Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Saját cégemben ügyvezető...

Saját cégemben ügyvezető vagyok? Hogyan fizethetnék kevesebb járulékot?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Saját Kft-mben ügyvezető vagyok és 8 órában be is vagyok jelentve, mint alkalmazott. Viszont szerintem borzasztó sok járulékot fizetek. Bruttó 87500 Ft után 60.000 Ft-ot havonta. Van néhány ismerősöm, aki egyéni vállalkozó és kb. 30.000 Ft a járuléka havonta. Nekem miért ilyen sok? Azt mondja a könyvelőm, azért, mert ügyvezető vagyok, és nekem így több. De nincs erre valami legális "trükk", hogy kevesebb legyen a járulék? Valahogy másként bejelentve, vagy nem tudom :)
2009. szept. 17. 22:29
 1/3 anonim ***** válasza:

Mert sokan minimálbér után fizetnek járulékot, te pedig nem a minimálbér után. Nem hiszem, hogy lenne megkötés, hogy minimálbérért nem alkalmazhatsz ügyvezetőt. Bevett gyakorlat az adóelkerülés okán. Szerintem nálad is működik. Persze utána ne legyen reklamáció az ÁFA emelésére, az SZJA kulcs módosítására, az egyéb különadók kivetésére... Persze tudom, hogy a jelenlegi rendszer is eltúlzott, de mégis oka van... Van olyan ország, ahol nem kell számlát adni, mert egy sima bevallással az utolsó fillért is bevallja a vállalkozó... Van olyan ország, ahol az általad feltett kérdés fel sem merülhet, mert ilyenen nem is gondolkodnának. Persze egész más gazdaságú, földrajzú országok ezek, nem biztos, hogy van értelme összehasonlítani. De a mentalitás is más az országok lakói között...

Tehát van megoldás. Élhetsz is vele.

2009. szept. 18. 02:25
 2/3 anonim ***** válasza:

Valószínűleg nem a tényleges kifizetés (bruttó bér) után fizeted a járulékokat, hanem a minimálbér kétszerese után.

Lehet nyilatkozni az APEH felé, hogy nem a minimálbér kétszerese, hanem a valós bér után fizeted a járulékokat, és rögtön kevesebbet kell fizetned. (a minimálbér kétszerese után fizetendő járulékoknál úgy kell számolni, hogy a munkavállalót tehelő járulékokat a tényleges bruttó bérből számolják, a munkáltatót terhelő járulékokat viszont a minimálbér kétszerese után)

Itt kiszámolhatod, mennyi bruttó bér után mennyit kell levonni a munkabérből, és mennyit kell fizetnie a munkáltatónak: [link]

Egyébként ha a céged árbevétele és költségei azt igazolják, minimálbérrel (71.500.- Ft) is lehetsz ügyvezető a saját társaságodban.

2009. szept. 18. 07:50
 3/3 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket!
2009. szept. 19. 10:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!