Mire figyeljek befektetőként egy vállalkozáshoz való
társulásnál?
hogy pontosan értsed, hogy mire megy a pénzed, és hogy miért fog ez neked megtérülni. Azt is biztosan kell látnod, hogy a te pénzed kell, a banké miért nem jó. Illetve fogalmazzunk máshogyan... Mit tud a bank, amit te nem, ami miatt ő nem ad pénzt arra, amire te készülsz adni.
2013. aug. 10. 15:10
2/20 A kérdező kommentje:
Köszi a választ, bár részletesebben kellett volna felvázolnom a helyzetet. Szóval arra akartam kilyukadni, hogy már csak a szerződés tartalmát kell tisztázni. Tehát a lényeg, hogy mit kérhetek a pénzért cserébe (mi az, ami általános aktívan közreműködő befektető esetén?), és hogy mire figyeljek oda szerződéskötésnél. Sajnos egyenlőre alkalmazottak nincsenek, a tulajdonosok dolgoznak, ill. megbízásos alapon más vállalkozók, továbbá lesznek olyan eszközeink, amik az én befektetésemből lesznek megvásárolva. Eddig ott tartok, hogy tulajdonjogot, és részesedést szeretnék az eszköz által termelt bevételből.
Inkább a vállalkozásban kérj tulajdonjogot, a befektetésednek megfelelően.
2013. aug. 10. 18:08
Így van, és kösd ki, hogy az eszköz későbbi sorsába beleszólást szeretnél, ugyanis az az egyetlen fedezete a pénzednek. Tehát ne adhassák el nélküled 100ezerért, miután te megvetted 10milláért...
2013. aug. 10. 19:22
De talán mégjobb, ha ügyvezető lennél Te is. Akár juttatás nélkül is. Mert egyébként kisemmizhetnek.
Másik megoldás, hogy Te megveszed a gépet és bérbeadod a cégnek. Igazából ez a legtisztább.
2013. aug. 10. 19:32
6/20 A kérdező kommentje:
Köszi az infókat, ez utóbbira nem is gondoltam. A tulajdonjoghoz is mindenképpen ragaszkodni fogok, viszont a bevételekből való részesedés esetében még nem tudom, hogyan lehetne megegyezni?
7/20 A kérdező kommentje:
Az ügyvezető, és a hasonló magas döntési pozíciók sajnos az én esetemben nem jöhetnek szóba, mert azzal kizárnám magam valami másból...
Ez a bérbeadás jó ötletnek tűnik, de ilyen formában sajnos nem valósíthatom meg, mert épp azért volt szükség a befektetésre, hogy cégen belül is meg lehessen ezután valósítani azt, amit eddig csak külsős vállalkozók fizetésével lehetett.
Amíg a gép ki nincs fizetve, addig minden belőle származó bevétel/profit neked megy. Utána feleztek a gép által termelt hasznon.
2013. aug. 10. 19:57
A lényeg, bármit is csinálsz, kérj elidegenítést egy bizonyos darabig (5-10 év), nehogy megszívassanak.
2013. aug. 10. 20:09
10/20 A kérdező kommentje:
Napi szinten leszünk üzlettársak a jelenlegi tulajdonossal, így nem akarok azért olyan dolgokat belevenni a szerződésbe, ami azt mutatja, hogy egyáltalán nem bízom meg benne...
Ez az elidegenítés mit jelent pontosan? Egyébként 2-3 mft tőkéről van szó.
Kapcsolódó kérdések: