Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Külföldön bejegyzett cég...

Külföldön bejegyzett cég alapítás (EU-n belül) hogy működik?

Figyelt kérdés

Ha itthon megy a bolt, itthon vásárolt terméket adok el akkor én kinti adózás szerint fizetem az áfát utána vagy hogy? Aki veszi tőlem pedig gondolom a magyar 27%-os áfakulcsot kénytelen megfizetni?

Nem akarok még ilyen céget, csak érdekelne mégis mi az ami jó benne? Van-e buktató a külföldi alacsonyabb adózáson (pl. Ciprus 19% azt hiszem az itthoni 27% ellenében)?

2016. okt. 26. 16:15
 1/4 xswerdy ***** válasza:

Ha fizikai boltról van szó, akkor a külföldi cégnek magyar telephelyet kell alapítania, magyar adószámmal, így az ÁFA, és minden más adó szempontjából is magyarnak számít.

Ha távolról (pl. online) értékesít, akkor van egy értékhatár, ameddig kinti adóalanyként is működhet. Ez országonként eltér, Magyarországra tudtommal évi 35.000 EUR forgalomig értékesíthet egy EUs cég magyar adóalanyiság nélkül. De persze ha ténylegesen itthon vagy, csak formálisan jegyzed be a kinti céget, és kereskedsz a nevében, az adócsalás. Tehát amit itt vázolsz, hogy itthon szerzed be a terméket, azt ehhez tényleg ki kell vinned, és onnan értékesítened.

2016. okt. 28. 11:11
 2/4 A kérdező kommentje:
Akkor nem értem én ezeket az offshore cégeket. Mire jó akkor ha itthon értékesít, itthon él, dolgozik de kinti a cég, ha ugyanúgy itthoni adózás vonatkozik rá?
2016. okt. 28. 11:45
 3/4 xswerdy ***** válasza:

Az offshore azért ennél jóval bonyolultabb, minthogy van egy bolt. Mondjuk az anyavállalat be van jegyezve egy adóparadicsomban. Itthon van egy leányvállalat. Az üzemelteti a boltot, de az anyavállalat valami nehezen megfogható jogcímen (pl. valamilyen management szolgáltatásokért) rendszeresen számláz a ténylegesen működő leánynak, nagyjából annyit, hogy az nullszaldós legyen. Így a nyereség az adóparadicsomban realizálódik.

Ez csak egy példa, de alapvetően az offshore a nyereségadót optimalizálja, nem az ÁFÁ-t.

2016. okt. 29. 15:29
 4/4 A kérdező kommentje:

Akkor az aki kint bejegyzett céget működtet itthon, annak mi és miért jó?

Köszönöm az eddigi válaszokat.

2016. okt. 29. 17:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!