Szerintetek mennyi tőke kellene egy pékség elindításához?
Köszönöm, hogy benéztél!
Kíváncsi lennék, hogy van-e valakinek olyan információja, hogy mennyi tőke szükséges egy pékség elindításához. Én a termelést is házon belül gondolnám, sütödével, nem csak más termékének az árusítással.
Gondolkozom, ha elvégzem az egyetemet és lenne lehetőségem, pénzem, akkor alapítanék egyet.
Köszönöm a válaszodat!
budapesten mondjuk 15-20millió Ft.
kell helyet bérelni, fizetni az alkalmazottakat, megvenni sok drága gépet, fizetni adót járulékot, stb...
ha jól látom, most a bruttó minimálbér 93.000 Ft
a munkáltatónak ez összesen ~120.000 Ft-ba fáj (a dolgozó kb 60e Ft-ot kap meg)
tegyük fel, hogy minden alkalmazott ennyit keres.
mondjuk, hogy a kérdező is dolgozik 0 Ft-ért, bár nem tudom, hogy jogilag van e erre mód, de tegyük fel. Legyen mellé még 2 alkalmazott aki süt meg elad. Szerintem több kell, de legyen 2.
Az havonta 240.000 Ft kiadás, ami éhbér sajna a dolgozó felé.
Okos üzletember nem máról a holnapra él, hanem legalább 1 évre előre tervez. Azaz illik félretenni a pénzt egy évre előre, hogy biztonságban legyen.
12*240.000 = 2.880.000 Ft
kell dolgozni is valahol, tegyük fel, hogy a kérdezőnek nincs pénz a bőre alatt, ezért bérelni fog egy üzletet. Nem egy kis zughely kell, mert kell legyen eladó rész, sütő rész tehát konyha, mellékhelységek, stb.
Szerintem nem a 8 kerben akarja a kérdező elindítani a boltot, oké, nem is Budán, valami normálisabb helyen. Ha azt mondom, hogy havi 120-150.000 a bérleti díj, akkor szerintem nevetségesen keveset saccolok.
elsőre ezt találtam: 60e Ft egy elég fos környéken, kicsi üzletre.
tehát számoljunk 1 évre előre 150.000 Ft-ot havi bérletre.
12x150.000 = 1.800.000 Ft (eltekintek a kauciótól, rendes csávó vagyok)
Rezsit fizetni kell. Víz, gáz, áram stb... Ha árul hűtött cuccokat, a hűtő fogyasztja az áramot. A sütő, kemence is zabálja a gázt vagy áramot ami jobban tetszik. Legyen havi 140.000 a rezsi. Szerintem alacsony ez is. nagyon...
12x140.000 = 1.680.000 Ft
Nem árt ha be tudja szerezni az alapanyagokat a kezdéshez, itt azért nem 1kg lisztről van szó.
Gondolkodjunk előre, hogy nem lesz kezdetben annyi bevétel ami mindent kitermel, tehát nem csak a kezdő anyagokat kell kalkulálni, hanem sokkal többet. a biztonság kedvéért. Nyilván nem feltétlenül azonnal élnéd fel az egészet.
legyen 400.000 Ft
A boltot be kell rendezni, eladó pult, polcok, pénztárgép, táblák, a boltot kívülről is olyanná kell varázsolni, hogy tudja mindenki, az pékség és érdemes betérni, a munkát el is kell végezni.
legyen csak 500.000 Ft
Meg kell venni a gépeket, pl kemence, megvallom erre nem találok semmi komolyat googleban, de tuti egy kisebb vagyon, mármint ha nem a házadba vagy kertedbe akarod, hanem rendes pékségbe.
Mindenféle gépekre, szakszerű üzembe helyezésükre ha számolok egy 600.000 Ft-ot, akkor talán nem mondok keveset, de lehet tévedek benne. javítson ki aki ennél többet tud.
Kell egy állandó könyvelő a cégnek. Egy sima egyéni vállalkozást olyan 20-30e Ft között csinált meg évekkel ezelőtt könyvelő, persze a számlák mennyiségétől is függ. Legyen 50.000 Ft havonta.
12x50.000 = 600.000 Ft
nem árt ha nem halsz éhen amíg nem hoz hasznot a bolt. Mondjuk éljél meg havi nettó 140.000 Ft-ból, tudom 47.000 Ft is elég kell legyen, de nem biztos, hogy stressze mentesre sikerülne. Itt nem számolok bruttó bért, mert ez lényegében spórolt pénz (vagy kölcsön, akármi). Legyen egy évre előre tartalék: 12x120.000 = 1.440.000 Ft
munkabérek: 2.880.000 Ft
bérleti díja: 1.800.000 Ft
rezsi: 1.680.000 Ft
alapanyagok: 400.000 Ft
berendezés: 500.000 Ft
gépek: 600.000 Ft
könyvelő: 600.000 Ft
megélhetés: 1.440.000 Ft
-------------------------------------
summa: 9.900.000 Ft
~10milka úgy, hogy véleményem szerint eléggé alálőttem az árakat. nem számoltam marketing költségeket se, illetve esetlegesen befolyó(kifolyó) költségeket, adókat pluszba, vagy, hogy elromlik valami amit javíttatni kell.
persze nincs üzletem, vállalkozásom, lehet, hogy rosszul kalkuláltam valamit, nyitott vagyok az építő jellegű kritikákra, bátran ki lehet javítani.
Részben korrekt levezetés.
Ami kimaradt belőle, hogy a működési engedély miatt a nyitás csúszhat 1-2 hónapot, viszont felesleges 1 évnyi tartalékot félretenni, 6 havi is elég.
Köszönöm szépen a válaszokat! Azt gondolom, hogy ebben van pénz, mert éhes ember mindig lesz, de a piac valamilyen szinten már telítődött. A városomban van 4 pékség, plusz ahova beszállítanak. Én dolgoztam pékségben és hallottam egy belső embertől, hogy mennyi bevétel lenne, ha a főnök normálisan intézné a dolgokat.
Budapesten nyitnék, ha lenne lehetőségem, ott talán a kereslet is nagyobb és könnyebb beszerezni az alapanyagokat. Meg ugye sok ember él ott, sok a megálló...
Köszönöm még egyszer a válaszokat!
22:43
az ilyen minőség, meg antsz es vizsgálatokat kihagytad. Végül is nem szeretnéd mérgezni az embereket, kajával foglalkozol. Gondolom ők se a vállalkozó két szép szeméért adják ki az engedélyt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!