Ha pl. pékséget szeretnék nyitni, akkor azt egyéni vállalkozóként megtehetem?
De , a pékség ( élelmiszeripar ) nyitása az eléggé macerás.
Az összes hülye Eu előírásnak meg kell felelni , az ÁNTSZ ügyel rá.
Kérdezd a polgármesterit és az Ántsz - t !
A látványpékségeket, mint konkurencia hoztam fel, ahogy jól mondtad, a multikat is ide lehet sorolni. A maceráját tekintve,az Élelmiszer üzemre ezek a feltételek vonatkoznak (ha nem beszállított termékkel dolgozik)
Élelmiszeripari üzem (tészta alappal)
1. Személyi feltételek:
*Szakirányú végzettség (2/2010-es FVM rendelet)
*Egészségügyi könyv
*Foglalkozás egészségügyi orvosi szerződés
*Vállalkozási forma
2.Tárgyi feltételek:
*Üzem kialakítása
*Regisztráció (57/2010 (V.7.) FVM rendelet az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről)
*Megfelelő kialakítás:
2. a, Szociális helyiségek:
*fekete-fehér öltöző nemenként (férfi-női külön) (fekete öltöző, tusoló, fehér öltöző)
*WC előtérrel, kézmosóval az üzemből megközelíthetően
*Étkezési lehetőség (mosogató, kézmosó, hűtő)
*Megfelelő ruházat (sapka, köpeny, cipő)
*Dohányzásra kijelölt hely (épületben elszívással, épületen kívül kizárólag féltető alatt)
2. b, Raktárak:
*Liszt raktár (silós szitával, mérleggel) (zsákos raklapokkal, szitával, mérleggel)
*Alapanyag raktár (élesztő 8°C, zsír 10°C) (tojás 18°C fok alatt külön tárolva)
*Adalék és segédanyag raktár (zsákos raklapokkal) (polcos tárolás)
*Hűtött élelmiszer tárolás, szakosított hűtőkben vagy hűtőkamrában (sajt, túró, tejföl, felvágott)
*Fagyasztott élelmiszer tárolás szakosítva
(fagyasztott gyümölcs)
2. c, Technológiai kialakítás:
Előkészítők:
Nyers tojásnál: hűtő, 2 fázisú tojásmosó, kézmosó, törő hely, tojáslé tároló
Fertőtlenített tojásnál: hűtő, törő hely, tojáslé tároló
Tojáslé felhasználásnál: tojáslé tároló hűtő
Tésztázó rész:
Lisztszita, mérleg, dagasztógépek, csészék, meleg víz vételi hely
Feldolgozó rész:
Feldolgozó asztalok, mérleg, sütőlemezek, formák, kelesztő kocsik, tároló állványok
Kelesztő szekrény vagy kamra gőzzel ellátva.
2 vagy 3 medencés eszköz mosó, kézmosó
Sütőtér:
Kemencék, esetleg vetőszerkezet
Készáru raktár:
Tároló kocsik, rekeszek, állványok, szellős környezet, ahol ki tud hűlni a termék.
Kiadó rész rámpával, ami fölött tető van és a kocsira pakolás szennyeződés nélkül megoldható
Rekesz mosó (gép, mosogató vagy sterimob)
Selejt tároló: külön bejáratú, kifelé nyíló az üzemből)
3.Dokumentációs feltételek:
a, Működési engedély kérése Állategészségügynél:
* Tervdokumentáció beadása a használatba vételi engedélyhez
* HACCP elkészíttetése a regisztrációhoz / működési engedélyhez
* és 30 napon belül visszaellenőrzés minden szakaszban
b, Saját dokumentációs feltételek megteremtése:
Élelmiszerhigiéniai feltételek:
* Tervdokumentáció elkészítése és benyújtása: elfogadásakor Használatba vételi engedély (20-30.000,- Ft + Áfa))
* Élelmiszerbiztonsági feltételek és szabályozás kialakítása a Működési engedélyhez /vagy működés regisztrációhoz (HACCP) szakember által (élelmiszermérnök) (40-60.000,- Ft + Áfa)) *Nyomonkövetési feltételek és szabályozás kialakítása (15-25.000,- Ft + Áfa))
* Készített élelmiszerek gyártmánylapjának elkészítése (1500-2.000,- Ft + Áfa/db)
Kémiai biztonságnak való megfelelés:
* Veszélyes anyag bejelentés ANTSZ-nek
* Biztonsági adatlapok beszerzése
* Kémiai kockázatbecslés elkészítése (12.000,- Ft + Áfa))
Munkavédelmi feltételek biztosítása:
* Épület megfeleltetése
(érintésvédelem, tűzvédelem)
* Munkavédelmi megfelelőség kialakítása a munka környezetben
* Munkavédelmi kockázatelemzés elkészítése szakember által (25.000,- Ft + Áfa-tól)
* Védőeszköz szabályzat elkészítése szakember által
* Orvosi vizsgálatok rendjének szakember által való elkészítése
Dolgozói oktatások biztosítása
a, Élelmiszerbiztonsági, élelmiszerhigiéniai oktatás biztosítása szakember által minden dolgozónak(egy hónapon belül) (6-10.000,- Ft + Áfa/fő)
b, Munka és tűzvédelmi oktatások megtartása szakember által a munkakezdésről (1-2.000,- Ft + Áfa/fő))
Termelési dokumentációk biztosítása
Gyártmánylapok kialakítása Termelési naplók, jelentések Készlet nyilvántartás, kezelés Selejt nyilvántartás Reklamáció kezelés
4. Gazdasági feltételek:
* Vállalkozási forma választás
* Könyvelő választás
* Járulékfizetési kötelezettségek
* Egyéb dokumentációk elkészítése (pl: üzleti terv, pénzügyi szabályzat)
és akkor mennyivel könnyebb és olcsóbb mondjuk egy Fornettist nyitni:
A haccp auditorok tudják ezt megmondani, ez csak egy kivonat, ami a kötelező elemeket tartalmazza.
Nekem büfére volt kiépítve, nem nagyon nézték, hogy ki dohányzik, vagy ki nem...
És ez még mindig nem a legköltségesebb része. pl. a sütők,gépek (pl. dagasztó), berendezések, eszközök igen magas áron mozognak.
Étteremre még ettől is bonyolultabb, ha az melegkonyhás egység. Az előkészítő egységektől a fáradt olaj tárolás és szállításon át az ételmintáig rengeteg plusz kötelezettség és költség van.
Egyébként nem tudom mekkora összegből indulna, de az egyéni vállalkozói a kis költségvetést feltételezi, ott viszont lehet érdemesebb a szállítóleveles, boltszerű értékesítést átgondolni beszállított pékáruval esetleg kombinálva valamilyen franchise jellegű látványpékséggel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!