Hogyan lehetek önálló pályázatíró?
Én a szakdolgozattal kezdtem, egy saját knowhow-s megvalósíthatósági tanulmánnyal, ami a vállalkozásom alapját adta már az egyetemi utolsó évben is, amior meg is valósíottam egy 5 éves projektet belőle. Nyilván úgy írtam meg, hogy aktuálisan elérhető pályázati forrásokat is bele tudtam szervezni, mint kezdő vállalkozás.
Egyébként szerintem egy vállalkozásfejlesztési, vagy business coach jó ha van mellé mesteren, esetleg MBA, hogy komolyan is vegyenek.
Viszont a pályázatírásból ritkább a bevétel, met általában sikerdíjasokat profereálják, így ha nem támogotatott a projekt, kvázi nem keresel szinte semmit vele. A projektmenedzsmentbe több pénz és lehetőség is van , mint magába az írásba, ami kb egyszeri bevétel, de kellenek hozzá interdiszciplinák is.
Szintén a sikerdíjasokat preferálom, mivel nincs kedvem a semmire 200-400e-et fizetni. Sajnos kevés van az ilyen pályázatíróból, eddigi tapasztalatok alapján 19-ből csak egy és azzal is ráfázik az átlagember.
Nyersz így fizetni kell, de nem jött meg a pályázati pénz, mivel a kivitelező bár a pénzt elviszi, de a munkát nem csinálta meg, sőt 40%-nyi előleget is lehívja a támogatásból, amit szintén a pályázón vasal be az állami szerv...
A lényeg pont azon van nálam, hogy pályázatíróként csak olyat vállalok el, ahol van létjogoultsága a fejleszétsnek és ne egy humbuk lufi projekt. Inkább, kevesebb de azok eredményesek legyenek, mint egyfolytában csörögjön a telefon a szerencsevadászoktól.
Illetve ahol a projekt előkészítés és a projeketmenedzsment részben, vagy teljes egészében finanszírozható a támogatásból. Így a saját érdekem is, hogy jó páylázatto írjak rá. Mivel ezek folyamatosan az előrehaladással is adnak plusz bevételt. Nem csak egyszeri szétkárom a karom, hogy nem sikerült, de 100.000+áfa a minimáldíjat kérem.
Nyilván a járulékos költségeket mint pl. hitelesített tulajdoni lap, statikusi szakvélemny, stb. nem fogom megelőlegezni azért...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!