Ha KATÁs vállalkozást akarok indítani, de magánszemélyként bérbe adok ingatlant, akkor nem lehetek KATÁ-s? Vagy valamit rosszul értek, mert nem a vállalkozás keretében adom ki, hanem mint magánszemély?
Dehogy ez mekkora hülyeség! Nem a válaszodra gondolok, hanem a szabályra. Így is, az ingatlan bérbe adása után fizetem a 16% szja-t és a 14% eho-t. Akkor miért ne lehetnék KATÁS? Miért nem lehet ezt a kettő dolgot külön kezelni?
Köszönöm a választ!
Ezt találtam róla az adozona.hu oldalon
„Amennyiben az egyéni vállalkozó bejelentett tevékenységei között szerepel a bérbeadási tevékenység, abban az esetben ezt a bevételt a magánszemély egyéni vállalkozóként a KATA adóalanyként szerzi meg. Ez a KATA alanyiság megszűnését eredményezi. Ha azonban az egyéni vállalkozó tevékenységei között nem szerepel a bérbeadói tevékenység, akkor ezt a tevékenységet a vállalkozó magánszemélyként a személyi jövedelemadó vonatkozó szabálya szerint végezhető, és ez nem eredményezi az egyéni vállalkozó KATA adóalanyiságának megszűnését.”
Esküszöm, hogy annyi helyen próbáltam olvasni ezek után, de nem értettem. A navos jogszabálynál meg végképp nem. Eddig meg bármit kérdeztem bent a nav irodában, szinte soha nem jöttem ki okosabban.
Köszönöm a válaszokat.
Lehetsz katás.
Csak a kata nem vonatkozhat bérbeadásra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!