulékalapot képező jövedelem összege.
Az előző évi bevétel 60%-a, amit a nav leigazol a bank felé. Ki kell állítani 7900e számlát és kész. Kb senkit nem érdekel, valós-e. De a hitelhez jól jön. Ez kb 400 e havi jövedelem. (ismerős pályázott mügyis támogatásra, abból futja másfél évig a katára, meg így szépen elrendezte a hitelt.)
1. Nem tanács
2. Semmi köze hozzá a könyvelőnek
3. Ne kérje rajtam számon olyan, hogy mit írok, aki simán idekamuzza, hogy műkörmöst engednek adószámos adószemélyként dolgozni
4. Megnézted az ev-k szocho kedvezmémyét, vagy továbbra is nyomod a hülyeséget a nálad is kevesebbet tudóknak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!