Ha valaki egy Zrt-nél több mint 51% tulajdonos, van-e lehetősége hitelezni a cég vagyonából egy másik, saját vállalkozás finanszírozásához?
Egy percig nem mondtam, hogy a tulajdonos hitelez, ez volt az első válaszom:
"Lehet, de a szerződést az arra jogosult képviselőnek kell aláírnia."
Hülyeség. Tehát tud hitelezni, csak nem ő írja alá? Tehát tud, csak nem az ő felelőssége és döntése? Ugyanmár! Biztosúr! Tudom, hogy én ültem a volánnál, de az asszony hajtott gyorsan! Csak az tud gyorshajtani, aki a volánnál ül. Csak az tud rendelkezni a cég vagyonával, aki a volánnál ül. Az asszony (közgyűlés) persze pofázhat, hogy haladjunk már (hitelezzünk már), csak akkor megyünk gyorsan (hitelezünk), ha én, a vezető azt akarom!
Tehát tud az asszony gyorshajtani (a tulaj hitelezni)? Nem.
Egy Zrt ben nincs személyi döntés.
A cég vagyonát fel lehet használni, a cég fejlődése érdekében de ezt a tagok eggyüttes döntésével.
Az alapitó okiratban biztos lefektettétek, hogy egy ilyen döntést, milyen módon lehet megszavazni, mennyi százalékkal.
A cég vagyonát nem a tulajdonosok kezelik, hanem az erre felvett alkalmazottak.
Vezérigazgató, pénzügyes, stb.
Teljesen legálisan, az osztalékból jutó összeg amit adózás után felhasználhatsz tetszőlegesen.
A cég vagyonával napra készen el kell tudni számolni, abból hiányzó összeg esetén, bűntető feljelentést lehet tenni, sikkasztás, illetve gondatlan vagyonkezelés miatt.
Rövid válasz: igen.
Kérdés, hogy a 60% tulajdonrész egyben 60% szavazati jogot is jelent-e, és megvétózhatja-e más, de ezt ő már előre tudja a tul. struktúrából és alapszabályból.
Nyrt-ben tudomásom szerint ez úgy menne, hogy Mr. 60% összehív egy rendkívüli közgyűlést.
Ott megszavazza saját magának a saját indítványát. Innentől az igazgatótanács dolga, hogy ezt végrehajtsa.
Akkor nem tudja megszavazni magának, ha valaki másnak esetleg vétójoga van (a kisebbségi részesedése ellenére), és megvétózza.
Szerintem a Zrt-nél is hasonlóan műkszik.
A cégben 60% szavazati és tulajdonjoggal bíró tulaj az isten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!