Cégeknek való bedolgozás, jó ötletnek tűnik?
23 éves vagyok, sajnos munkanélküli, folyamatosan keresem a lehetőséget bújom az álláshirdetéseket, és küldöm is be mindenre... de sajnos eddig nem jártam szerencsével.
Eszembe jutott egy olyan, gondolat, amiben szeretném kikérni a véleményeteket.
Vannak cégek akiknek beszoktak dolgozni, bár nem vagyok biztos ebben, hogy valóban cégeknek kell-e bedolgozni. Szóval jött egy olyan gondolatom, ha találnék egy partnert, alapítanék egy céget, és a falumban munkalehetőséget teremtenék. Gondolom ezáltal, pályázatokat is lehet nyerni, mert gondolom az már jó pont, ha több embert foglalkoztatnál. + Mint kezdő vállalkozó is bizonyára jó pont lehet.
De abban vagyok tanácstalan, hogy hogyan működnek ezek a dolgok. Pl. ami eszembe jutott először, hogy sokan mondják hogy a gyógynövények egyre elterjedtebbek lesznek, és hogy akkor mondjuk egy ilyen cégnek dolgoznánk be, mint csomagolás...
Bár sajnos kicsit megvagyok lőve, hogy ez hogy működik, vagy hogy vannak-e olyan cégek akik így kiadják más cégnek a munkát? Illetve azért nem árt egy olyan céget találni, aki fizet is... :))
Bár lehet álomvilágban élek és ilyen nincs is...
De ha esetleg van ötletetek, amit egy kis falun lehetne csinálni, és embereknek állást nyújtani, akkor várom az ötleteket is!
Már valamit nagyon szeretnék csinálni, és ha tehetem másnak is szeretnék segíteni ezzel, mert tudom, mennyire rossz munka nélkül...
Falusi turizmusra is alkalmas lehet a munkaügyis pályázatod + ősztől lesznek vidékfejlesztési pályázatok is. A Széchenyi hitelen felül, vagy épp ősztől megint lesz mikrohitel is, csak kérdés honnan szerzel annyi önerőt és fedezet mögé, hogy meg is felelj a pályázati feltételeknek...
Amúgy a helyi termék is prioritásos, így inkább olyankokkal kellene összeállnod, akik értenek pl a termesztéshez és szociális szövetkezetbe is elindulhattok, nem feltétlen kell kft.
Így a költségvetésetek is kedvezőbb és olcsóbban is tudjátok beszállítani a terméket. Piacot lehet építeni, pl vásárló közösségből és környéki, vagy fővárosi termelői piacokon is, vagy környező városokba házhoz szállítás, esetleg beszállítás nagykereknek, vagy nemzetközi cégeknek is, mint "regional food".
5000 fő alatti településeken tevékenykedünk, pályázatokkal, helyi gazdaságfejlesztéssel, stb, így ismerősek a lehetőségek.
Főállású egyéni vállalkozó vagyok és azért kellett volna a Növekedési hitel, hogy tudjak venni eszközöket, gépeket és hatékonyabban tudjam végezni a munkát. Nem, forgóeszköz hitelt sem kaphatok, mert bár nem vagyok kötelezett vállalkozói számla vezetésére, de ahhoz meg vállalkozói számla kell. Ami volt is, csak nem bírtam fizetni a havi 3.600 ft-os számlavezetési díjat - így felmondtam. később derült ki, hogy ezért nem kaphatok Forgóeszközt..
Van olyan hitel, amit meg azért nem kaphatok meg, mert KATA-s vagyok (elegem van smiley :D ).
Ha minden igaz lesz idén is - már az a komponens abból a pályázatból véget ért - , de változnak a feltételei.
+ ugyan ahhoz ne kellett 15 millió alatt fedezet, de a 10% önerő sem volt életképes, mivel zömében utófinanszírozott volt és hát a végén elég viccesre sikeredett a közbeszerzéses eljárások miatt másfél év csúszással a nyertes pályázók esete (sokan nem kaptak, hiába volt életképes üzleti tervük a felkészítés során)
A munkaügyis jó lehet, én a helyedbe megvárnám még az ősztől beinduló vidékfejlesztési programokat, amik egyszerűsödnek és legalább részben helyben támogatottak + induláshoz 40.000 eurot (fejlesztéshez 100.000 eurot) adnak majd természetes személyek esetén is hónapon belül létrehozandó vállalkozásra, 75%-25%-os bontásban 5 évre vissza nem térítendőnek, amit még lehet kombinálni a munkaügyissel is.
Egyébként igen, sokan dícsérik a KATA-t, de azért vannak pl. ilyenkor buktató is, annak ellenére, hogy valóban egy 2 milliós mértékű árbevétel inkább adószámos magánszemély kategória vagy másodállásos vállalkozás.
pl ez esetben hitelfelvétel számlavezetési kötelezettség hiányában, vagy épp biztosítotti jogviszony sem fedi le a teljes évet, csak max 10 hónapot a csökkentett járulékok miatt, mivel 86 ezer forint jövedelem után fizeted meg a járulékot ami a minimálbér alatt van, így nyugdíjba-ha lesz-, vagy álláskeresési járadéknál is ezeket számolják be. + nem vagy jogosult adóvisszaigénylésekre, vagy adókedvezményekre, pl gyerek után.
6 milliós bevételi korlát -ami Kft-vel optimalizálható-, másodállásban is köteles vagy fizetni havi 25 ezret, ha van mellette 36 órát meghaladó jogviszonyod.
"épp biztosítotti jogviszony sem fedi le a teljes évet, csak max 10 hónapot a csökkentett járulékok miatt, mivel 86 ezer forint jövedelem után fizeted meg a járulékot ami a minimálbér alatt van,"
Tudom, hogy ez így van, de az azért érdekelne, hogy ha a minimálbér 105 ezer ft jelenleg ( képzettséget nem igénylő, aminek az össz levonása kb. 35 ezer ft, azaz a dolgozó nettó 70-et kap kézhez)
és a KATA-s 50 ezer ft adót fizet, akkor miért nem elég, ha a minimálbér felét beadózom? Miért vagyok én "csökkentett"? Ugyanis 2013-ban, amikor bevezették, akkor még teljes jogú voltam, csak azután (5 ezer ft minimálbér emelés után) hozták be ezt a "szabályt"...
Bocs, kérdező, de talán számodra is tanulságosak lehetnek ezek az adózási dolgok :-)
Ezt leginkább a törvényalkotóktól kellene megkérdezned.
Én magam részéről másodállásban nem feltétlen tartom előnyösnek a Katat, bár azt is leginkább a tevékenységi kör határozza meg, hogy ahhoz mi az optimális a bevételek és ráfordítások szempontjából.
Az éves 2 millió valóban lefedhetné a kis adózói státuszt, de amint látható, az inkább csak egy kényszerpálya, ha pl. gondot jelent a bankszámla fenntartása is, nem beszélve az utalási költségekről. Míg havi 20-30 ezerrel többet fizetve - másodállásban éppen, hogy 10-15 ezerrel kevesebbet fizetve - viszont lehet, hogy pár adókedvezmény, vagy visszaigénylési lehetőség már közép és hosszabb távon visszahozná azt a plusz ráfordítást, vagy növelné a jövedelmezőséget.
Ahol pedig tényleg kényszerpálya a dolog és még a havi kötelezőt sem tudja kitermelni, annak ugye az a "büntetése", hogy ki is teszik belőle és alapból a magasabb összegűt kell fizetni.
Hasonló a helyzet pl a főállású őstermelők első évével is. Pl ha valaki munkanélküli és szeretne a kertjében veteményzeni, majd azokat eladva némi kiegészítéshez jutni, leginkább előző év decemberében kell kiváltania az őstermelőit, hogy ne kelljen a minimálbér után megfizetnie már az első hónaptól a járulékokat, adott esetben mindenféle bevétel nélkül. Hiszen ő azon szeretne változtatni, hogy kicsivel több legyen amiből fenn tud maradni, nem hogy még ő fizessen azért, mert "dolgozhat". Ez is egy érdekes kérdéskör a járulékfizetés szempontjából.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!