Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Kenyérárusítás őstermelőként?

Kenyérárusítás őstermelőként?

Figyelt kérdés
Egy közeli piacon egy árus saját sütésű kemencében sült kenyeret árul. Ezt lehet őstermelőként? Vagy vállalkozó lehet? Ha lehet őstermelőként akkor hogyhogy nincs minden faluban egy-egy ilyen termelő? Őstermelőként sokkal jobbak az adózási feltételek és igény is lenne jó minőségű pékárura?
2013. nov. 24. 19:30
 1/4 anonim ***** válasza:
80%
Vállalkozói kell hozzá, mivel feltehetően a búzát nem te termeszted és őrlöd magadnak. Illetve az élelmiszer előállítás zöméhez,adott egységre- így pl pékáru esetében is-,haccp minősítés kell amit őstermelőknek nem adnak, csak vállalkozásoknak.
2013. nov. 24. 22:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:

www.vedegylet.hu/doc/zomeben.pdf


Itt írnak kenyérsütésről is, bár ez kistermelőknek szól. Mi a különbség kistermelő és az őstermelő között?

2013. nov. 25. 07:22
 3/4 anonim ***** válasza:
79%

A bevétel mértéke a tevékenységből. éves 600.000 Ft fölött, de 8 millió alatt tekinthető kistermelőnek.


Az 52/2010. (IV.30.) FVM rendelet első pontjában viszont ott van az ami a kérdésedre vonatkozik, vagyis hogy az alapanyagot is maguknak kell megtermelni, vagy betakarítani a kistermelőnek, vagyis pékáru esetén búzát, tojást,készítés módjától függően olajat, vagy élesztőt is magadnak kellene hozzá előállítani termesztett növényekből és mindezt kis mennyiségben, ami pedig nem tenné gazdaságossá az előállítási költséget.


Ezt a rendeletet és megoldást ismerősi körökben olyanok alkalmazzák, akik pl méhészkednek és mézet készítenek, vagy gyümölcsből főznek lekvárt, szörpöt, birsalma sajtot, tehenet nevelve házi tejet, sajtot túrót készítenek stb. de itt is rendelkezni kell az előírt higiéniai szempontból alkalmas helyiségekkel és eszközökkel, amit a Nébih ellenőriz. Mindezt csak melléktevékenységként, mivel az értékesítés is korlátozott a bevételi korláton felül abban, hogy 40km-es körzetben adhatja csak el a terméket és Budapesten.


Így több szempontból is a vállalkozás válik életképesebbé, gondolom ezért is nincs aki ezt őstermelőként végezné (ahogy pl. a kürtős kalácsot,lángost sem)+ a pékáru értékesítésre és előállításra komolyabb üzem kell, ami viszont HACCp köteles, annak pedig alapja, hogy vállalkozáshoz kötött és valamilyen formában szakképzett munkaerő áll rendelkezésre.


Igény egyébként lenne rá, de inkább csak vásárokon, piacokon működne jól szerintem a nagy konkurencia (látványpékségek, multik, helyi pékségek)kínálata és árszintje + a vásárlói szokások miatt.

2013. nov. 25. 08:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
60%
Bak Norbert ismét kitett magáért, ehhez nem kell hozzáfűzni semmit. :-)
2013. nov. 25. 09:00
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!