Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Ez így működne? Mennyit...

Ez így működne? Mennyit kellene adóznom?

Figyelt kérdés

Bocsi, de semmit nem tudok a témáról, és úgy gondoltam mielőtt elkezdem beleásni magam, megkérdezem tőletek, hogy egyáltalán kivitelezhető-e a tervem.

Nyelvtanárként (2 nyelv) fogok végezni az egyetemen, és szeretek is tanítani, meg imádok az idegen nyelvekkel foglalkozni. De nem bírom a kötöttséget, azt hogy alá vagyok rendelve, hogy főnököm van aki ugráltat és mindent jobban tud, stb. Most volt egy féléves iskolai gyakorlatom, a tanítást szerettem, de a tanárok folyamatosan egymást fúrták, idegesek voltak, stresszesek, az igazgató idegbajos volt és napi egyszer bejött ordibálni a tanáriba minden ok nélkül...

Na mindegy, a lényeg, hogy szeretném kipróbálni magam egyéni vállalkozóként, mert nem akarok fix munkahelyet és olyan főnököket, akik miatt minden nap gyomorgörccsel megyek munkába.

Magántanítást szeretnék vállalni, legális úton, és fordítási munkákat is vállalnék. Ezt megtehetem egyéni vállalkozóként? Mi kell hozzá? KATA? Csak bemegyek az önkormányzathoz és megigénylem, vagy kell valami feltételeknek megfelelni?

Mennyit kell adózni belőle?

Tegyük fel, hogy heti 5 napban tanítanék, van napi 5 magántanítványom, mindegyik fizet 3000 Ft-ot az óráért, ez kb. reális ár. Ez havi szinten kijönne 300 000 forintra (oké, tudom hogy nem minden hónapban, mert sokan lemondják az órákat, de ha kiegészítésként fordítást is vállalok, máris behoztam a kieséseket).

Ez után mennyit kellene leadóznom, mennyi maradna a 300 000 forintomból havonta? Mitől függ ez? Vagy egységes?

Szerintetek érdemes lenne megpróbálni?

Magántanítvány lenne bőven, mert olyan nyelvek amik keresettek, de túl sok tanár nincs belőlük (spanyol, orosz), most is van 5 tanítványom és hetente 4-5 ember keres meg, hogy tudok-e még vállalni... Csak most nem vállalkozóként csinálom, de diploma után szeretnék ebből megélni, legálisan.

Köszönök minden választ.

2016. jan. 24. 10:15
 1/9 anonim ***** válasza:

[link]

A 2010. évi XC.törvény alapján a "házi tanítás" adómentes tevékenység - ellenben rengeteg megkötéssel és bejelentési kötelezettséggel jár, a fenti linken olvashatsz róla. Ha már magánvállalkozol akkor pl. nem űzheted adómentesen.

2016. jan. 24. 10:33
 2/9 anonim ***** válasza:

Csakhogy ez nem házi tanítás...

Kérdező, igen, végezheted egyéni vállalkozóként, és igen, nekik megéri a kata, mert viszonylag kevés az elszámolható ktg, ellenben ha tisztességesen írod a nyugtákat, akkor bevételed az lehet bőven.

2016. jan. 24. 11:21
 3/9 anonim ***** válasza:

Na, akkor hogy a lényeget is elmondjam :-)

Igen, egyéni vállalkozóként - ha nincs költséged, akkor KATA-sként - tudsz működni. Mivel nyelvtanárként végzel, ezért a szükséges képesítésed is megvan hozzá.

KATA adózása , ha az alacsonyabb TB és járulékalapot választod, akkor havi 50 ezer ft, ekkor , ha megbetegszel pl. csak 81ezervalahányszáz ft után kapod a táppénzt, de ha a magasabbat, akkor havi 75 ezer az adód, és 136.250 után kapod a táppénzt, stb. Szerintem Neked még ez is beleférhetne, bár talán érdemesebb az 50 ezressel kezdeni, s ha felfut a dolog, akkor átmenni a 75-be.

Vigyázat, ezt minden hónapban be kell fizetni, bevételtől függetlenül!

Első lépésként be kell menned az okmányirodába és ki kell váltani a vállalkozóit - ez ingyenes. fel kell venned a tevékenységi köröket - érdemes előtte utána nézni a neten, milyenek vannak, mi érdekel (tanítás, mellé tolmácsolás, stb.) Be kell jelentened székhelyet - gondolom, ez a lakás lesz...

A többit nem tudom, mert nekem más tevékenységem van :-) Ja, és még van évi 50 ezer ft iparűzési adó, ha Pesten laksz.

2016. jan. 24. 11:53
 4/9 anonim ***** válasza:

Első lépésként be kell menned az okmányirodába és ki kell váltani a vállalkozóit

Véletlenül se. Webes ügysegéd...

2016. jan. 24. 11:58
 5/9 anonim ***** válasza:
Iparűzési se kötelező 50e, mert a katás is választhat más adózási módot a hipához :)
2016. jan. 24. 11:59
 6/9 anonim ***** válasza:

3,4, jöttél megint kötözködni?

Akkor miért nem Te válaszolsz?

Webes Ügysegéd ugye akkor van, ha van Ügyfélkapus regisztrációja a kérdezőnek, de ezt már persze nem írod le... :-(

2016. jan. 24. 12:08
 7/9 anonim ***** válasza:
Jöttem bizony, és jövök is, míg félrevezettek félinfókkal tanácstalanokat...
2016. jan. 24. 12:16
 8/9 anonim ***** válasza:

Na akkor tisztázzunk valamit:

1.- nem vezetem félre, hiszen, ha bemegy az okmányirodába, akkor ki tudja váltani a vállalkozóit. Akkor vezetném félre, ha ott nem válthatná ki.

2.- félinfót Te mondtál itt most, mert a webes ügysegédhez nem tetted hozzá, hogy ha van Ügyfélkapus regisztrációja

3.- és akkor most elmondom, miért szoktam az okmányirodát írni - nem ok nélkül - : ugyanis az okmányirodában ÉLŐ EMBEREK ülnek, akik egy kezdő vállalkozónak segítenek felvenni a tevékenységi köröket, ha bizonytalan valamiben, segítenek eligazodni neki, elmondják, mely tevékenységi körhöz kell végzettség, képesítés, stb, egyszóval SEGÍTENEK az induló vállalkozásban, a kérdésekre válaszolnak, stb. (legalábbis nekem nagyon pozitív tapasztalatom volt és nagy segítség volt az okmányirodás vállalkozói nyitás.

Idézet az ügysegéd oldaláról:

"a kiválasztott ügytípushoz tartozó űrlap jelenik meg, amelynek mezőit értelemszerűen kell kitölteni."

Na általában itt szokott kezdődni a probléma:D Mert ami a hivataloknak értelemszerű, az nagyon sok embernek nem.

Nem tudom, mert nem próbáltam ki, de pl. lehet, hogy a webes ügysegéd simán hagyná felvenni a tevékenységi körbe a kürtős kalács készítést, holott az cukrász végzettséghez kötött. Vagy ha nem engedi felvenni, akkor meg tuti nem írja oda, hogy miért nem :D

Szóval úgy gondolom, kezdő vállalkozónak jó, ha meg tudja konzultálni a dolgokat egy hozzáértő emberrel - később valóban jó lehet sokszor az ügysegéd.

2016. jan. 24. 13:01
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a segítséget. :) Csak ne veszekedjetek a kérdésem miatt, mert lelkiismeret-furdalásom lesz. :D
2016. jan. 24. 13:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!