Vegyészként milyen vállalkozást tudnék indítani?
Én is vegyész vagyok és gondolkoztam már pont ugyan ezen.
Az a baj, hogy szakmában nem igazán tudsz saját vállalkozást nyitni. Kutatáshoz még egy nagyvállalatnak is igen csak a zsebébe kell nyúlni. Csak egy labor berendezéséhez 100milliók kellenek, tekintve hogy egy HPLC, MS, stb készülék több tízmillió Ft-ba kerül. És a fenntartásuk sem két fillér. Ha lépést akarsz tartani a versenytársakkal, külföldi folyóiratokat kell előfizetned, külföldi konferenciákra kell járnod, stb. Egy embernek száz milliók nélkül ez gyakorlatilag kivitelezhetetlen.
Ha gyártasz valami terméket, azt sem tudod olyan mértékben előállítani egy magad hogy az rentábilis legyen és megélj belőle.
Ezért én erre nem sok esélyt látok.
Ja, amit sokan írnak, patikát nem nyithatsz, mert nem vagy gyógyszerész. Vagy csak akkor, ha alkalmazottaid dolgoznak a patikában. (Bár mintha rémlene valami újabb szabály, hogy nem nyithat akárki patikát, csak aki maga is gyógyszerész. De ennek utána kéne járni.)
Vannak gyógyszerész ismerőseim. Kémia ez is az is, de ők azért mást tanulnak az egyetemen. Sokkal több hatástant és biológiai, orvosi ismeretet tanulnak. Mi vegyészek meg inkább a kémia ipar, fizikai, kutatási szegmensében vagyunk járatosabbak. A vegyészmérnökök még inkább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!