Horgásztó - másoknak hogy éri meg?
Hogy éri meg egy horgásztavat létrehozni, nagy általonosságban pusztán számokban levezetve.
Segítene valaki levezetni, a bekerülési költség, üzemeltetési költség, várható bevétellel számolva?
Pl. aki most épp horgászik és látja a kérdésem, biztosan ráér ilyeneken agyalni:)
Ahova faterom jár horgászni úgy működik, hogy:
Fix létszámú, zárt körú tagság van, ha jól dereng 300 főnek. Tehát összesen 300 fő kap az évre (fizetős) horgászengedélyt a tóra jan1-dec31 viszonylatban. Ebből ugye pontosan lehet tudni, hogy mennyi a "tó" bevétele.
Az így befolyt tagdíjak egy bizonyos százalékát fordítják minden évben haltelepítésre, ezt nyilvánosan ki is hirdetik a tagok között. Nem tudom sajnos pontosan a százalékot, de elég sokat, bőven 50% felett. Ugye innen van a bevétel egyik része.
A bevétel másik része, hogy a tagdíj fejében 24 óránként 2 db pontyot, 5 kiló alacsonyabb rendű halat (pl. keszeg), 1 ragadozóhalat lehet elhozni ingyen, a többit vissza kell dobni. Illetve a nagy méretű halakat mindig vissza kell dobni. Persze ha valaki el akar hozni ennél több halat akkor azt kifizeti kilóra. Ez a bevétel másik része.
A bevétel utolsó forrása a tó melletti büfé / horgászbolt. Mondjuk ez nem hinném, hogy egy aranybánya lenne, max. fenntartja magát.
Magával a tóval nagy költségek nincsenek, egy patak táplálja, 1 "mindenes" van, aki a horgászhelyeket tisztán tartja, ha esetleg vihar beledönt fákat a horgászhelyekre azt kiszedi, stb... Neki nyilván van egy bére. Ha esetleg nem magánterület lenne a tó akkor egy bérlési költség az állam vagy a tulajdonos felé.
Bekerülési költség nagyon változó lehet. Pl. kell-e utat kiépíteni a tó köré (azért jobb tavaknál a horgászok nem szeretnek a sárdagonyába kimenni a horgászhelyig), kell-e kialakítani horgászhelyeket vagy vannak helyből, kell-e a medret tisztítani az akadóktól vagy akadómentes (pl. bányatavak akadómentesek, míg a felduzzasztott tavakk tele lehetnek akadóval), lesz-e klubház vagy büfé féleség vagy sem.
Előző válaszolónak köszönöm, ment is a zöld kéz (ha ez számít:).
Konkrétan a beruházás megtérülése érdekelne.
A fenti esetben tagdíj fedezi a halállományt, takarmányt és a gondnok fizetését. De aligha marad a több tízmilliós létesítmény megtérülésére. Még ha valaki nyerte/kapta is az indulótőkét egy tó létrehozására, ha nem hozza vissza az árát, miért abba fektette a pénzét?
Tehát hogy térül meg egy horgásztó kiépítése,engedélyeztetése? (kb. 20M Ft...)
Azért a tagdíj magas, úgy hogy én nem gondolom, hogy ne lenne azon is profit. Nyilván nem tízmilliós nagyságrend, de évi 1-2 millió már egész biztos vagyok benne, hogy azon is van.
Ugye ha azt nézzük, hogy a tagdíj fedezi a haltelepítés és egyéb állandó költségeket akkor a megvásárolt hal "tiszta profit". És gondolom nem árulok el nagy titkot mikor azt mondom, hogy a tavon a ponty kilója többe kerül, mint a Tescoban... Abból is azért csordogál nem kis pénz, sokan fizetnek 10e felett haazfelemenet a halért, pedig ha belegondolsz az a hal ugye egyszer már a tagdíjjal ki lett fizetve! Tehát tulajdonképpen 2x adja el a tó, dupla haszon.
Nyilván egy 20-30M-s befektetés megtérülési ideje legalább 8-10 év reálisan. De ehhez "csak" 2-3M profitot kell termelni egy évben, az meg simán vállalható egy jobb tónál. Havi 200e egyáltalán nem sok.
Kedves előző hazudik!
1részt azt írja ingyenes, 2.dik hozzászólásában pedig ezt agyonütve azt állítja drágább a tavon mint a tescoban!
A max. 300 ember is defektesen hangzik, rosszul összeállított kamu része, 1-2 milliós haszonról beszél a bevétel kb fele visszaforgatva, a hal ingyen ezek után elég tetemes mennyiség! 1 millás haszon esetén ez kevesebb mint 7000Ft-os éves díjat jelentene tagsági díjként 2m haszon pedig durván 10 000Ft/év a tagdíj! Ezt a kamu történetet rosszul raktad össze fiacskám!
Kérdezőnek:
A műtó=betontó 16-21 millió Ft között van hektáronként, az 5m-ás eltérés a méretből adódik. 10ha megépül 160m-ből, míg 1ha tó 21m-tól építhető, bár ez is kivitelező illetve megegyezés függő!
1ha tó extenzív haltermelésben évi 500-1000kg halhozamot ad, időjárástól és fajtól függően.
Fél extenzív, intenzív ne hagy isten szuper intenzív termelés esetén ez jelentősen nő, viszont a takarmányköltségeid megnőnek.
A takarmányozás terén általában fel extenzív eljárást alkalmazzák, minimális takarmánykukorica illetve 5tonna/ha trágya. Másik bevált módszer az előbbi kiváltására szilárd sertéstrágya alkalmazása max. 10 000kg/ha engedélyezett. Ez a legolcsóbb a haltermelés is jelentősebb akár 2t/ha !
Horgásztó esetén a telepítés történhet tagdíjból, ilyen tavakon a vásárolt halat később kilehet fogni és hazavinni, ennek ára 10-40%-al a nagyker ár alatt van! Viszont fizetsz a jegyért, bérletért és limitált a hazavihető halak mennyisége, illetve fajtája.
Jegyárak széles határok között változnak ez rendszerint ellensúlyozza az olcsóbb halat.
Ajánlom figyelmedbe a google-t üzleti terv halastó, pdf formátumra illetve word-re utazzál!
A kamus gyerekhez 1 kérdést is intéznék:
A tagdíjakból 2000 illetve 3000 kg halat tudnak venni a tóüzemeltetők. 300 tag van ezek mindegyike hazavisz 2 pontyot ami legyen 3 kg +5 kiló keszeget+ 1 kg ragadozóhalat. Hány nap alatt pecázzák le a halak nagy részét???
Kis segítség 300*9= 2700 kg hal tűnhet el az első napon a tóból. Ki lesz az a bolond aki kihagyja a telepítési napot? Miért kamuzol baromságokat, ha lövésed sincs a témához? Apukád ott pecázik addig elhittem a történetedet, de utána nagyon büdös a történet és nem csak a halfejedtől!
Te ilyen hülye vagy vagy csak nehezen megy a szövegértés?
"1részt azt írja ingyenes, 2.dik hozzászólásában pedig ezt agyonütve azt állítja drágább a tavon mint a tescoban! "
Leírtam, nem érted, szomorú. Egy bizonyos napi limitig lehet a halat ingyen elvinni, a felett fizetni kell. Ezt nehéz megérteni? Ezt szerintem egy 5 éves gyerek is megérti. Próbálkozz.
"Nem tudom sajnos pontosan a százalékot, de elég sokat, bőven 50% felett."
Egy kicsit értelmezd ezt a mondatot és ha nem megy takarod vissza minimum az általános iskoláig.
A haltermelésről írt bekezdésed őszintén, kit érdekel?! Egy horgásztóról van szó b*szod, itt senki nem tenyészti a halat! Pláne nem beton medencékben, ki az az idióta, aki egy horgásztó méretű tavat kiás ahelyett, hogy felhasználna egy elhagyott, létező, mondjuk bányatavat?!
"Horgásztó esetén a telepítés történhet tagdíjból, ilyen tavakon a vásárolt halat később kilehet fogni és hazavinni, ennek ára 10-40%-al a nagyker ár alatt van!"
Te horgászol ott vagy mi? Na el lehet a hülyeségeddel takarodni máshova. Lehet, hogy mucsaröcsögén így van, ez egy Budához közeli zárt körű horgásztó, itt nem így van. Meg aki ott horgászik azt igazából nem hatja meg mennyibe kerül a hal.
A számokat fogalmam sincs honnan vetted, esetleg az ujjadból szoptad, de egyértelmű baromság. Én ilyet nem írtam le, az én mondandómhoz meg egy ilyen autista barom, mint te ne költsön hozzá, főleg ne marhaságot.
Rájöttem honnan vetted a számokat.
Javaslom a HASZON és a BEVÉTEL közötti különbséget k*va gyorsan tanuld meg, mielőtt tovább égeted magad...
"Hogy éri meg egy horgásztavat létrehozni, nagy általonosságban pusztán számokban levezetve. "--- a kérdezőnek ment a válasz a betontóra vonatkozó adatokkal, 2 ha-on szerettünk volna tavat kialakítani, mi ilyen árakat kaptunk. Az hogy szerinted a kivitelezők légből kapott számokkal dobálóztak...
A haltenyésztés és nevelés külön téma! A horgásztó esetén is több lehetőség adódik a betelepítésre.
1. Nagyméretű halak, ezek egy része verseny céljára, ezek rendszerint jelölt halak, nem szabad elhozni. Másik része étkezési méret elvihetők, illetve vásárolhatók.
2. Kis illetve közepes méretű halak. Polikultúrában a kis halak jelentik a táplálékot a ragadozóhalaknak, védve a nemeshal populációt is. A közepes méretű halakat a horgászok 1 része elviszi, másik rész visszaengedi ebből később nagyobb halak lesznek extenzív tavi tartás esetén is.
3. Kis közepes halak fél extenzíven tartva, tó trágyázással. Több tavas rendszerek esetén kivitelezhető, ez esetben az adott tó 1 évig nem horgászható! Akkor mi az előnye? Olcsóbb a telepítés!
4. Még lehetne sorolni a különféle módszereket, de felesleges! Amennyiben érdekel a téma rengeteg tógazdálkodással kapcsolatos könyvet lehet venni!
Az ingyenes halmennyiség naponta bőven sok, akkora mennyiség után ki lenne az az ütődött aki rajtad kívül többet vinne főként magasabb ár figyelembevételével!
Más részről a 120 000,ha jól emlékszem annyit írtál nem sok éves bérlet gyanánt! Nálunk 1 botos felnőtt napijegy 2500Ft +2bót esetén 3000Ft, havi bérlet 21 000Ft ebben 4 bot engedélyezett. Napijegy esetén 1 db halat lehet elvinni maximum 2kg-ost, a többiért illetve a súlytöbbletért külön fizetsz a napi piaci árnál 30%-al kevesebbet max. 4kg-ig, afölött teljes ár!
Te is rájöttél időközben az elején túl nagy halmennyiséget kamuztál be, így lecsökkentetted elég jelentősen. Ehhez külön gratulálok!
"avaslom a HASZON és a BEVÉTEL közötti különbséget k*va gyorsan tanuld meg, mielőtt tovább égeted magad..."
Remek:) szép a stílusod !
Köszönöm a jókívánságokat, tisztában vagyok a fogalmakkal, mint ahogy azzal is hogy a költségeket pl. tóépítés, út, pihenők,stb. a tóhoz tartozó beruházás csökkenti a befizetendő adódat. Remélem ezzel nem mondtam neked sem újat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!