Mit tehetek, hogy a társasház a meglévő üzletem utca fronti és kapu bejárati kirakatát ne vetethesse le hiszen én így vettem az önkormányzattól kb.40 éve amikor meg alakult a társasház? Hol lehet ilyen jogszabálynak utánna nézni?
A társasházi alapító okiratban és SZervezeti és Müködési Szabályzatban-ben (ha van) nézhetsz utána, hogy írnak-e a kirakatodról, ha gondos volt aki készítette, akkor belevette ezt is. A közös képviselőnél kéne legyen ezekből példány, de ha nincs, a földhivatalból is ki lehet kérni.
Ha nincs bennük, akkor elvben tényleg szavathat róla a közgyülés, ez esetben támogatókat kellene szerezned a lakók közül, pl úgy, hogy te meg támogatsz valami ügyet ami nekik fontos.
A jogszabály a társasházakról szóló törvény, de ebben nem fogsz olyat találni, hogy minden üzlethez köteles a ház x méretű reklámtáblát engedélyezni.
Tulajdonképp miért akarják leszedni?
Még valami az előzőhöz. Nagyon fontos, hogy hogy van feltéve a kérdés a közgyülésen. Pl ha az a kérdés:
"Támogatja-e, hogy a kirakatot megszüntessük és a felületet pénzért adjuk bérbe?" akkor sokan támogatni fogják. De ha úgy teszik fel a kérdést:
"Támogatja-e, hogy Laci bácsi megtarthassa a 40 éve meglévő kirakatát, amiért cserébe ő vállalja, hogy ünnepnapokon kitűzi a zászlót?" akkor ezt fogják támogatni, ami az előző javaslat ellenkezője (az emberek nagy része jó fej akar lenni és a többiekkel szavazni).
Azt pedig, hogy hogy teszik fel a kérdést, a közös képviselőn múlik, tehát őt kell kenyérre kenned, pl meghívod inni egyet vagy beajánlod más házaknál vagy bármi, hogy szimpatikus legyél.
Nagyon köszönöm ez tényleg haszos válasz volt .Talán szakértője vagy ezeknek a dolgoknak?Lehet,hogy az SZMSZ ben nincs benne erre nem is gondoltam illetve nem tudtam ,hogy ezt bele kelletvolna vetetni.
Erre gondolom már nincs lehetőség?És ha igen akkor milyen módon lehetséges..
Kérlek írj ha tudsz segíteni mert nagyon fontos lenne !!!
Szia!
Nem vagyok jogász, de alapítottam már társasházat és ennek kapcsán készítettem alapító okiratot és SZMSZ-t.
Az SZMSZ-t általában jóval könnyebb módosítani, mert ahhoz elég a többségi szavazás a lakógyülésen, míg a társasházi alapító okirat módosításhoz a tulajdonosok 90-100%-ának beleegyezése kell.
Tehát, most is bele lehet vetetni az SZMSZ-be a kirakatot, ha melletted áll a többség.
További lehetőség a lakógyülésen kívüli, írásbeli szavazás, ha erre a ti házatok SZMSZ-e lehetőséget ad. Ezt a közös képviselő kezdeményezi az összes lakónak küldött levéllel, és a határidőig beérkező válaszolók szavazatai döntenek a kérdésben. A szavazatokra 2 tanú aláírása kell általában, hogy komoly legyen.
Szia! Köszönöm az értékes információt .
Meg próbálom érvényesíteni remélem sikerül ,de a legnagyobb probléma, hogy az emberek nagyon gonoszak és nem tudom, hogyan lehet velük megérttetni , hogy ezzel nagyon sokat ártanak nekünk .
Kotord elő az eredeti adás-vételi szerződést. Abban benne kell lennie, hogy az üzlettel együtt a falra szerelt kirakatot is megvetted x összegért. Egyébként, ha a kirakat nem lett volna ott, valószínű az üzlethelyiség önmagában nem ért volna annyit, mint amennyiért azt akkor adták.
Tehát, ha most leszereltetik: = inflációval növelt értéken fizessék vissza a kirakat vételárát, és:
= az üzlethelyiség jelentős forgalom-kieséssel számolhat kirakat nélkül, tehát lényegesen kevesebbet fog érni, mint most, ezért valami kártalanítás is megillet(ne)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!