Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Ha pl. pékséget szeretnék...

Ha pl. pékséget szeretnék nyitni, akkor azt egyéni vállalkozóként megtehetem?

Figyelt kérdés
Kell hozzá végzettség?

2013. nov. 1. 08:08
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Igen, megteheted a végzettségen felül viszont sokkal több minden kell majd hozzá.(Helyiségek, gépek , berendezések, HACCP, oktatás, eszközök,gépkocsik,üzemorvosi, stb.) Elég macerás és versenytársnak ott a sok látványpékség franchise rendszerben.
2013. nov. 1. 09:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 anonim ***** válasza:
Nem olyan macerás az. A látványpékségeknek nem sok közük van a hagyományos pékségekhez. Nem igazán értem, mire gondolsz. Kenyeret, kiflit, zsemlét, túrós buktát, nem kapsz a fornettisnél, ahogy a pékségben sem pizzás pogácsát. Az megint más kérdés, hogy érdemes-e megnyitni a 15. pékséget is... nem tudom mire van ez a nagy pékség nyitási láz. A lehető legrosszabb termékcsoport, amit árulni lehet. Kizárólag frissen lehet eladni, az alapvető pékárun alig lehet keresni, ráadásul nem lehet kalkulálni, hogy mennyi fog fogyni. Arról nem is beszélve, hogy ezeknek a nyomorék multiknak a pékáru a kedvenc parasztvakító eszköze. Na meg a legpénzesebb vevő is max 1500-2000 ft-t hagy az embernél (átlagossan). Az öreg kereskedő ismerős mindig azt mondta, hogy ameddig meg tudunk élni pékáru nélkül, addig ne erőltessük.
2013. nov. 1. 10:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 A kérdező kommentje:
Nem egy sima pékség lenne. Hasonló nincs a városban, azért nem írom le konkrétan nehogy megelőzzenek.
2013. nov. 1. 10:50
 4/14 anonim ***** válasza:

De , a pékség ( élelmiszeripar ) nyitása az eléggé macerás.

Az összes hülye Eu előírásnak meg kell felelni , az ÁNTSZ ügyel rá.

Kérdezd a polgármesterit és az Ántsz - t !

2013. nov. 1. 10:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/14 anonim ***** válasza:

A látványpékségeket, mint konkurencia hoztam fel, ahogy jól mondtad, a multikat is ide lehet sorolni. A maceráját tekintve,az Élelmiszer üzemre ezek a feltételek vonatkoznak (ha nem beszállított termékkel dolgozik)


Élelmiszeripari üzem (tészta alappal)


1. Személyi feltételek:

*Szakirányú végzettség (2/2010-es FVM rendelet)

*Egészségügyi könyv

*Foglalkozás egészségügyi orvosi szerződés

*Vállalkozási forma


2.Tárgyi feltételek:

*Üzem kialakítása

*Regisztráció (57/2010 (V.7.) FVM rendelet az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről)


*Megfelelő kialakítás:

2. a, Szociális helyiségek:

*fekete-fehér öltöző nemenként (férfi-női külön) (fekete öltöző, tusoló, fehér öltöző)

*WC előtérrel, kézmosóval az üzemből megközelíthetően

*Étkezési lehetőség (mosogató, kézmosó, hűtő)

*Megfelelő ruházat (sapka, köpeny, cipő)

*Dohányzásra kijelölt hely (épületben elszívással, épületen kívül kizárólag féltető alatt)


2. b, Raktárak:

*Liszt raktár (silós szitával, mérleggel) (zsákos raklapokkal, szitával, mérleggel)

*Alapanyag raktár (élesztő 8°C, zsír 10°C) (tojás 18°C fok alatt külön tárolva)

*Adalék és segédanyag raktár (zsákos raklapokkal) (polcos tárolás)

*Hűtött élelmiszer tárolás, szakosított hűtőkben vagy hűtőkamrában (sajt, túró, tejföl, felvágott)

*Fagyasztott élelmiszer tárolás szakosítva

(fagyasztott gyümölcs)


2. c, Technológiai kialakítás:


Előkészítők:

Nyers tojásnál: hűtő, 2 fázisú tojásmosó, kézmosó, törő hely, tojáslé tároló

Fertőtlenített tojásnál: hűtő, törő hely, tojáslé tároló

Tojáslé felhasználásnál: tojáslé tároló hűtő


Tésztázó rész:

Lisztszita, mérleg, dagasztógépek, csészék, meleg víz vételi hely

Feldolgozó rész:

Feldolgozó asztalok, mérleg, sütőlemezek, formák, kelesztő kocsik, tároló állványok

Kelesztő szekrény vagy kamra gőzzel ellátva.

2 vagy 3 medencés eszköz mosó, kézmosó

Sütőtér:

Kemencék, esetleg vetőszerkezet

Készáru raktár:

Tároló kocsik, rekeszek, állványok, szellős környezet, ahol ki tud hűlni a termék.

Kiadó rész rámpával, ami fölött tető van és a kocsira pakolás szennyeződés nélkül megoldható

Rekesz mosó (gép, mosogató vagy sterimob)


Selejt tároló: külön bejáratú, kifelé nyíló az üzemből)

3.Dokumentációs feltételek:

a, Működési engedély kérése Állategészségügynél:

* Tervdokumentáció beadása a használatba vételi engedélyhez

* HACCP elkészíttetése a regisztrációhoz / működési engedélyhez

* és 30 napon belül visszaellenőrzés minden szakaszban


b, Saját dokumentációs feltételek megteremtése:


Élelmiszerhigiéniai feltételek:

* Tervdokumentáció elkészítése és benyújtása: elfogadásakor Használatba vételi engedély (20-30.000,- Ft + Áfa))

* Élelmiszerbiztonsági feltételek és szabályozás kialakítása a Működési engedélyhez /vagy működés regisztrációhoz (HACCP) szakember által (élelmiszermérnök) (40-60.000,- Ft + Áfa)) *Nyomonkövetési feltételek és szabályozás kialakítása (15-25.000,- Ft + Áfa))


* Készített élelmiszerek gyártmánylapjának elkészítése (1500-2.000,- Ft + Áfa/db)

Kémiai biztonságnak való megfelelés:

* Veszélyes anyag bejelentés ANTSZ-nek

* Biztonsági adatlapok beszerzése

* Kémiai kockázatbecslés elkészítése (12.000,- Ft + Áfa))


Munkavédelmi feltételek biztosítása:

* Épület megfeleltetése

(érintésvédelem, tűzvédelem)

* Munkavédelmi megfelelőség kialakítása a munka környezetben

* Munkavédelmi kockázatelemzés elkészítése szakember által (25.000,- Ft + Áfa-tól)

* Védőeszköz szabályzat elkészítése szakember által


* Orvosi vizsgálatok rendjének szakember által való elkészítése


Dolgozói oktatások biztosítása

a, Élelmiszerbiztonsági, élelmiszerhigiéniai oktatás biztosítása szakember által minden dolgozónak(egy hónapon belül) (6-10.000,- Ft + Áfa/fő)


b, Munka és tűzvédelmi oktatások megtartása szakember által a munkakezdésről (1-2.000,- Ft + Áfa/fő))


Termelési dokumentációk biztosítása

Gyártmánylapok kialakítása Termelési naplók, jelentések Készlet nyilvántartás, kezelés Selejt nyilvántartás Reklamáció kezelés

4. Gazdasági feltételek:

* Vállalkozási forma választás

* Könyvelő választás

* Járulékfizetési kötelezettségek

* Egyéb dokumentációk elkészítése (pl: üzleti terv, pénzügyi szabályzat)


és akkor mennyivel könnyebb és olcsóbb mondjuk egy Fornettist nyitni:


[link]

2013. nov. 1. 10:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 A kérdező kommentje:
Éttermeknél ezeknek a fele sincs meg.
2013. nov. 1. 15:09
 7/14 A kérdező kommentje:
Ha nem dohányzó munkahely és csak egyneműek dolgoznak ott, akkor gondolom nem kell két öltöző, meg dohányzóhely.
2013. nov. 1. 15:17
 8/14 anonim ***** válasza:

A haccp auditorok tudják ezt megmondani, ez csak egy kivonat, ami a kötelező elemeket tartalmazza.


Nekem büfére volt kiépítve, nem nagyon nézték, hogy ki dohányzik, vagy ki nem...


És ez még mindig nem a legköltségesebb része. pl. a sütők,gépek (pl. dagasztó), berendezések, eszközök igen magas áron mozognak.


Étteremre még ettől is bonyolultabb, ha az melegkonyhás egység. Az előkészítő egységektől a fáradt olaj tárolás és szállításon át az ételmintáig rengeteg plusz kötelezettség és költség van.


Egyébként nem tudom mekkora összegből indulna, de az egyéni vállalkozói a kis költségvetést feltételezi, ott viszont lehet érdemesebb a szállítóleveles, boltszerű értékesítést átgondolni beszállított pékáruval esetleg kombinálva valamilyen franchise jellegű látványpékséggel.

2013. nov. 1. 15:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 A kérdező kommentje:
Állami támogatások nincsenek ilyen célra?
2013. nov. 2. 07:13
 10/14 anonim ***** válasza:
Attól függ mire... Van vállalkozás indításhoz támogatás, de minden pályázatnak megvan a maga feltétele (pl. 10-65% önerő, fenntartási kötelezettség, fedezet, stb.)és részletei, hogy mire mennyit lehet elszámolni. Legtöbbje ezeknek utófinanszírozásos,szóval rendelkezni kell az összeggel előre, amit majd utólag kifizetnek. Jó esetben vissza nem térítendő támogatás, rosszabb esetben kedvezményes hitel.
2013. nov. 2. 08:54
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!