Alkalmazottként milyen vállalkozási módot válasszak?
A 25+könyvelő egészen pontosan mit jelent? 25 ezret fizetek az államnak valamilyen jogcimen, plusz még kötelező könyvelőt is fogadnom? Magam nem csinálhatom? Vagy olyan bonyolult?
Ha csak 1 millióig számlázhatok cégeknek, akkor fél éven belül kifutok a keretből.
Amugy a kata az egyéni vállalkozó, bt vagy valami harmadik dolog?
Amennyiben van heti 36 órát meghaladó főállásod, úgy kiválthatod az okmányirodában a mellékfoglalkozású vállalkozóit, s KATA (kisadózók tételes adója) alá bejelentkezni. Ekkor havi 25 ezer ft-ot kell befizetned 12-éig, ha van bevételed, ha nincs.
Évi 6 millióig lehetsz Áfa -mentes, az 1 millió az más tészta. Ha egy bizonyos cégnek kibocsátott számlák meghaladják az évi 1 milliót, akkor bejelentési kötelezettség van - de számlázhatsz felette is, csak akkor nyilván utánanéznek a számláidnak és a cégnek.
legegyzserűbben egyéni vállalkozóként. Ha nem elég a 6 milliós bevételi határ, akkor ne kataban adózzál vele. Így nem kell havi 25-t kifizetned, csak a havi könyvelést és a fenntartási ktget ( bankszámla, számlatömb, vagy számlázóprogi, havi 15 ezerből megvagy vele). Könyvelni, csak végzettséggel lehet és nem is annyira a számviteli bonyolultsága, mint inkább naprakészség miatt nem ajánlatos magadnak "barkácsolni"
Bt-t azért nem javaslom, mert egyfelől tőkeigényesebb az alapítás, másfele kell egy társ is, aki után megint lehet, hogy járulékot kellene fizetni és még többe van a megszüntetés, ha mégse menne annyira, hogy megérje. egyénit meg lehet szüneteltetni, vagy jóval kevesebből meg is szüntetni, mint egy céget.
Köszi a választ !!
Még ezt tudnád részletezni egy kicsit?
"Évi 6 millióig lehetsz Áfa -mentes"
Akkor ez azt jelenti, hogy ha elvégzek egy munkát, kiállitok egy számlát 50.000 Ft-ról, ők ezt odaadják kp-ben vagy átutalják, akkor ezt arra költöm el, amire akarom?
Tehát nem kell utána adóznom, saját zsebembe eltehetem és elkölthetem pl kenyérre?
Az 1 milliót haladja meg jó eséllyel, de a 6-ot nem.
Szóval akkor választhatok a "mellékfoglalkozású vállalkozó" és az "egyéni vállalkozó" között?
Amúgy nem gáz az, ha mondjuk mellékfoglalkozású vállalkozóként számlázok? Mármint úgy értem, hogy a cég szempontjából, hogy nem Big Company Zrt. vagyok, hanem "csak" egy mellékfoglalkozású vállalkozó? Ez jelenthet bármi hátrányt?
Az elvégzendő munka adott, a szakmunkám adott, a cég egyedüli kikötése az volt, hogy számlaképes legyek. Akkor nekik tökmindegy, hogy milyen formában vagyok számlaképes, igaz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!