Városiként, minden tapasztalat nélkül mennyi lenne az esélye annak, hogy kiköltözhetnék vidékre egy farmra és állatokkal, növényekkel keresném a pénzt és ebből élnék meg?
Igen!
Panelban élek a nagy magyar alföld kellős közepén és nem "csak" a TV-ben látom, hogy mi termett meg és mi nem, hanem a határban, az utcákon a kertes házak kiskertjében, a városunk határában levő keskertekben, ha nem tudtak locsolni, bizony nem termett meg semmi.
És ezt bizony nemcsak én mondom, és nemcsak a TV mondja, ezt mondják azok az őstermelő ismerősök is, akik ebből szeretnék, szerették volna családjuk egész éves megélhetését biztosítani. Oda a szabadföldi paprika, a káposzta, a paradicsom. Oda a napraforgó, a kukorica jó része, és nem sorolom.
Egész nyáron nem volt eső, a temetőben a virágokat selyemvirággal pótoltuk, mert hiába locsoltuk, nem bírták a meleget még a muskátlik sem.
Lehet, hogy kiskertekben amit termelnek, az a család szükségletét megadja, de hogy egész évi megélhetést biztosítson, ki van zárva!!!!
Hát én meg hetente 2-szer ballagok le Kiskundorozsmára, és csak az öttömösi elágazóig megyek az 55-ös főúton, a többi utat a falvak között tesszük meg. Szóval 3 opció van.
1. Fogalmad sincs miről beszélsz, vagy csak simán kitaláltad, amit leírtál.
2. Az ismerőseid átvertek.
3. Az ismerőseid a legbénább "őstermelők" akikről életemben hallottam.
Akkor tisztázzuk. Az Alföldnek az a lehető legjobb opció, ha aszály van. Ők ugyanis tudnak öntözni, nekik nem csökken jelentősen a termésük, ugyanakkor a kiskertekben, ahogy te is írtad alig terem valami, tehet keresleti piac van, ami olyant eredményez, hogy idén például alig volt néhány nap, amikor az extra paradicsom nagybani ára 200 ft alá esett volna, de az átlag inkább 300 ft körül mozog. Mindezt úgy, hogy a korábbi években sem termett kevesebb, csak akkoriban 80-100 forintnál többet nem kaptak érte a termelők, és már akkor is megéltek. Hidd el, nem a levegőbe beszélek, kár tovább égetned magad a butaságaiddal. Lehet, hogy a kiskertben Marinéni gyengén muzsikált, de az alföldi családi kis kertészet éppen ebből profitált az idén. Amúgy nem tudom, hogy tudsz-e olvasni, de leírtam, hogy nem kell félteni azokat, akik kukoricából, búzából, meg napraforgóból élnek. Azt is leírtam, hogy miért.
Kérdező a nyugalomhoz és a többihez nem elég egy ház vidéken hozzá kerttel? ha veszel egy házat kb fél-1 hektár földel ahoz nem kell semmilyen nagyobb munkagép azon bőven tudsz annyit termelni amiből jóllaksz és tudsz állatot tartani nem nagy munka és megvagy vele. A 8-as válaszolónak üzenem a kérdező nem TSZ-t azaz termelő szövetkezetet akar nyitni amit te írtál az teljesen más meg ahoz munkások is kellenének nem is kevés :D
Kérdező amit én írtam a ház nagyságától függően vidéken(felén) 10 millión körül jössz ki ha "nagy" 100négyzetméteres házat veszel, de kijössz 5-6 millióból is ha szereted a hagyományokat és pl ilyen "parasztházat" veszel ahoz is nagy udvar jár általában.
Köszönöm az újabb válaszokat!
14-es válaszadó: De igen, nekem bőven elég lenne egy kisebb méretű földterület, ahol egy kevés növényt lehet termeszteni, állatot tartani, úgy gondolom kezdetnek, tapasztalatlanul ez lenne a legcélszerűbb megoldás, hogy "belerázódjak". Nincsenek nagyravágyó céljaim, törekvéseim ezzel kapcsolatban, csak csendet, békességet, nyugalmat szeretnék.
14-es, milyen TSZ, te miről beszélsz? Az általam felvázolt verziókban egyetlen egy sem volt, amihez rengeteg ember kellene. Azért írtam le részletesen, hogy melyik "álomhoz" mennyi föld és pénz kell, hogy ne lovalja bele magát hülyeségekbe.
Ha meg akarsz élni a mezőgazdaságból:
Szántóföldi kultúrák, állattartás: 100 hektár föld, és még vagy 50 milliónyi gép
Gyümölcsös: legalább 5, de inkább 10 hektár gyümölcsös, és legalább 10 év türelem, meg még néhány millió tőke.
Kertészeti, de még erősen gépesíthető kultúrák (hagyma, krumpli, téli káposzta, dinnye, stb stb) 3-4 hektár föld, és még 15 milliónyi gépesítés (ha használt gépeket veszel)
Kertészeti friss áruk (paprika, paradicsom, saláta, piros retek, stb...). Kb 0.5-1.5 hektár föld, és kb 1.5 milka az induláshoz (fóliavázak, fóliatekercs, alapfelszerelések, vegyszerek, etc).
A kérdező a megélhetésről beszélt. Ha nem értesz hozzá, minek ugatsz bele? Minek szólsz be a másiknak? Én is az idilli, könnyű, birkatartós, kapirgálótyúkos, megnyugtató környezetre hajtok itthon a kis 2 hektáromon, de nekem mellette főállásban meg van a jövedelmem, a háztáji bőven elég, ha 0-ra fut, mert csak a magam örömére csinálom. Ha a kérdező a megélhetésről beszél, akkor szó sem lehet a legelésző birkák nézegetéséről, kőkemény, intenzív munka szükséges, hogy tisztes jövedelemre tegyen szert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!