Ha én havi 150. 000Ft-ot akarnék keresni saját vállakozásból tisztán akkor így?
Több ponton is nem jól gondolod:
Ha havi 150-et akarsz keresni, akkor hogy sikerült ez a mondat? :-)
"és ha én terméket árulok 5%-os árréssel (ne legyünk telhetetlenek, gondolom ettől van kisebb-nagyobb), akkor havi nettó 4 milliót kell termelni hozzá,.
Havi nettó 4 millió? Ez hogy jött ki? Nem inkább bruttó? NAGYON NEM MINDEGY EGY VÁLLALKOZÁSNÁL, HA KEVERED EZT A 2 FOGALMAT!
Második pont: ha havi 4 millió a BRUTTÓ bevételed, akkor kb. 2 hónapig lehetnél alanyi adómentes KATA-s, 2 hónap után átkerülnél az ÁFÁ-s körbe, 3 hónap után meg elérnéd a 12 milliós KATA határt, s onnantól 40 % adót kellene fizetned (a 12 millió feletti részre)
Tekintettel arra, hogy a Bruttó- és a nettót is kevered, így nem csoda, ha a bevételt és a hasznot is kevered. Amíg ilyen alapvető üzleti fogalmakkal nem vagy tisztában, addig bocs, de nem javaslom, hogy belefogj egy vállalkozásba.
Bevétel az összes értékesítésből befolyt pénz:
Ha veszel valamit 100 ezer ft-ért, eladod 120 ezerért, akkor 120 ezer ft volt a BEVÉTELED - ez számít a KATA adózásnál. Évi 8 millió ft bevételig ÁFA mentes.
Amúgy újabb hibák adódtak a logikádban: "adott mondjuk 4.000.000Ft tőke, ezt elköltöm árucikkre."
Ha Te 4 millió ft-ot elköltesz árucikkre, akkor azt raktározni is kell valahol - aminek megint csak költsége van - ezt viszont nem számoltad a kiadásokhoz.
"a maradék 4 millió megint csak befektethető pénz a következő havi áruba." - nem fognak egy hónap alatt 4 millió ft-ért vásárolni Tőled - főleg nem első hónapban, amikor még azt sem tudják, hogy létezel, mint vállalkozó/vállalkozás. És olyan meg soha nem lesz, hogy 1 hónap alatt visszaforog a teljes pénzed és minden árut az utolsó szálig megvesznek. Lehet, lesz olyan, amit még fél év múlva sem fogsz tudni eladni, leárazva sem - mert nincs szüksége rá az embereknek...
Igen, köszönöm a választ. Erre voltam kíváncsi végülis: "Ha veszel valamit 100 ezer ft-ért, eladod 120 ezerért, akkor 120 ezer ft volt a BEVÉTELED - ez számít a KATA adózásnál."
A többivel egyetértek, és nem is üzleti tervet írtam ide, csak vázoltam hogy mit nem értek, ezen nem kell kiakadni... de úgy látom mások kiakadtak.
5% árrés, csak írtam egy számot. Hozzáírtam, tudom van kevesebb és több is. Igen, vannak olyan kapitalista hajlamú cégek, vállalkozások, akik még az 50% árrést is nyugodt szívvel ráteszik. És van hogy nehezen eladható egy termék, vagy egyéb ok, ott biztos hogy csak 1-2%. Nem tudom miért kell kiakadni, nem mindenki jár/járt közgazdasági iskolába.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!