"7-es" adószámmal lehetséges valamelyik?
A. Webáruház
B. Weboldal, ahonnan rendelhetők üzenetben a kézműves termékeim.
A. Webáruház nem, mert bejelentés köteles tevékenység a helyi önkormányzatnál.
B. Lehet kezdetben portál üzemeltetés, vagy kézműves termék készítés, értékesítés, esetleg mindkettő ha pl. Te magad termeled az alapanyagot hozzá, majd ha eléri a forgalom azt a szintet, akkor másodállású, vagy főállású e.v. kiváltása, vagy cégalapítás.
Ha van stabil főállásod, vagy biztosított jogviszonyod mellette, akkor viszont egyszerűbb lehet kezdetben a nem főállású egyéni vállalkozás, amivel viszont már mehet az A verzió is, ergo sokkal több a lehetőséged vele és kevésbé körülményes.
Köszönöm a válaszokat!
B verziónál valójában egy úgynevezett kirakatra gondoltam, ahol megtekinthetők az alapanyagok és késztermékek árral, és üzenetben fel lehet venni velem a kapcsolatot.
Internetes kereskedelemre nem adják meg az adószámos magánszemélyt - akkor sem, ha csak egy weboldalt csinál, mert ez rendszeres, üzletszerű tevékenység.
Hiába csak egy "kirakat", ilyen fogalom nincs - eladás szempontjából ugyanolyan elbírálás alá esik, mint a webáruház.
Ne haragudj, de ez az "üzenetben rendelhetnék meg" -
1- ez a NAV-nak azt jelenti, hogy ki akarsz bújni az adózás alól (nem bizonyítható az eladás)
2.- a fogyasztói jogok sincsenek biztosítva: garancia, elállási jog, stb
Az üzletszerűség viszont nincs egyértelműen definiálva a jogszabályban, így damoklész kardja...
Ahogy a szintén 7-es adószámmal működő őstermelők is értékesíthetnek kézműves terméket ( megfelelő engedélyek esetén, lekvár, sajt, túró, tejkészítmények, stb. )az adószámukkal, nem csak az általuk termelt alapanyagot 40 km-es körzeten belül. Ahhoz sem kell egyénit kiváltani.
Ezért is írtam , ha nem vásárolod az alapanyagot, hanem magad állítod elő, akkor járható az út.
Tehát nem tiltja semmi, hogy B verzióba elkezd, de nem mint internetes kiskereskedelem, hanem kézműves termékek készítése és értékesítése( és kizárólag kézműves termék lehet!), illetve én még ide tenném azt, hogy szellemi szabad foglalkozás estére, a portál üzemeltetés, mint webes felület és piackutatási tevékenységi kört.
Mivel a 7-essel relatíve olcsón indulóként kezdetben fel tudod mérni a keresleti igényt, ami alapján el tudd dönteni, hogy megéri-e kiváltani rá a vállalkozást.
Mégis a legtisztább, ha nem főállásban ugrasz ebbe bele, ha bármelyik része is "necces" a Te szempontodból, hanem másodállású e.v.-t váltasz ki, ami járulék szempontjából költségmentessé is tehető addig, míg nem termelsz profitot és nem veszel ki pénzt a vállalkozásból.
És ezt nem csak én látom így:
"Amíg az értékesítésről nem adunk számlát, addig a fekete zónában mozgunk. A korrekt adózási forma minden esetben az egyéni vállalkozás vagy cégalapítás (Bt, Kft), hogy ezt saját magunk vagy valaki más alapítsa az már egy bonyolultabb kérdés. Sajnálatos, hogy az “adószámos magánszemély” intézményét sokan felelőtlenül használják, nem ismerve a benne rejlő kockázatokat. Ugyanis az adószámos magánszemély csak bizonyos tevékenységeket végezhetne (pl. szálláshely-szolgáltatás), az összes többi rendszeres bevétel valamilyen vállalkozási formát kíván.
Én azt szoktam tanácsolni, hogy átmeneti jelleggel kiválthatjuk a 7-es adószámot, de ez néhány hétnél/hónapnál ne tartson tovább. Törekedjünk rá, hogy minél előbb növeljük meg a bevételeinket, hogy az adószámos magánszemélyt “visszaadjuk” még mielőtt az adóhatóság minősítené üzletszerűvé a tevékenységünket, és helyette elindíthassunk egy egyéni vállalkozást vagy céget. Ez az a holtpont, amin a marketing ismeretek gyorsan átsegíthetik a kézműveseket."
Igaz én itt még mindig csak véleményt fogalmazok meg és tapasztalatokat írok le, mint adószámosból lett egyéni vállalkozó többek között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!