Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Hülyeség ezt megtennem?

Hülyeség ezt megtennem?

Figyelt kérdés
eddig irodában dolgoztam,de most otthon vagyok a kicsivel,régóta gondolkoztam a málnatermesztésben,talán eperben is.aki jártas földi munkákban kérem magyarázza el nekem mint a hülyének :P de tényleg,mindent amit tudni kell.ősszel érdemes ültetni ugye?van egyszer és kétszer termő azt tudom,de igényes,sok öntözést kíván? a hdeg miatt nem kell fóliában termelni,egy sima udvar földje kertes házban alkalmas rá?(végülis szomszéd idős asszony is kertészkedik,a föld jellege ugyanolyan lehet,hányszor kell locsolni mennyit?,miket kell még ele csinálni?egymstol milyen távolságokra ültessem? nagyon drága az eer és mlna is,hogyan értékesithetném? dobozonként ráuljam csak vagy mérve is?kell valami engedély hozzá?vállalkozói vagy egyéb?mennyit kell fizetni?és mennyit kereshetek vele,?hol hirdethetném még?ha kiszálltást is vállalnék?ez praktikus lenne nekem,mig itthon vagyok és hozom-viszem a gyerekeke,oviba. a munkahelyen nincs olyan beosztásom hogy el tudnék menni a gyerekért.férjem se....köszönöm a segitséget :) nagyon gáz és kező vagyok,de komolyan akarom csinálni.
2017. júl. 5. 20:53
 1/6 A kérdező kommentje:
rossz a billentyűm
2017. júl. 5. 20:54
 2/6 anonim ***** válasza:

Ki kell ábrándítsalak, még ha nagy telketek is van, nem gondolom, hogy akkora lenne, amekkorában érdemes lenne termesztened eladásra. Emellett nem egy biztos jövedelem, sokszor csak nagyon kevéske terem meg rajta (legalábbis a málna) Egyébként őstermelői elég a piaci árusításhoz+ a piacon történő árusításhoz az engedély, de az nem összeg.

Nem tudom milyen végzettséged van, miért pont ezt szeretnéd stb., de szerintem földterület nélkül mezőgazdaságban gondolkodni több, mint merész.

2017. júl. 5. 21:36
 3/6 anonim ***** válasza:
80%
Igen, elég hülyeség.Kis területen kis termés, és kis bevétel, nagy területet meg nem bírnád egyedül művelni, és szüreteléskor napszámosokat kellene fogadnod. Őstermelői 1 hektár terület alatt elég, de ez fölött valamilyen mezőgazdadági végzettség is kell.A beruházás költsége is elég nagy lenne 1 hektárnál. Szamócánál nm-ként ha jó fajta, akkor számolhatsz 1-2 kg-ot, de ha jól van gondozva, sok tápanyagot és öntözést kap,meg növényvédelmet, akkor többet is. Málnából meg jóval kevesebb terem adott területen,és ugyancsak munkaigényes növény. Kiskertben termesztve max pár százezer ft bevételed lehet,nem beszélve a rengeteg munkáról, és anyagi befektetésről.Nagyon ki lennél szolgáltatva az időjárásnak is, a fagy elvihetné a termés jórészét, vagy túl csapadékos idő esetén elrohadnának a málnáid, vagy szamócáid.
2017. júl. 5. 23:02
 4/6 A kérdező kommentje:
tényleg ennyire reménytelen?az időjárás miatt?egy hold föld van,bár talán annyi se.az kevés?és tényleg nem birnám egyedül?
2017. júl. 6. 10:14
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Szaktudás nélkül, termesztési technológia nélkül, kezdőtőke nélkül és biztos felvevőpiac nélkül teljesen reménytelen.

Nekem hátul a telken van 3 db 10 méteres sor málnám egymás mögött. Horganyzott vas szőlőkarós támrendszer van neki csinálva. Ez sem volt olcsó, a csepegtető öntözés sem. A málna nagyon víz és tápanyag igényes. Négy alkalommal permeteztem az idén érés előtt. És mi amikor kimegyünk este a kertbe, akkor hátramegyünk a gyerekekkel és lelegeljük az aznap megérett szemeket.

Szóval, ha semmid nincs, a málnatövek, a támrendszer és a csepegtető öntözés nagyon nagy tétel lesz. Kell egy-két év mire rendesen termőre fordul. 2-3 hetente a hajtásokat rendezni, kötözni kell, a feleslegeseket ki kell metszeni - szóval folyamatos ápolást igényel. A sorokat gazmentesen kell tartani. Aztán mikor termőre fordul júniusban előfordulhat, hogy nem elhúzódva, hanem egyszerre érik meg. Na ezt leszedni nem kis feladat, mert a málna nem őszibarack, ahol fél kiló egy barack. Az 1 kiló málnához több száz, levelek takarásában rejtőzködő szemet le kell szedni a szúrós vesszők közül.

És a termést azonnal el kell tudni adni!!!

Amit a reggeli harmat felszáradása után leszedsz, annak estére már leve lesz. Egy, max 2 réteg vastagsánál többet nem rakhatsz egymásra, mert törődik, nyomódik. A világ összes málnás rekesze kevés ilyenkor, hogy a termést kíméld.

Másnapra már át kell válogatni eladáshoz. A megszotyósodott részből már csak szörpöt lehet csinálni esetleg. Amikor már szeded egy hete, akkor meg elmegy a kedved az egésztől, mert a hét elején még 2500 Ft volt kilója, de a hét végére 800 Ft lett, és ezzel az árral már masszívan veszteséges vagy.

[link]

2017. júl. 6. 14:41
 6/6 A kérdező kommentje:
köszönöm .hát igen tényleg igényes,köszönöm a válaszokat.. :)
2017. júl. 7. 11:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!