Hülyeség ezt megtennem?
Ki kell ábrándítsalak, még ha nagy telketek is van, nem gondolom, hogy akkora lenne, amekkorában érdemes lenne termesztened eladásra. Emellett nem egy biztos jövedelem, sokszor csak nagyon kevéske terem meg rajta (legalábbis a málna) Egyébként őstermelői elég a piaci árusításhoz+ a piacon történő árusításhoz az engedély, de az nem összeg.
Nem tudom milyen végzettséged van, miért pont ezt szeretnéd stb., de szerintem földterület nélkül mezőgazdaságban gondolkodni több, mint merész.
Szaktudás nélkül, termesztési technológia nélkül, kezdőtőke nélkül és biztos felvevőpiac nélkül teljesen reménytelen.
Nekem hátul a telken van 3 db 10 méteres sor málnám egymás mögött. Horganyzott vas szőlőkarós támrendszer van neki csinálva. Ez sem volt olcsó, a csepegtető öntözés sem. A málna nagyon víz és tápanyag igényes. Négy alkalommal permeteztem az idén érés előtt. És mi amikor kimegyünk este a kertbe, akkor hátramegyünk a gyerekekkel és lelegeljük az aznap megérett szemeket.
Szóval, ha semmid nincs, a málnatövek, a támrendszer és a csepegtető öntözés nagyon nagy tétel lesz. Kell egy-két év mire rendesen termőre fordul. 2-3 hetente a hajtásokat rendezni, kötözni kell, a feleslegeseket ki kell metszeni - szóval folyamatos ápolást igényel. A sorokat gazmentesen kell tartani. Aztán mikor termőre fordul júniusban előfordulhat, hogy nem elhúzódva, hanem egyszerre érik meg. Na ezt leszedni nem kis feladat, mert a málna nem őszibarack, ahol fél kiló egy barack. Az 1 kiló málnához több száz, levelek takarásában rejtőzködő szemet le kell szedni a szúrós vesszők közül.
És a termést azonnal el kell tudni adni!!!
Amit a reggeli harmat felszáradása után leszedsz, annak estére már leve lesz. Egy, max 2 réteg vastagsánál többet nem rakhatsz egymásra, mert törődik, nyomódik. A világ összes málnás rekesze kevés ilyenkor, hogy a termést kíméld.
Másnapra már át kell válogatni eladáshoz. A megszotyósodott részből már csak szörpöt lehet csinálni esetleg. Amikor már szeded egy hete, akkor meg elmegy a kedved az egésztől, mert a hét elején még 2500 Ft volt kilója, de a hét végére 800 Ft lett, és ezzel az árral már masszívan veszteséges vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!