Magyarországon miért nem legális a dropshipping?
Dropshipping alatt a legtöbben "kínából behozom olcsón - itthon eladom drágán" üzleti modellt értik. Azt szokták elfelejteni, pontosabban nem tudni, hogy
- a behozott áruk értékétől függetlenül kereskedelmi vámot és Áfát kell fizetni
- a legtöbb importált vackot be kell vizsgáltatni, tanusítványt kell róla kiállíttatni (CE, RoHS, stb.), bizonyos termékköröket pedig különösen, pl. gyerekjátékokat
- garanciát, jótállást kötelezően kell vállalnod, és intézned a kínai partnerrel
- stb.
Mindezeknek pénz - és idővonzata van, nem is kevés. Egy-egy elektromos cucchoz a CE tanusítvány akár többszázezer forint is lehet. A vám és az Áfa olyan elviszi a hasznot. Garanciális csere esetén neked kell benyelned a veszteséget, mert a kínai aligha fogja neked kicserélni.
Konkrétan a dropshippinget, mint üzleti modellt, nem tiltja a magyar jogszabályozás, valószínűsítem, nem is ismeri ezt a fogalmat. De a mögöttes jogi szabályozás miatt így, ebben a formában nem igazán tudod ezt teljesen legálisan csinálni.
Annak viszont semmi akadálya, hogy egy EU-s nagykertől vámmentesen dropshippingelj. EU-s nagyker esetén biztos lehetsz benne, hogy a nagyker már bevizsgáltatta a cuccot, megvannak a megfelelő tanusítványok. Csak így éppenséggel már ki kell fizetned a nagyker hasznát is, és elveszik a jellemzően 0 Ft-os kínai szállítás előnye (ellenben 2-3 napon belül ott van a cucc a vevőnél).
Nagyon kevés olyan magyar nagyker van, ami bevállal dropshippinget, és leginkább csak olyan termékpalettával, amivel már ígyis telített a piac. Ráadásul, a magyar nagykerek eleve elég drágák, nem ritkán drágábbak, mint a kisker.
Keress EU-s beszállítókat, csak azokkal érdemes foglalkozni.
Néhány dolog még nem tiszta: mivel én csak közvetítő lennék, így a vámot és áfát a vevőnek kellene kifizetnie? Illetve vámot úgy tudom nem minden esetben kell fizetni.
Illetve a bevizsgáltatással kapcsolatban: én jó esetben nem is találkoznék az áruval, mivel a nagyker egyenesen a vevőnek küldené az árut. Így Magyarországra nem is érkezne meg az áru (feltéve ha nem magyar a megrendelő), tehát bevizsgáltatni sem kellene.
„garanciát, jótállást kötelezően kell vállalnod, és intézned a kínai partnerrel” – na hát ez nem tudom, működhetne-e, mennyire megbízhatóak vagy rugalmasak ilyen szempontból a kínai nagykerek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!