(KATA számla) Mikor köteles a vevő kifizetni a számlát?
Kicsit ellentmondásban van számomra a fejemben. A számla teljesítési dátuma és fizetési határideje megegyezik.
A szerződésben amit aláírtunk az alábbi szöveg szerepel:
"Megrendelő az általa igazolt teljesítés alapján kiállított számla teljesítési dátumát követő 15 napon belül köteles a Vállalkozói díjat átutalni Vállalkozónak a …számlaszámú bankszámlájára"
Én értem rosszul vagy utalnia kellene a fizetési határidő napján?
Elvileg a számla kiállításától számított 15 napon belül kell fizetnie.
De: "Megrendelő az általa igazolt teljesítés alapján" - ez megtörtént, hogy a megrendelő igazolta a teljesítést?
Mert ha nem, akkor hivatkozhat arra, hogy még nem vette át a munkát.
"A számla teljesítési dátuma és fizetési határideje megegyezik."
"Megrendelő az általa igazolt teljesítés alapján kiállított számla teljesítési dátumát követő 15 napon belül köteles a Vállalkozói díjat átutalni Vállalkozónak"
A számla a szerződésnek nem felel meg.
Valami EU-s ÁFÁ-s kavar miatt hoztak egy új jogszabályt, miszerint a folyamatos teljesítésű szerződéseknél a teljesítés és a fizetési határidő dátumának egyformának kell lenni. Valószínűleg nem tudott erről az, aki magát a szerződést megfogalmazta.
Én nyelvsulinál tartok tanfolyamot vállalkozóként, és ugyanez van ott is. Mi úgy oldottuk meg, hogy bár a tényleges teljesítés a hónap vége (a konkrét hónapban leadott órákat fizetik), a számlára teljesítési időpontként ugyanazt írom, ami a fizetési határidő. Nálunk az 8 nap, azaz a hónap végén leadott számlán a keltezés a kiállítás napja, a teljesítés és a fizetési határidő dátuma pedig a számla kelte + 8 nap. Elég idióta rendszer, teljesen logikátlan, állítólag valami eu-s áfás határidő miatt kellett így, ami ráadásul végképp nem érint, mert nem vagyok áfás.
#8 vagyok. Hogy mikor fizet, az megbeszélés kérdése, teljesen mindegy, mi áll a számlán.
Csak egy példa: tavaly a KLIK-kel (azaz állami céggel) volt egy hónapos szerződésem júliusban, a számlán 15 napos fizetési határidőt kellett megadnom (ők mondták), és a pénzt november végén utalták. Már magán a szerződésen is rajta volt, hogy kifizetések csak akkor lesznek, ha valami pályázati pénz beérkezik nekik.
A nyelvsulinál meg mindig hétfőnként van utalás, ott is előfordul, hogy túlszaladnak pár nappal a fizetési határidőn, ha például péntekre esik a hónap utolsó napja, és nem ér be hétfőig a postán küldött számla. Igazából nincs jelentősége. A lényeg, hogy fizessenek, az a pár nap nem oszt, nem szoroz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!