Ha kiköltözök egy lakatlan szigetre 20 évre, akkor az az enyém lesz?
Az első nem jól tudja, én már hallottam olyan hazai ügyről, ahol egy lelakatolás is elegendő volt az elbirtokláshoz.
Azt, hogy külföldön is van-e ilyen jogintézmény nem tudom.
"Magyarországon van ilyen törvény, hogy ha valaki 15 évig egy helyen lakik, akkor övé lesz a terület, nem?"
Nem. Az ott lakás így kevés.
Ha használat másvalaki engedélyén alapul vagy a birtoklásod jogszabályba ütközik, akkor nem szerzel tulajdonjogot. Valamint az is kell, hogy sajátkénti ( vagyis kifelé olyan, mintha te lennél a tulajdonos ) és szakadatlan ( ne történjen olyan, ami megszakítja az elbirtoklást )legyen a birtoklás és használat, valamint a terület az építésügyi jogszabályok szerint megosztható legyen, ha nem az, akkor az egész földterületre nézve meg kell állnia a feltételeknek.
A sziget ( már ha fedezel fel ilyet, mert az ismert szigetek már mind tartoznak valamely államhoz ) esetében a többi államnak kell veled kapcsolatot kezdeményeznie ( kereskedelmi, jogi, diplomáciai..etc ). Ezenek a feltételeit ( államapparátus, közigazgatás, pénzügyi fedezet, rendvédelem, önkormányzatok, ) meg kell teremtened, mert ha nem, senki se fog komolyan venni. Valamint kérned kell az ENSZ felvételedet. Ez ugyan nem követelmény, de ma már nincs olyan állam, ami nem tagja az ENSZ - nek és nagymértékben segíti az elfogadási esélyeidet a többi államnál az ENSZ tagságod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!