Katás, áfamentes, főállású, egyszemélyes e. v. -om lesz. A bevételt majd be kell fizetnem a bankomba vagy teljes egészében maradhat nálam (pl. anyagköltségre, havi adózásra, megélhetésemre)?
8-asnak:
Ha Gyeden vagy, akkor jelenleg nem tudod megigényelni az álláskeresők vállalkozóvá válásának támogatását. Káérdés, meddig van Gyed-en?
Amit a kérdező írt, nem rossz ötlet, hiszen ha nem vesznek vissza, akkor valóban érdemesebb először beregisztrálni a munkaügyi központba - csak úgy kaphatod meg a támogatást.
És amit még fontos tudni:
Az ISMERTETETT 3 MILLIÓ FORINTIGTERJEDŐ TŐKEJUTTATÁS ESETÉBEN FELTÉTEL – a beruházás költségének LEGALÁBB 20 SZÁZALÉKÁT ELÉRŐ – SAJÁT FORRÁS, továbbá a támogatás visszatérítése, illetőleg kötelezettségszegés miatt történő visszafizetése esetére anyagi biztosíték megléte is.
A TÁMOGATÁSBAN RÉSZESÜLŐ KÖTELES a) a vállalkozási vagy a mezőgazdasági őstermelői tevékenységének megszűnését öt napon belül a támogatást folyósító szervnek bejelenteni, valamint b) a kérdőíves nyomon követéses vizsgálatban részt venni.
Ha úgy gondolod, támogatás nélkül is meg tudod nyitni azt az üzletet ( beleszámolva a pénztárgép 100 ezres kiadását, a havi 25 ezer vagy 50 ezer ft adó kifizetését + az alkalmazott fizetését és az utána fizetendő járulékokat), akkor tényleg fordulj könyvelőhöz, mert a GYED - KATA - nyugdíjas kombó már olyan bonyolult adózásilag, hogy azt én már nem tudom.
(első vagyok)
Az álláskeresők vállalkozóvá válását tényleg csak akkor lehet megigényelni, ha megszűnik a munkaviszonya a cégnél és regisztrál álláskeresőként. Ezt írtam is.
Én nem 3 millát kérhettem (Bp. pályázat), hanem max. 2 millát, amit nem kell visszatérítenem, csak szerződésszegés esetén.
Viszont településenként változhatnak az összegek, feltételek. A helyi munkaügyi kp-ban tudnak erről felvilágosítást adni, de a neten is megtalálod, ha megkeresed a lakóhelyedhez tartozó munkaügyi kp. pályázati kiírását.
Rendelkeznem kell a kért összeg 20 %-val és csak ezt kell fizetnem. Meg 6 hónapig kapok br. 111 ezer Ft-ot és ez sem visszatérítendő. Meg 100%-ban kifizetik azt az összeget, amit könyvelőre, pályázati tanácsadásra költöttem. Jún 1-től leszek vállalkozó.
Egyébként, ha meglesz az egy hónapos álláskeresői státuszod, akkor csak a könyvelői / pályázati tanácsadást is kérheted és akár vállalkozó leszel vagy sem, ennek az összegét visszafizetik neked, max 50 ezer Ft-ig (Területenként változhat ez is.)
Pénztárgép igaz, mindenképpen kelleni fog, de használtat is vehettek, csak NAV-os legyen. Könyvelő is kell, mert alkalmazott is lesz, meg az összes többi miatt is fontos.
Szállítói díj, üzemeltetési díj, rezsidíj, bérleti díj, alkalmazott után járó járulékok, fizetése, engedélyek (tűzoltóság pl.), berendezések, nyitókészlet, biztonsági felszerelések, vállalkozói bankszámlaszám (ez nem minden esetben szükséges)....hirtelen ezek jutottak eszembe (biztosan van még egy halom teendő, de én nem vagyok szakember), de mint írtam, csináld meg az üzleti tervedet, mert e nélkül nem érdemes elindítani a vállalkozást, meg könyvelőt is keress fel.
Havonta 50 000Ft vagy 75 000Ft-os KATA adózás van. Te választod ki.
A helyi iparűzési adót az okmányirodában kérdezd meg, mert ez többféle lehet. Én az évi kétszer 25 000Ft-ost választottam.
Évi egyszer 5000Ft-os kamarai tagdíjat kell még kötelezően fizetni.
Szerintem a GYED-el kapcsolatosan kérdésedet írd ki külön, mert talán hamarabb észreveszik így a segítők, mintha ideírnád.
De a gyakorikérdések keresőjébe is beírhatod, hogy KATA és ott fogsz találni GYED-del kapcsolatos kérdéseket, válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!