Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » A NAV-nak van adata arról, ha...

A NAV-nak van adata arról, ha egy vállalkozás közösségi adószámmal vásarol az Európai Unióból?

Figyelt kérdés
Az elmúlt pár hónapban több alkalommal vásároltam az EU-ból de sajnos egy téves információ miatt nem küldtem el a NAV-nak a szükséges nyomtatványt. Pótolhatom még és befizethetem az áfát? Mire számíthatok? Kb.2500 euróért vásároltam augusztus óta, előtte nem vásároltam soha külföldről.

jan. 1. 03:29
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
50%
A kerdes alapjan nem feltetlen akarsz errol beszamolni. Konyvelo mit mond? Mit vettel es miert? Ha kereskedtel akkor erdemes bevallani ha gyartasz valamit akkor is kene de ott annyira nem uvolt a dolog. Sajat cegemben biztosan nem szamolnek be ilyesmirol utólag.
jan. 1. 06:12
 2/13 anonim ***** válasza:
Mit akarsz befizetni? Ha normál áfakörös cégként működsz, akkor az eu-s beszerzés áfája le is vonható, tehát a bevallásban egyszer plusz (fizetendő), egyszer mínusz (levonandó). Tehát csak a régebbi áfabevallásaidat kell önrevíziózni.
jan. 1. 09:02
 3/13 A kérdező kommentje:
Alanyi adómentes vagyok, gyerekruhákat vásároltam és adtam el. Magyarországon is nagyon sokat vásároltam. Az a kérdés, hogy a NAV -nak van-e valamilyen nyilvántartása arról, hogy valaki mit vesz az EU-n belül? Megkapja-e a külföldi cégektől közösségi adószám alapján ezeket az információkat? Természetesen nem akarom elcsalni az áfát, de ha ez tényleg "becsületkasszás", akkor azt se szeretném, hogy utólag legyen abból bajom, hogy nem vallottam be. Nincs könyvelőm, eddig nem volt rá szükségem. Bőven a 10.000 euró alatt vagyok, hülye voltam, hogy hasznàltam a közösségi adószámomat, sokkal jobban jártam volna, ha nem használom, mert akkor az adott ország áfàját kellett volna befizetnek, ami jóval alacsonyabb, mint a magyarországi.
jan. 1. 09:53
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
A másik partner is lejelenti ezt, szóval a nav tudni fog róla, ha te nem vallasz. Úgyhogy minél hamarabb valld be és fizesd be, plusz a késpótlék.
jan. 1. 09:59
 5/13 anonim ***** válasza:

Nyugi:

Nem kell azonban adót fizetnie a Közösségen belüli termékbeszerzés után a különleges adózói

körnek, ha a Közösség más tagállamaiból beszerzett termékek áfa nélküli összesített értéke sem

a tárgyévet megelőző évben, sem a tárgyévben a 10 000 eurós értékhatárt nem haladta meg,

illetve nem haladja meg.

jan. 1. 10:03
 6/13 anonim ***** válasza:
De ez csak akkor van, ha nem adja meg a közösségi adószámát, nem? Ha megadja, akkor kell fizetni és vallani.
jan. 1. 10:09
 7/13 anonim ***** válasza:

De, de, ez sajnos így van:

5.1.2. A közösségi adószám közlése

Ha a különleges adózói körbe tartozó adózónak más okból van közösségi adószáma, például

szolgáltatásnyújtás vagy igénybevétel miatt, azt az értékhatár alatti közösségi

termékbeszerzéskor nem kell megadnia a partnerének.

Ha annak ellenére megadja, hogy az értékhatárt nem lépte túl, és nem is választott adófizetési

kötelezettséget az értékhatár alatt – lásd következő pont), e tényt az első ilyen Közösségen

belüli termékbeszerzés teljesítésének napját követő hónap 20-áig be kell jelenteni a NAV-

nak.30

Ilyenkor ugyanis úgy kell tekinteni, mint aki adókötelezettséget választott31 erre az ügyletre,

valamint az ezt követő összes olyan Közösségen belüli termékbeszerzésére, amelyet neki az

előbbi ügylet teljesítésének évét követő második év végéig teljesítenek.

jan. 1. 10:23
 8/13 anonim ***** válasza:
Ráadásul ezzel külön bünteti saját magát, mert ezáltal még további évekig fizetnie kell, ha eu-ból szerez be. Talán az lehet még megoldás, hogy megkéri a partnert, hogy sztornózza a számlát, és állítson ki neki egy újat, immáron közösségi adószám nélkül.
jan. 1. 10:25
 9/13 anonim ***** válasza:
Egyébként a kérdezőnek érdemes lenne egy könyvelőt felkeresnie, és akár csak eseti jelleggel, de igénybe venni a szolgáltatásait.
jan. 1. 10:29
 10/13 A kérdező kommentje:
Nem hiszem, hogy sztornóznák a számlát sajnos😔
jan. 1. 10:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!