Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Van egy 18 ha termőföldem....

Van egy 18 ha termőföldem. Jó, ha ezt tenném vele?

Figyelt kérdés
18 ha, átlag 25 aranykoronás (össz.: 413 AK) föld, 1/1 tulajdon. Gyümölcsössé szeretném átminősíteni és diót termeszteni benne. Jó ötlet ez?

2014. aug. 20. 16:20
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%

Van már rajta diófa?

Mert ha nincs, akkor óriási befektetés lenne, ami legjobb esetben is, olyan 5, de inkább 10 év múlva termelne először profitot.

2014. aug. 20. 16:21
 2/17 A kérdező kommentje:
Természetesen nincs benne diófa. Tudom, hogy nagyobb befektetés és hogy később térül meg, de mégis jó ötletnek tartom. Van rá időm, hiszen 25 éves vagyok.
2014. aug. 20. 17:03
 3/17 anonim ***** válasza:
87%
Gondolom arra vagy kiváncsi hogy hogyan változtatja meg a föld minőségét az egyoldalú gazdálkodás. Hát arra itt nem fogják tudni a választ. Egyébként nem olyan nagy befektetés mint amennyire megtérül később.
2014. aug. 20. 17:15
 4/17 anonim ***** válasza:
82%

És befektetéshez való pénzed is van hozzá?

Egy diófa csemete olyan 1000-3000Ft körüli áron van, persze nagyobb mennyiségben jobban közelít az 1000Ft-hoz.

A fákat elültetni, legalább 7, de inkább 10 m távolságban kell. tehát tegyük fel, hogy 14nm kell egy fának, akkor ~kicsit durván 12.000 fa jönne ki ekkora területen, de tegyük fel területi viszonyom miatt (ha nem teljesen sík az egész) olyan 8000 fát tudnál elültetni.

Csak a fa ára 10millió lenne (8e fát nem fogsz egy helyről beszerezni :D). Ültetéshez szükséges költség közelít ehhez az összeghez, hiszen nem egy nap elültetni ezeket, komoly gép szükséges ekkora mennyiségben ültetéshez. Ez már az a kategória amit nem érdemes napszámossal ültetni.

Úgy durván 4-5 év múlva van az első próbatermés, amikor már vállalható minőségű lehet a termésed.

Addig éves szinten minden nyáron öntözni a fákat, ami szintúgy költség.

Durván olyan 30-40 millióból ki is jönnél szerintem, de még nem volt ekkora földdel dolgom.

25 aranykoronás földet meg szerintem vétek diófának, akkor már olyat ültetnék bele ami akár az első évben is hasznot hozhat. Ekkora területen lehet jobban járnál mással, nem gondolkoztál még azon?

2014. aug. 20. 17:16
 5/17 anonim ***** válasza:
91%
Sok függ attól, hogy mekkora tőkéd van.
2014. aug. 20. 18:05
 6/17 A kérdező kommentje:

A telepítési költségekkel is tisztában vagyok. Több lépcsőben telepítenék, nem egyszerre az egészet. Pénzügyi részről szülői segítség megvan. Emellett hektáronként (AKG-ban) kb. 230.000 Ft terület alapú támogatás tudnék felvenni, ami évi 4 millió Ft-ot jelentene. Ez együtt már fedezné a kiadásaimat.

A locsoláson is gondolkodtam már. Elég jó vizenyős talaj és egy folyó partján fekszik a területem.

2014. aug. 20. 18:05
 7/17 A kérdező kommentje:
Máson is gondolkodtam, de nincs semmi olyan, ami ekkora területen szerintem jó lenne. Búzán, kukorica nem dolgozik nagy árréssel. Talán a fokhagymát tartom jó dolognak, na de 18 hektáron? Azt, hogy dugványoznám? Renggteg a 18 ha. Ráadásul máshol is vannak földeink.
2014. aug. 20. 18:08
 8/17 anonim ***** válasza:
Az a gond a dióval, h könnyen "megbetegszik". Nagyapámnak is van több diófája és kb minden 2. évben vmi baja van a fának.Ami a termés felét érinti kb.Szerintem rizikós diófát ültetni.Pláne ekkora területre.
2014. aug. 20. 19:20
 9/17 anonim ***** válasza:

Tehát durván 1 500 000-ba kerül telepíteni/ha, erre te kapsz 230 000 támogatást + évi durván 45 000-et a gondozásra, ami neked belekerül min. 100 000-be. Évekig semmi bevételed csak kiadásod...

Szerinted pont a kukorica nem éri meg??? 5ha földön teljes aranykorona értéke 38,6, tehát 8AK alatt volt, lett 5,2t/ha kukorica, 60Ft/kg-ért ment el, a támogatáson felül 75 000-be került, nem dolgozunk bérmunkában csináltatunk mindent 2 őstermelőivel. Ezen kívül van 40db tojó + 40 kacsa + 5 anyanyúl 1 bakkal. 9 éve nincs munkahelyünk, még is gyarapszunk.

Átlag 25AK-ra bérleti díjként is kapnál 50 000-100 000 között, tehát évi 900 000-1 800 000Ft-ot, abból pedig már gondtalan az élet.

Mellesleg, ha ennyire ragaszkodsz a diófákhoz, akkor szabad tartásos csirkefarmmal összekötve van benne ráció, ez prémium kategóriás húst ad és a költségei is olcsóbbak. 9000db-os állománnyal számolhatsz ekkora területen, a táp költségeid szinte elenyészőek lennének, szemben egy ketreces tartással.

2014. aug. 21. 12:00
 10/17 A kérdező kommentje:

"A fákat elültetni, legalább 7, de inkább 10 m távolságban kell. tehát tegyük fel, hogy 14nm kell egy fának, akkor ~kicsit durván 12.000 fa jönne ki ekkora területen, de tegyük fel területi viszonyom miatt (ha nem teljesen sík az egész) olyan 8000 fát tudnál elültetni."

Ez, hogy jön ki? Ha 10 m távolságra ültetem a fákat minden irányban, akkor nekem egy ha-ra 121 fa jön ki, ami 18 ha-ra vetítve 2178 fa. Az 2000 Ft/csemete áron is csak 4,3 millió Ft.

Rosszul számolok?

2014. aug. 21. 17:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!