Mit kell hivatalosan bejelentenem, hogyan kell adóznom, ha egyetemi taulmányaim mellett fényképeszként szeretnék pénzt keresni?
Itt a Gyakori Kérdéseken is többen, többször leírták már különböző kérdések alatt, hogy mi kell a fotós vállalkozáshoz. A számlaképességhez és legális üzleti tevékenységhez minden esetben szükséges valamilyen vállalkozási forma (ev, bt, kft, rt, stb), aminek a tevékenységi körei között akkor szerepelhet a fotózás, ha neked, vagy egy alkalmazottnak (talán kültagnak/beltagnak) van megfelelő végzettsége.
Hogy a fotózás végzettséghez kötése mennyire jó, vagy rossz, arról elég sok vitát és polémiát hallottam és folytattam már, de mindez teljesen mellékes, mert akármit gondolsz erről (vagy bármi másról a magyar bürokráciában) ettől még ez a törvény és ennek kell megfelelni. Legfeljebb hozzátehetjük, hogy sajnos, de ha ennél mélyebben bele akarsz menni a kérdésbe, azt érdemes külön csinálni, mert nagyon el fogja terelni a beszélgetést az érdemi kérdéseidtől.
Hogy melyik vállalkozási formának mik az adminisztratív követelményei, milyen anyagi terhekkel jár, mit hova és hogyan fizetsz és mi az alapítás pontos menete, azt biztosan megtalálod kb. ezer helyen, sőt garantáltan talász hozzá még különféle kalkulátorokat is. Szerintem a NAV honlapján is vannak ilyen tájékoztatók az egyes cégformákról, de az biztos, hogy az a legegyszerűbb, ha keresel egy könyvelőt, aki biztosan képben van a részletekkel és nem utolsó sorban talán képes emberibb nyelven fogalmazni is, mint a hivatalnokok tájékoztatói. Már csak azért is, mert ő nem csak a száraz tényeket tudja neked elmondani, hanem tanácsokkal is tud szolgálni, hogy milyen várható bevétel mellett melyik cégformával járhatsz jobban, illetve melyik megoldásnak mik lehetnek az előnyei és buktatói számodra.
A te esetedben az sem hátrány, ha olyan könyvelőt találsz, aki maga, vagy rokona is fotózik, vagy foglalkozik fotós cégekkel, így valószínűleg jobban képben van a te területed szakmai sajátosságaival - bár könyvelés és adózás szempontjából szerintem nem annyira különleges a fotózás, hogy ez nagyon fontos szempont legyen. Ha csak cégeknek fotózol, akkor elég a normál számlázás, de ha például kiskereskedelmi jellegű fotózásba kezdesz (igazolványképek utcáról beeső embereknek, rendezvényeken helyben készült képek értékesítése, stb), akkor már a NAV-hoz bekötött online pénztárgéppel is kell rendelkezned.
Ha Magyarországon akarsz fotózással foglalkozni, akkor azt többszörösen nehéz feladatnak fogod érezni a külföldi tapasztalataidhoz képest, mert a magyar hivatalok sokkal bürokratikusabbak, általában kevésbé segítőkészek (bár nekem eddig többnyire jó tapasztaltaim vanak velük), a magyar adók sokkal magasabbak, a magyar megrendelők anyagi kerete sokkal kisebb és a magyar fizetési morál általában sokkal rosszabb és a magyaroknak talán még unokaöccse is több van, aki majd megcsinálja fele annyiért, ha te nem engedsz az árból.
Minden esetre sok sikert és kitartást!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!