Sziasztok. Kezdenem az elejen es elnezest az ekezet nelkuli irasomert. Itt tiszantulon rengeteg az arvereses lakatlan ingatlanok. Mar vasaroltam az elmult ket evben ket ingatlant, persze fele annyi osszegert, mint amennyit er, de meg annal is olcsobbak a lakatlan ingatlanok. A lenyeg az hogy en ezt szeretnem uzletszeruen csinalni. Igy utana jartam, mert tudni akartam volna, hogy vehetek e ingatlan az Mbvk an keresztul evi 10-15 ingatlan. Be mentem a vegre hajtohoz o mondta h semmi akadaja reszukrol, de menjek a navhoz erdeklodni az adozasrol, illetve annak reszleteirol. A navhoz bementem ahol telefonalgatas utan annyit mondtak, hogy ezt nyugottan lehet egyenivel vagy bt vagy kft en keresztul. Itt jott az, hogy a nav kuldott a varoshazaba, hogy kerdezzem mar meg toluk, hogy mi kell hozza egyeni vagy ceg, mert ezt ok tudjak. Nos bementem es mondta a holgy hogy jo hozza az egyeni is, de viszont ha en nem alakitgatom, renovalom stb. Akkor magan szemelykent is csibalhatom....lehidaltam. mondom meg is hogy? Evi 10 koruli ingatlannak nem kell valallkozo, kft semmi? Azt mondja nem! Szerintetek..???
2016. nov. 2. 21:31
1/7 A kérdező kommentje:
Azzal erveltek a varoshazanal, hogy a nyeresegi kulombozet 16 % os befizetese minosul adozasnak igy tiszta maradok.
2016. nov. 2. 21:34
2/7 anonim válasza:
Ha van adózott pénzet, azt veszel belőle, amit akarsz, akár ingatlant is. Viszont ha megveszed-felújítod-eladod
a menet, akkor ez már üzletszerű.
Ha csak veszel, az nem üzletszerű, ha el is adod, az már
az.
2016. nov. 2. 21:47
3/7 A kérdező kommentje:
Veszem is meg adom is felujitas nelkul. De most egy ugyved is megerositette, hogy nem kell hozza semmi. Mondta azt is h sokan nem fizetikbe a 16% ot mert egybol el is adjak. Igy meg a nav se jonra. Es pont ez a lenyeg az egeszben. De engem ez nem erint, mert mindenkepp be akarok adozni utana az a tiszta sor. Legfeljebb kevesebbet, de abba bele kell mennie a vevonek is. Ezt ugy ertem h pl. Meg veszem 3 millioba eladom 5 millioba es papiron meg csak 4milliot irunk ra.
2016. nov. 2. 22:38
4/7 anonim válasza:
Csak azt felejtik el, hogy az ingatlanszerzésnél már ott az illeték azonnal, amit mindig fizetni kell.
Te, amit csinálsz, már üzletszerű, és visszamenőleg is
meg tudnak érte cseszni.
Tehát ezt valamilyen vállalkozás alá vidd be. Lehet mások
csókosak a navnál, de ha te nem vagy, akkor gáz van.
2016. nov. 3. 00:17
5/7 anonim válasza:
Akkor álljunk meg, igen csinálhatod ezt kivételesen magánszemélyként, csak sorozatjellegű értékesítésnél belép az áfa még magánszemélynél is! Így nem biztos közel sem, sőt, hogy az szja terheléssel megúszod, és az illeték megfizetését sem kerülheted el.
Amennyiben társaságként teszed ugyanezt, az illeték megfizetés eleve felfüggeszthető. Az áfa szempontjából pedig megnézendő és esetleg sok mentesen eladható ingatlanod lesz. igaz itt nem szja-t hanem társasági adót fizetsz utána, és utána a maradékot osztalék ágon tudod kiszedni a cégből. Itt viszont számolnod kell még kötelező járulékfizetéssel és egyéb finomságokkal is, úgyhogy én azt godnolom ezt a kérdést ettől felelősségteljesebben kéne körbejárni.
2016. nov. 3. 10:33
6/7 A kérdező kommentje:
Teljes mértékben áfa mentes, vagyis a navnal mondtak, tegnap hogy lehet afasan is meg afa nelkul is csinalni. Ma vissza hivott a város házárol az ezzel foglalkozó személy és azt mondta, hogy ez egy nagyon ritka kérdés volt, sőt ez az első neki. A lenyeg az, hogy ő szerinte van egy határ amit ha atlepek akkor kell hozza valalkozoi vagy ceg. De ezt a hatart o nem tudja meg mondani. Csak mint ember az embernek mondja, h ő szerinte évi max 5 ingatlant lehet venni s eladni. De vissza irànyitott a navhoz e hatàr meg kérdezése miatt.
2016. nov. 3. 20:06
7/7 xswerdy válasza:
"Mondta azt is h sokan nem fizetikbe a 16% ot mert egybol el is adjak" itt valami félreértés van. Éppen akkor keletezik jövedelmed, amikor eladod, így akkor kell befizetni az SzJA-t (ami idéntől csak 15%, nem 16).
Vásárláskor illetéket kell fizetned.
Ha vállalkozásként csinálod, leírhatsz egyéb költségeket is, így lehet, hogy kevesebb adót fizetsz. Magánszemélyként amennyit kerestél az adott ingatlanon, annyi után fizetni kell a 15%-ot.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!