Miért van az, hogy üzleti tevékenységet csak úgy lehet csinálni, ha baromira nyereséges vagy?
Ezért kell vállalkozás előtt üzleti tervet készíteni és piackutatást végezni, nem pedig csak beleugrani valamibe.
amelyik vállalkozás meg nem tud 50e-es díjat megtermelni, az nem vállalkozás.
Ad3, vállalkozásba nem azért kezd az ember, hogy nettó 110e-et vigyen haza. Ha ez az álmod, akkor menj el alkalmazottnak.
senki nem a kérdésre válaszol, hiába írtam annyit
én is tudom, hogy a krumplis néni őstermelő, de nem ez a lényeg, bármilyen más példát hozhattam volna
a vallálkozás az egy jogi forma, amibe tényleg nem érdemes, de a vállalkozás vagy dolgozni akarás nem csak jogi értelemben tekinthető, én arról beszéltem, hogy felháborító, hogyha az ember dolgozni akar, és nem valaki másnál munkát vállalni, hanem termelni vagy alkotni saját maga, akkor nem elég egyetlen forint nyereség, hogy ne vegye el az állam, hanem 50001 forint kell minimum, azaz ha valaki tudna a társadalomnak valami értéket termelni, vagy csak simán magát fenntartani, nem teheti meg csak akkor, ha elég nagy vállalkozásban gondolkodik, de ez miért lenne kötelező, kis vállalkozás miért nem lehet?
"vállalkozásba nem azért kezd az ember, hogy nettó 110e-et vigyen haza. Ha ez az álmod, akkor menj el alkalmazottnak"
ez egy nagyon rossz hozzáállás, pont ez a baj, erről a résről beszélek, nem kell álmodozónak lenni, és nagyot akarni, elég ha valaki meg akar élni, de nem másokra támaszkodni, ahogy egyébként nem is teheti, mert a te érved csak akkor állna meg, ha lenne elég munka, és akkor arról még nem beszéltünk, hogy miért akarsz valakit olyanra kényszeríteni, amiben nem érzi jól magát?
50000 forint az lófütty.
Ha valaki nettó 50 ezret keres, akkor kb. másik 50 ezret még befizet ő és a munkáltatója adóként és járulékként. És 50 ezerből megélni sem lehet. Vállalkozóként havi 50 ezerből több százezres bevételed is lehet, amiből akár meg is lehet élni. (Persze a KATA-féle 50 ezer egy igazán jól menő vállalkozónak már nem jó. De akkor fizet kicsit többet és másképp.)
Adókra és járulékokra pedig szükség van, mert az országot működtetni kell valamiből.
adókra szükség van a nyereség után, de nem a nemlétező nyereség után, azaz a negatív nyereség után, azt miből fizesse meg valaki?
50000 nem lófütty, ha valaki önellátó falun, meg tud élni 50000-ből is
és egyébként meg főállás mellet is érvényes, hogy miért akadályozzuk, hogy valaki dolgozzon és javakat állítson elő csak azért, mert az nem üt meg egy minimum szintet?
továbbá ha valaki vállalkozóként olyan sokat keres, akkor bár előfordulhat, hogy tisztességesen teszi, de a legtöbb esetben nem az, még akkor se, ha törvényesen annak számít, szerintem tisztességes dolog 50000-et keresni vállalkozóként és nem milliárdokat, ez utóbbit szerintem nem is lehet etikusan, csak megengedi a piacgazdaság jelenlegi szabályozása
Ha a KATA 50000-jéről beszélsz, az csak egy lehetőség. Nem köteles senkinek Katásnak lennie.
A Kata kiváltja:
-Társasági adót (10% 500 millió forint nyereségig)
-Szja-t és egyéni járulékokat (2016-ban ez 33.5%a jövedelmed után
-EHO-t (lehet 10,14,27%)
-Szociális hozzájárulási adó
-szakképzési hozzájárulás.
Tehát ha te nem szeretnéd a fix 50 ezret fizetni akkor ezek helyett fizetheted a fentebb említett adókat, amelyek ha 50 ezer forint a bevételed egy hónapban és minimálbérre jelented be magad:
111 ezer a bruttó minimálbér (40 órára)
Munkaadói járulékok: 31635
Munkavállalói járulékok: 37185
(Ez esetben mindkét fél te vagy, így neked kell fizetni mindkettőt)
Mivel a bevételed havi 50000 és a kiadásod 142635 (a bruttó + a munkaadói járulékok együtt)
Így negatív az adóalapod és nincs társasági adó. Tehát ebben az esetben nem 50000-t kellett kifizetned, hanem 68820-t az államnak és 73815-t magadnak (mint nettó bért).
Tehát látható, hogy az hogy van egy olyan lehetőség, hogy 50000-t fizess "csak" havonta az államnak, az egy nagyon nagy kedvezmény. (főleg, ha azt is belevesszük, hogy ha marad adóalapod, a Katánál akkor sem kell társasági adót fizetned, mivel az már benne van a havi 50-ben.)
Másrészt nagyon sokan kihasználják ezt a KATA rendszert és ezzel csalnak adót. (lásd ingatlan szakma).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!