Kftnk-nek apeh tartozása van, a könyvelő azt mondja, hogy a két tag a magánvagyonával is felel csődeljárás esetén, minimum a törzstőke összegével. Eddig úgy tudtam, hogy a kft azért kft, mert csak a bevitt összeggel felelnek a tagok. Mi az igazság?!
"Legyünk jóindulatúak, és feltételezzük, hogy a két tag tiszta, az ügyvezetéssel megbízott valaki pedig csődbe viszi a céget."
Ez kb. annyira reális, mint hogyha a Hupikék a Népligetben élnének. :)
Nos, nem vagyok se könyvelő, se ügyvéd, se egyéb gazdasági szakember, ezért nem tudok biztos választ adni, csak egy véleményt.
Kicsit sok volt a jogi szöveg, de nekem az jött le, hogy csak a döntéshozásban résztvevő vagy azt befolyásoló tagok vagy kívülálló, megbízott személyek felelnek a beszolgáltatott alaptőkéjüknél (bár nem ez a szakszó, tehát a saját először beleadott pénzükre gondolok) nagyobb összeggel, a saját vagyonukkal. A könyvelő a személyes esetre levetítve mondta szerintem hogy mi fog történni, mert gondolom nálatok mindkét tag (amelyikből az egyik gondolom te vagy, bár elég kevés az információ nekem) döntéshozó/ügyvezető/akármilyen felelős. Tehát szerintem a ti esetetekben a könyvelőnek igaza van, és a két tag felel a saját vagyonával is.
Ha nagy a tartozásotok és nem tudjátok rendezni, vagy haladékot kérni, vagy részletfizetést, vagy peren kívül megegyezni (bár apeh-hal nem valószínű), akkor szerintem nem lesz érvényes rátok a tagok felelősségkorlátozása.
De nem akarom a behajtót festeni a falra, vagy rémisztgetni téged. Remélem sikerült rendezni a tartozásaitokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!