Például egy kis közért nyitásánál mennyibe kerülnek az engedélyek? Pl:Működési, alkohol, haccp, antsz és hasonlók nem értek hozzá de a közeljövőben szeretnék valamit nyitni.
Mindkettőhöz szakértelem kell..
Az megvan?
Illetve van valós piaci igény rá?
Mindkét dologhoz ismerek közvetlen környezetemből vállalkozókat.. Nem egy leányálom egyik sem..
Kérdésedre is válaszolva, az engedélyt azután tudod megkérni, amint megvan az üzlethelyiséged. Ahoz, hogy bérelj, cégszerűnek kell lenned.Jó esetben közvetlen a tulajtól akik 1/1 tulajdonos bérled, roszabb esetben több tulaj engedélye + a lakók engedélye kell, hogy nyithass ott boltot. Üzletsor az egyik legrosszabb, minden környező üzlettulajtól kell hozzájáruló nyilatkozat. Annak a bérleti díját már fizetni kell az engedélyezés alatt is + attól függ van e főállásod, vagy milyen formát választasz a saját járulékaid is. Ha még csak akkor alakítgatod ki a HACCP-t, meg a berendezéseket simán belecsúszol két-három hónapba.+minden "hivatalba" kérvényezni,fizetni, visszamenni, aláíratni, elhozni..és minden hivatalnak van x nap árfutási ideje. És még nincs működési engedélyed, ami újabb 30 nap lehet, ha már minden szerv kiállította a ő hozzájárulását. Ilyen szempontból jobb, ha már egy működő boltot veszel át. Kell kereskedelmi végzettség, minimum 1 főnek az eladó térben. + minden ami legális működéshez kell(pénztágép lassan navhoz bekötve, számlatömb, nyugtatömb, stb.) + akkor ugye kellene áru is. Arra neked kell tudni van e beszerzési lehetőséged...
Méhészetnél:
Eleve azt tanácsolják, hogy keress fel egy méhészt és tanulj tőle, vagy van Gödöllőn is méhész tanfolyam.
Alapból kellene tudni, hogy van e méhlegelő, vagy vándoroltatni akarsz? Úgy kell kaptártípust is megválasztani, plusz ki kell kalkulálni, hogy hány méhcsaláddal tervezel, mire mész rá (akác, dohány, napraforgó, stb..) Ha vándorolsz, annak nyilván vannak egyéb költségei is, és ha egyáltalán eljutsz oda, hogy van mézed, aztki és mennyiért fogja megvenni. Én 1000-1200-ért veszem kilóját, piacon 1700-ért árulják, de a méhész barátomnak a "nagyobb biznisz" 30 családdal abban áll,hogy hordóban viszik tőle felvásárlók, 600t/kg áron, avgy épp Pesten egy család üzletel vele, és havonta egy fordulóval elvisz tőle 150 kg üveges mézet. Úgyhogy mellette 3 műszakban gyárban melózik,és képviselő is. Tehát főállásról nehéz lenne beszélni. + ki kell váltani minimum az őstermelőit, ami ugyanolyan járulékköteles,mint az e.v., területi engedélyek kellenek, földhasználati bejelentés, szintén márciustól már fizetős..
Megközelítésben a lehető legrosszabb, ha költség-haszon elven számolsz.ez működik, szolgáltató szektorban, esetleg még kereskedelemben,de ott is sok torzító tényező jöhet be, amivel előre nem kalkulálsz. Szerintem fontosabb egy reális, de alul tervezett cash-flow előre 1-2 évre, és havonta vezetni párhuzamosan a teljesült cash-flowt is. Abból már jobban látható, hányadán is állsz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!