Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Egyéni vállalkozóként ennyi...

Egyéni vállalkozóként ennyi az adó?

Figyelt kérdés
KATA esetén 50.000,-Ft + iparűzési adó, és így az egyik variáns szerint kijön 55 ezerből havonta az adózás? A könyvelő és a saját kiadások költségén kívül van még valami egyéb pénz amit fizetni kell? Ha havi bruttó 150 ezret keres valaki akkor abból fizeti az adókat, a többi, pl. 95 ezer akkor tisztán az övé? Vállalkozóként mennyivel olcsóbban juthat hozzá az ember dolgokhoz (műszaki cikk pl.)?
2017. márc. 27. 10:42
 1/9 anonim ***** válasza:
Ha katás a vállalkozás, akkor nagyjából így van. Viszont biztos van kamarai díj is évente egyszer. És miért jutna feltétlen olcsóbban dolgokhoz egy vállalkozó? Ezt én nem értem...
2017. márc. 27. 11:00
 2/9 A kérdező kommentje:

A kamarai díj még az iparűzési adón felül van?

Azt hogy olcsóbban azt úgy értem, hogy nagyker áron megvehet dolgokat, bár azt nem tudom hogy ha pl. műszaki cikket vásárolok eladásra, de pl. egy-egy terméket megtartok saját használatra az minek számít, lehet-e olyat.

2017. márc. 27. 12:37
 3/9 anonim ***** válasza:
A kamarai éves regisztrációs díj az egyszeri, évi 5.000Ft. Olcsóbban KATA-s EVként semmit nem kapsz meg, mivel - gondolom - áfamentes vagy. Így semmit nem számolhatsz el költségként. De mivel ez az adózási forma nagyon kedvező, ezért még így is jobban jössz ki általában. Például a taxisok nagy része is KATA-s, hiába számolhatná el a benzint költségként, ha máshogy adózna, még így is jobban megéri.
2017. márc. 27. 13:54
 4/9 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm. Manapság megéri ilyen vállalkozást indítani, ebben a formában? Gondolom az adóhivatal annyira nem szereti mivel "kedvező" formája az adózásnak a KATA, és tesznek róla hogy bedőljön? Vagy ezt csak azok mondják akiknek befuccsolt a tervük mert nem értettek hozzá, és a NAV-ra fogják? Ha valaki jól csinálja gondolom akkor nincs mire büntetni, meg nem is marad el az adó megfizetésével. Bár ehhez nem árt egy jó adag bevétel.
2017. márc. 27. 15:12
 5/9 anonim ***** válasza:
74%

Ha megfelelsz a törvényi előírásoknak...

- Megfelelő TEÁOR számmal és ehhez megfelelő engedéllyel/képesítéssel működsz

- Minden hó 12-ig megfizeted a KATA-t

- Félévente az IPA által előírt dátumig megfizeted az iparűzésit

- Évente 1x befizeted a kamarai reg. díjat

- Minden bevételedről adsz számlát

- Van egy könyvelőd aki megcsinál M-I-N-D-E-N-T (bevallások, stb).

...akkor a törvényi keretei adva vannak a vállalkozásodnak. Ennél kedvezőbb adózás jelenleg nem érhető el. Szóval ezen nem fog múlni a vállalkozásod sikere már. Aki belebukik az 99%-ban azért bukik bele, mert rossz ötletet valósított meg rossz helyen, vagy azt hitte, hogy neki nincs szüksége könyvelőre és meg akar spórolni havi 5-6 ezer forintot ezen, aztán meg csak úgy repülnek az 500.000-es mulasztási bírságok (mert hogy ennyiről indulnak a bírságok).

2017. márc. 27. 15:49
 6/9 anonim válasza:
Nekem is lenne egy kérdésem. Akkor mivan ha én online kereskedelmet végzek. Azaz pl az itthol megcsinált virágtartómat én eladom pl a facebookon... Addig oké, hogy adni kell számlát, de ezeket a számlákat 27% áfával növelve kell kiállítani ha jóltudom és ezt a 27% nekem bekellene fizetnem elvileg az államnak vagy katásnál ez nem így megy, hanem van a fix 50 adó és akkor a 27%-ot nem is kell befizetnem vagy rásemkell írnom a számlára. Tegyük fel nekem benne van 4000ftba ez a tartó és eladom 6000-ért akkor nekem ebből mit kell befizetnem?
2017. márc. 28. 09:42
 7/9 anonim ***** válasza:
85%
Évi 8 millió forint bevételig maradhatsz áfamentes, tehát ha neked 7.999.999Ft bevételed van az adott évben, akkor a havi 50.000 forinton, a félévente esedékes 25.000 forint iparűzésin és az évi 5.000 forint kamarai tagsági díjon felül semmit nem kell fizetned az állam felé.
2017. márc. 28. 09:56
 8/9 anonim ***** válasza:
Műszaki cikkekkel kereskedni kata-ban = öngyilkosság, de ha neked erre van kedved, akkor hiába mond bárki bármit :)
2017. márc. 29. 11:29
 9/9 anonim ***** válasza:
Mondta itt bárki, hogy műszaki cikkel akar kereskedni? Csak azt kérdezte, hogy mennyivel juthat hozzá olcsóbban ezekhez? Gyanítom azt akarja, amitől az én könyvelőm haja is égnek áll, amikor vesz otthonra egy tévét vagy számítógépet a vállalkozó és azt akarja levonni az adóalapjából és költségként elszámoltatni. (mert egy nyilván nem fog működni)
2017. márc. 29. 12:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!