Családok, ki miből próbál még pénzhez jutni? Másodállások, vállalkozás, hobbiszintű pénzkeresés? Stb
Illetve ha valamit elkezdek árulni, apró tárgyakat készítek, vagy valaki hobbiból pénzért otthon körmös, ezeknek van adó szempontból valami kötelezettsége?
Vagy ha pl. kis tárgyakat készítek (legyen az valami apró gyöngyfűzés és árulgatom) van utána elszámolnivalóm, vagy hobbiszinten árulhatom,
Egy néni a faluban babacipőket horgol, az unoka meg facebookon árulja őket, illetve veszi fel a rendeléseket. Extrém cuki, én is a múlt héten rendeltem a kislányomnak.
Én magunknak termelek, tehát istenigazából pénz nincs belőle, viszont amit ültetek azért már nem kell a boltba menni.
Igen, természetesen adózni kell ezek után, szóval ha anélkül árulsz ilyesmit, nagyon csúnyán megbüntethetnek. És mostanság nagyon komolyan ellenőrzik is pl. a neten árusítókat. De ha nem is neten árulsz, akkor is simán felnyomhat egy "jóakaró".
Hobbiból amúgy én is sokmindent készítek, de pont azért nem árulom őket, mert egyáltalán nem biztos, hogy megérné azt a rengeteg utánajárást, engedélyt, miegymást. Pl. én szappant készítek itthon. Vannak, akik árulják is, de ezekhez rengeteg engedély kell, és nagyon sok előírás van, hogy hol, milyen körülmények között lehet készíteni, be kell vizsgáltatni a recepteket (ennek brutális díja van), az is meg van szabva, hogy milyen végzettséggel kell rendelkezni, vagy milyen végzettségű ember felügyelete mellett kell készíteni a szappant, arról nem is beszélve, hogy eleve nem kapnék rá engedélyt, hogy ezt itthon csináljam, mert egy sima panel lakás konyháját nem fogják jóváhagyni, hiába van tisztaság. Iszonyú sok pénzt kellene befektetni, és egyáltalán nem biztos, hogy megtérülne, főleg, ha csak kiegészítésképp, munka mellett akarja az ember csinálni.
Amúgy sok minden mással is foglalkozom még, de ugyanúgy igaz rá, hogy ha eladód, adózni kell. És sok olyan tevékenység van, amihez valamilyen végzettség is kell.
Viszont a használt cuccaidat eladhatod a neten, az után nem kell adózni (ELMÉLETILEG!!), ha csak alkalmilag szerzel belőle pénzt. Mondjuk büntettek már meg embereket olyanért is, hogy egy használt valamijüket (mit tudom én, talán babakocsit) egymás után meghirdették kétszer-háromszor, mert nem kelt el azonnal, és ezt kiszúrta a NAV, és ezt már úgy ítélték meg, hogy ez már üzleti tevékenység.
Mondjuk én el szoktam adni a neten a már felesleges cuccainkat, aztán vagy megveszik, vagy nem, nekem ebből még sosem volt gondom, és mondom, elvileg ez teljesen legális is, ez után nem kell adózni, de ha szemétkedni akarnak az emberrel, akkor megtalálják a módját.
Én kisgyermekes anyaként a kisfiam kinőtt, de jó minőségű, szép és nem turkálóban vásárolt ruháit adom el.
Ok, nem "nyereségesen", hiszen természetesen kevesebbért, mint amennyiért vettem, viszont az így értük kapott pénzt hozzáteszem a nagyobb méretű ruhák árához.
Ugyanezt csinálom a babakori játékokkal, babaápolási dolgokkal (ételmelegítő, játszószőnyeg stb.) és beforgatom a következő korszak játékaiba.
Egyébre nincs időm munka mellett, illetve nem éri meg az adózás miatt.
A saját háztartásban meglévő használt holmik értékesítése éves 600 eFt-os bevételig adómentes és nem esik bevallási kötelezettség alá.
Ez egy havi 50 eFt-os ésszerű határ, én beleférek, kihasználom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!