Egy vendéglátó egység tulajdonosa és a párja kvázi ingyen ehet-ihat a helységben?
Elvileg ez adócsalás.
Számlára vásárolt anyagot kiveszik az üzletből. Ha ezt az ebédet számlával értékesítik akkor adó befizetés történt volna utána. Csökken a profit és az ezzel adóbefizetés. Pl. tisztítószert, abrosz, textil üzletben abroszt írnak számlára ágynemű helyett, irodaszer címen, gyereknek füzet az írószer boltban, stb. Csak az üzleti tevékenységével kapcsolatos dolgokat szabad elszámolni! Az is adócsalás ha barátjukat meghívják ebédre az üzletben. A család és a barát aki eszik az étterembe adózás nélkül gazdagodik és az adócsalás elvi alapja.
De ez szigorúan elvileg értendő. Azért van a vállalkozásoknak sokféle tevékenységi kör bejelentve, hogy minél több a otthoni felhasznált anyagot költségeljenek ezzel adómentesen jutnak otthoni szükséges dolgokhoz. A vendéglő felújítja a berendezést, otthon meg az asszony új konyhabútort kap.
Számítógép csere a cégben és otthon.
A Magyar Nemzeti Adóhivatal egy nagy zéró, a nagy tapasztalatokkal rendelkező nyugati adóhivatalokkal, ezért csak az alamuszi becsületes embereke b@...tják, a bátrakat és haverokat futni hagyják.
Ha pl. a társasági szerződésbe beleírják, hogy a dolgozóknak és a tulajnak természetbeli juttatásként jár a kaja, akkor jogilag is megoldható.
Ami viszont undorító és a vendégek körében is visszatetszést kelt, ha besétál valaki és csak úgy uk muk fuk szed a kajából és elzabálja a fizető vendégel elől. Zabáljanak a háttérben, a konyhában!
.... ha meg a szakács adagonként 2 dekával kevesebb húst ad ki egy 20 dekás adagban, akkor az is adócsalás ezek szerint 😀😀😀 Lassan 20 éve vagyok ebben a szakmában, de ilyet aligha hallottam volna hogy adócsalás célzattal adnának személyzeti/ családi kaját.
60kg húsból sülési veszteséggel együtt kijön 250 adag. Ha kevesebbet ad 2 dekával máris 25 adag "ingyen" van.Egy jól pörgő konyhán nem méregetik az adagokat csak szem mértékkel( pláne fine diningban), anyaghamyad ide vagy oda.
Az meg, hogy anyaghanyad kalkulációtol eltérjen valaki, vagy épp abból kiad "ingyen kaját" a csaladnak ismerősöknek, személyzetnek stb. elég nehezen bizonyítható de mindkettő azt eredményezi, hogy készletként jelentkezik a következő leltárig ( évente 1 kötelező) .
Ha nem az üzemeltetője attól megvendégelhetik, de nem feltétlenül muszáj
...de ha övé a profit akkor is érdemes a kasszában nyomát hagyni, hogy azért csak ne az alkalmazottaktól kellejen már levonni :D
..van helyette kötelezően anyaghanyad kalkuláció, allergén táblázat, maghőmérséklet , sütési napló,
tápérték számítás és gyártmánylap adott esetben. De ellenőrizni ezeket és a pontos betartást, erre kapacitás nincs. A hiany tobblet meg lecsapódhat "ingyen ebéd "-ként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!