Igazából nem önszántamból,hanem anyagiak miatt csinálnám.Három gyermekem van,a legkisebb pár hónapos.Előre látom,hogy dolgozni nem kellenék végzettségek mellett sem.Arra gondoltam,mivel falun lakunk és van istállónk,tartanék pár tehenet,tejeladás szempontjából.A férjem állategészségőr,tehát ért az etetéshez,elletéshez,gyógyszerezéshez.mindenhez.A faluból hordja is egy cég a tejet,de nem tudok sokmindent.Ezt muszály vállalkozóként csinálni,adózni utána,mert akkor ugye több a kiadás,mint a bevétel.És milyen papírok,engedélyek kellenek?Egyáltalán egy-két állat megéri?
2013. márc. 5. 16:30
1/10 anonim válasza:
Borjút venni nem filléres dolog!
Sokan csinálják ezt vidéken, de arra panaszkodnak, hogy túl olcsón vásárolják fel tőlük a tejet.
Azt gondolom hosszú távon térülhet meg a befektetésetek, ezzel számolnod kell. Plusz ha valamelyik állat lebetegszik vagy elpusztul... állatorvosi költségek stb.
Van erre tőkétek?
Szerintem a baromfi előbb térülne meg. Tojás + hús eladás.
2013. márc. 5. 16:36
2/10 anonim válasza:
Szerintem is jobban járnátok a csirkékkel. Tojást eltudjátok adni és általában 2 naponta tojnak. Ha nagy a kert és nincs úgy zöldség gyümölcs termelve akkor ki is lehet őket engedni csipegetni meg kapirgálni egy adott részre, ott is találnak maguknak való kaját és már az is jó szokott lenni, plusz takarmány kevés tojató táppal, házi tojásnak elég jó értéke van és vállalkozóként is lehet csinálni ezt és elég eladni pár boltnak egy készletet a tojásokból és ennyi. Az istállóból tökéletes ólat lehet összedobni, kell nekik tojófészek álló rúd és már meg is van oldva meg egy zárható rész éjszakára plusz egy nyitott rész.
2013. márc. 5. 16:44
3/10 A kérdező kommentje:
Egyenlőre abban bízunk,hogy a férjem testvére megveszi az apai házrészét,abból lenne induló tőke.Persze a későbbiek folyamán jó lenne bővíteni,vállalkozást indítani,amivel esélyes lenne egy-egy pályázat...Tudom,nem sok amiért átveszik,de gyerekek és lakáshitel mellett minden számít.Ha két átlagfizetést elérhetnénk,én már megelégednék vele.Nem gazdag szeretnék lenni,csak felnevelni a gyerekeimet,és ez jutott eszembe.Gondoltam tyúkokra,de rettenetesen sok tojás kéne,hogy megérje,az meg kismillió tyűk.Vagy azt hogy lehetne szerinted?És azt is lehetne vállalékozás nélkül?
2013. márc. 5. 16:45
4/10 anonim válasza:
Nem "álló rúd", ülő... :D Így nevezik azt a létra szerű dolgot amin a tyúkok ülnek este. Bocsi, szúrta a vidéki szemem ;)
2013. márc. 5. 16:46
5/10 anonim válasza:
Vállalkozás nélkül nem tudod megoldani. Számlát kell tudjál adni mindenről. Vagy nézz utána a "őstermelői igazolványnak".
És melyik kerül kevesebbe:vállalkozónak lenni,vagy őstermelőnek?És melyiknek olcsóbb a tartása:pár tehénnek,vagy több száz tyűknak?Bocs,hogy ennyit kérdezek,de mostmár teljesen elbizonytalanodtam,és számításba veszem ezt a tojásdolgot.Azt tudja valaki,mennyiért veszik át darabját?
2013. márc. 5. 17:29
7/10 A kérdező kommentje:
Bocs,mindíg elnyomom,nem tyűk,hanem tyúk:))
2013. márc. 5. 17:31
8/10 anonim válasza:
egyforma.. sajnos január 1-től az őstermelői is egyéni vállalkozó szerinti járulékot fizet.
Viszont hogy még egy kicsit megkavarjalak :-) Nézz utána a fiatal gazda, vagy tanyaprogram pályázatoknak, esetleg a Támop 2.3.6.b-nek. Vásárlói közösségek kezdenek alakulni, adott esetben szervezhetnél is, és helyi termelői piacok is gyarapodnak most már. Nem kell felvásárlókkal és a nyomott árakkal bajlódni, ha nem nagy üzemed van, legyen az akár tyúk, akár tej és tejtermék.. Nálunk minden elég jól kezd beindulni, kisebb tételben is.
Van több tejesünk, mézes, lekváros, nyáron zöldség, gyümölcs, gomba, stb.
2013. márc. 5. 21:10
9/10 anonim válasza:
ja még valami, őstermelői kezdő esetén érvényes, éves 600.000 Ft bevétel alatt adómentes, és jövő évi járulékai az idei évi bevétel függvénye. Ergo leginkább decemberben éri meg kiváltani, mert akkor jövőre a járulékfizetés erősen 0 egész évben..
2013. márc. 5. 21:12
10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat,igazatok van,a tyúk lesz talán a nyerő,sokkal kevesebb pénzből sokkal többet lehet vásárolni.A vállalkozásnak még alaposan utána kell néznem,mert az még nem tiszta.:)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!