Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Ha valaki egy Zrt-nél több...

Ha valaki egy Zrt-nél több mint 51% tulajdonos, van-e lehetősége hitelezni a cég vagyonából egy másik, saját vállalkozás finanszírozásához?

Figyelt kérdés
Példával leírva:Ha 60%-os tulajdon részes vagyok a Fiktív Zrt-nél,a Zrt vagyona mondjuk 1 milliárd,akkor ebből a pénzből lehet-e hitelt nyújtani egy olyan befektetéshez,amelynél ismét tulajdon részt kívánunk vásárolni (Másik Zrt.)?Persze mind ezt szerződéssel,megfelelő kamat stb.feltételek mellett.
2010. nov. 27. 21:12
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
Hát, ha te ebből ezt olvastad ki, akkor örülök. Mindenesetre a tulajdonos NEM tud hitelezni. Én is örülök, hogy végre józan belátásra jutottál, és ezt nem vitatod már.
2010. nov. 28. 18:05
 22/26 anonim ***** válasza:

Egy percig nem mondtam, hogy a tulajdonos hitelez, ez volt az első válaszom:

"Lehet, de a szerződést az arra jogosult képviselőnek kell aláírnia."

2010. nov. 28. 18:49
 23/26 anonim ***** válasza:

Hülyeség. Tehát tud hitelezni, csak nem ő írja alá? Tehát tud, csak nem az ő felelőssége és döntése? Ugyanmár! Biztosúr! Tudom, hogy én ültem a volánnál, de az asszony hajtott gyorsan! Csak az tud gyorshajtani, aki a volánnál ül. Csak az tud rendelkezni a cég vagyonával, aki a volánnál ül. Az asszony (közgyűlés) persze pofázhat, hogy haladjunk már (hitelezzünk már), csak akkor megyünk gyorsan (hitelezünk), ha én, a vezető azt akarom!

Tehát tud az asszony gyorshajtani (a tulaj hitelezni)? Nem.

2010. nov. 28. 19:25
 24/26 lcps ***** válasza:

Egy Zrt ben nincs személyi döntés.

A cég vagyonát fel lehet használni, a cég fejlődése érdekében de ezt a tagok eggyüttes döntésével.

Az alapitó okiratban biztos lefektettétek, hogy egy ilyen döntést, milyen módon lehet megszavazni, mennyi százalékkal.

A cég vagyonát nem a tulajdonosok kezelik, hanem az erre felvett alkalmazottak.

Vezérigazgató, pénzügyes, stb.

Teljesen legálisan, az osztalékból jutó összeg amit adózás után felhasználhatsz tetszőlegesen.

A cég vagyonával napra készen el kell tudni számolni, abból hiányzó összeg esetén, bűntető feljelentést lehet tenni, sikkasztás, illetve gondatlan vagyonkezelés miatt.

2012. márc. 28. 18:44
 25/26 anonim ***** válasza:

Rövid válasz: igen.

Kérdés, hogy a 60% tulajdonrész egyben 60% szavazati jogot is jelent-e, és megvétózhatja-e más, de ezt ő már előre tudja a tul. struktúrából és alapszabályból.

Nyrt-ben tudomásom szerint ez úgy menne, hogy Mr. 60% összehív egy rendkívüli közgyűlést.

Ott megszavazza saját magának a saját indítványát. Innentől az igazgatótanács dolga, hogy ezt végrehajtsa.

Akkor nem tudja megszavazni magának, ha valaki másnak esetleg vétójoga van (a kisebbségi részesedése ellenére), és megvétózza.

Szerintem a Zrt-nél is hasonlóan műkszik.

A cégben 60% szavazati és tulajdonjoggal bíró tulaj az isten.

2012. jún. 11. 17:04
 26/26 anonim ***** válasza:
Én is pont így látom, de van itt egy sügér, aki nem érti.
2012. jún. 11. 18:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!