Van egy fél hektár földterületem. Sajnos messze ahhoz hogy naponta ránézzek. Gazdálkodni szeretnék, akác vagy császárfa ültetésre gondoltam. Szerintetek jó ötlet?
A legjobb az lenne ha el tudnám közelebbire cserélni.
Mit érdemes kezdeni vele?
Császárfa 6000Ft a legolcsóbb palánta, attól függően milyen célra ülteted váltózik a ha-onkénti darabszám.
5*4-es ültetésben 0,5ha esetén ez cirka 1 500 000Ft befektetés, opsz + áfa + ültetési költségek + terület bekerítés, rejtett munkaerő illetve minimum vadvédelem céljából. Hát igen a fránya állatok lezabálják még a szárát is :)
Legolcsóbb kerítés 1000Ft/fm, a területed formájából kitudod számolni a kerületét, feltételezve nem vagy totál retardált!
Locsolórendszered van már? Vízfelhasználási engedély? Felvásárló a leendő fádra? (tüzelőnek a kóró is jobb)
Tehát akkor locsolórendszer kb 300Ft/fm, kiszámolod mennyi az annyi a terület formájából, remélem van hatodikos ismerősöd, nekik már ez a művelet sikerül, bár a mai iskolarendszer miatt már ez sem biztos...
Szerinted jó ötlet? IGEN! Akkor hajrá majd számolj be a fejleményekről. Köszönöm!
kösz a kommentet!
van minden, víz , kerítés, lóvé is. a fa meg jó lesz magamnak, de sajna csak 5.-es haverjaim vannak úgyhogy kellesz majd a matekhoz :-) sajnálom hogy ilyen megkeseredett bunkó retardált f@5z vagy !:-)
Az akác igénytelen, legfeljebb a fák közti bozótot kell irtanod, ami jó lesz gyújtósnak.
Érdekes, de amikor Magyarországon az energia bármilyen formájáról van szó (akár tüzifa), akkor az emberek mindig összekapnak.
Sziasztok!
Lehet kicsit későn írom a választ, most találtam rá a topikra, de mivel földterület hasznosításáról van szó, talán nem késő.
Szóval a lényeg, akácról nem tudok nyilatkozni, de császárfáról annál inkább, itt jegyezném meg, hogy nem palánta kereskedő vagyok, hanem saját telepítésű császárfa ültetvénnyel rendelkezem, így nem a netről összeollózott kamu és saját fejlövésekkel kiegészítve, hanem saját tapasztalatok alapján mondom amit mondok.
Egyelőre épp fél hektár van beültetve ez teszt jelleggel, beletanulás céljából lett telepítve, a következő években van betervezve, 2 HA, 4 HA majd egy 6 HA-os saját terület is.
Kezdjük az elején, az első hozzászóló nem kicsit túloz...
igaz van 4-6000Ft-os áron is, konkrétan a smaragdfa néven futó palánta, ez egyszerűen túl van árazva, de jó marketinggel a kereskedőnek megéri
ha fűrészáru céljából ültetnéd, akkor a Cotevisa2 hibridet tudnám ajánlani - mi is ezt ültettük, ez egy kifejezetten európai éghajlati viszonyokra kifejlesztett hibrid, az egyik leggyorsabban növő fajta, és egy egyenes szárra törekvő növekedése van, spanyoloktól importálják, ára 1500-1800 nettó, fél hektárra:
5m*5m 200db 360.000Ft 7-8 éves vágásforduló
5m*4m 250db 450.000Ft 5-6 éves vágásforduló
4m*4m 300db 540.000Ft 4-5 éves vágásforduló (mi így ültettük)
ha tüzifa, akkor nem vennék ilyen "drága" palántát hanem Shan Tong-ot ennek harmada az ára
locsolni tény hogy kell az első 2-3 éveben, nagy vízigénye van, de hogy 300Ft/fm??? mivel számolsz ember rézcsőből? :D
20-as lpe csőnek bárhol 70-80Ft fm-e, jó helyről 50..., de kell kpe gerinc, idomok, növényenként csepegtető gomba 40Ft/db, szivattyú (ehhez ugye áram), időkapcsoló
nekünk össz vissz a fél hektár öntözőrendszere volt 300e ebben minden benne van, kivéve a kutat meg áramot mert az volt
kerítés nem kell, az pénzkidobás, nálunk rendszeresen járnak keresztbe őzek illetve nyulak a szomszédos erdőből a másik oldali szántókra kajálni le se szarják a császárfát, vagyis de, amikor megy a csepegtetés ahol kicsit megáll a viz isznak az ültető tányérból, egészségükre :)
ami viszont támadja és a legtöbb kereskedő elhallgatja azok a szivó rágó kártevők, simán gyümölcsösben használható felszivódó hatású permetszerrel (spilan/mospilan) le kell kezelni másfél két havonta az első 2-3 évben, ez kb egy 2 órás munka fél hektáron
költségként kell számolni még a tápozást ami nem kötelező, de nagyon durván meghálálja növekedési ütemben, ez kb 50e ft évente / fél hektár az első 3 évben kellhet (persze ez is talajminőség függő, homokban elengedhetetlen, jobb minőségű szántón gyorsabban nőnek)
ami még nagy feladat a terület tisztán tartása a sor és táv közökben, 3. évtől ér már talán annyira össze a lombjuk, hogy ezzel már ne kelljen foglalkozni addig viszont muszáj
nagyjából ennyi a lényeg
hogy mennyiért lehet majd eladni, konkrétan nem tudni, magyarországban nincs még vágásérett erdő ebből a fajtából, minőségtől is függ, én azzal számolok hogy nem lehet olcsóbb mint a legszemetebb faanyag azaz a fenyő...
szóval köbméterenként szerintem tudnia kell az 50e Ft-ot
a másik gond, hogy fél hektár annyira kicsi terület hogy max magadnak tudsz megtermelni tüzelőnek valót, ha komolyabb kereskedés vele a cél akkor 5-10 hektár a minimum amivel érdemes foglalkozni - szerintem
még egy nagyon fontos gondolat: ez hiába fa telepítés, NEM szabad erdőként tekinteni rá, annál sokkal több munkát és anyagiakat kell ráfordítani, viszont nem is paprika amivel napi szinten van munka, valahol a kettő között, 1-2 hetente ha rá tudsz szánni egy fél napot és a sorközökben a gazt letolja egy traktoros szárzúzóval vagy kombinátorral és persze van durván 1 milla ami állhat benne 4-8 évig, akkor el lehet gondolkodni rajta
remélem eloszlattam némi lila ködöt :)
én hiszek benne, csinálom most is, a jövőben is fogom, ha bármiben kérdés van és tudok benne segíteni szívesen
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!