Hogyan juthatok a jogos pénzemhez?
Kezdő egyéni vállalkozóként építőipari szerelési munkát végeztem két emberemmel, akiket napi bejelntéssel minden nap bejelentettem, amíg ment a munka. A megrendelő cég első emberével abban állapodtunk meg szóban, hogy kezdjük el a munkát, meglátjuk, hogy megy, aztán írunk egy szerződést. Azzal hitegetett, hogy legalább 2 hónapig tudok dolgozni náluk. Az embereimmel kaptunk névre szóló mágneskártyát is a beléptetőkapuhoz, így meg sem fordult a fejemben, hogy ekkora szívás lesz ez a történet. Minden erre szánt pénzemet betettem a munkába, intéztem a szállást, a kaját,előleget fizettem az embereimnek, de csúnyán át átdobtak minket a palánkon. Bő két hét telt el, elvégeztünk annyi munkát, amennyit tudtunk, de a szerződés nem készült el, mert a főnök közben elutazott a karibi térségbe telelni, és teljesen elérhetetlenné vált. A saját múvezetője se tzdta elérni, a szerződési adatokat is továbbküldte neki, közben a fő megrendelő az én megbízómnak szánt területet átadta a románoknak, így le kellett vonulni a területről. Az általam és az embereim által elvégzett munkát leigazoltan átvették, de a mai napig nem fizettek ki, pedig eltelt másfél hónap. A cégvezető elérhetetlen, nem reagál se telefonrhívásra, sem sms-re, csak a művezetőjével és egy beosztottjával tudok néha kommunikálni, ők normálisak, de hiába adják át a kérésemet, a fönők nem reagál, ők is nagyon nehezen tudják elérni.
Közben leinformáltama céget, jó nevük van a szakmában, nincs piszkos ügyük papíron, viszont se weblapjuk, se online elérhetőségük nincs megadva sehol, kommunikálni lehetetlen velük. Ahogy én levettem az infót, arról van szó, hogy van ez a cégvezető, aki nagy lábon él, de leszarja a cég dolgait, ő intézi a pénzügyeket is, de kommunikláni nem lehet vele. Az ő szintjén uzsonnapénz, amivel tartozik, de én emiatt nem tudtam sem az adót, sem az embereimet rendesen kifizetni.
Nem is a pénz része zavar a legjobban, hanem, hogy ennyire semmibe veszik az embert.... De az ingyen elvégzett munka az jó volt nekik......
Mit tehetek, ha kamarai bejegyzés szerint hivatalosan nem vetették alá magukat a kamara által szervezett választottbíróságnak?
Küldtem hivatalos felszólítást is a bejegyzett székhelycímre, hogy egyeztetés miatt keressenek meg, de semmi reakció.
Ezt megtehetik büntetlenül?
Bizonyítani tudom, hogy náluk dolgoztam, még a mágneskártya is megvan névre szólóan.
Küldessek fizetési meghagyást nekik és menjen jogi útra a történet:
Van valami köztes megoldás?
Ha bemegyek az iparkamarához, rajtuk kereszül valami kommunikáció elindítható, hogy fizessenek ki a rohadékok, mert nem akarok bíróságr járni emiatt?
A másik fontos kérdés, elvégeztem a munkát, de mivel árban nem állapodtunk meg, mivel elérhetetlenné vált így számlázni sem tudtam, a NAV felé ezt jelentsem, hogy emiatt nem tudtam eleget tenni a számlaadási kötelezettségnek?
Én szorítok neked! Jár az a pénz, megérdemled és ezek a görények pláne megérdemlik, hogy ne maradjon náluk.
De sajnos a leírtak alapján nem hiszem, hogy könnyű dolog lesz kiharcolni, hogy megkapd, ami jár neked. Tartok tőle, hogy amiket te bizonyítékoknak nevezel, azokat piszkosul nehéz lesz a bíróságon alátámasztani, hogy egyáltalán megtörténtek.
Minden esetre sok sikert és kitartást!
23-as, köszönöm szépen a bíztatást, rajtam nem fog múlni.
A mágneskártyával kapcsolatban valakienk van esetleg tapasztalata? A saját és az embereim nevére kiállított kártyák megvannak a cég nevével és logójával. Azt csak nem tudják letagadni.
A mágneskártya általában nem tárol semmilyen adatot - de ha igen, akkor is lehet egyedi/titkosított formátumban, más számára nem értelmezhető formátumban. Általában csak egy sorszáma van, ami alapján a kiépített rendszer ismeri fel a kártyát és minden belépést, kilépést, mozgást, egyéb dolgot a beléptető rendszer kezel a cégnél, de az sem feltétlenül biztos, hogy tárolja (naplózza) a be/kilépéseket, mert az is lehet, hogy csak egyszerű kulcsként működik. Ha van kártyád, átenged a beléptető kapu, ha nincs, akkor nem, de ennél többet nem is tárol.
Az, hogy nálatok van egy pár belépőkártya a ti nevetekre kiállítva, legfeljebb annyit jelent, hogy valamikor valamiért engedélyt adtak nektek a belépésre. De még az sem bizonyítja, hogy voltatok bent, mert simán mondhatják, hogy az irodában adták oda a kártyákat és a helyszínre már ki se mentetek sosem.
Mondhatják, hogy csak egy helyszínbejáráson voltatok, mert volt róla szó, hogy majd ott dolgoztok, de végül mégsem állapodtatok meg. Esetlegk, hogy az állásinterjúra mentetek, de mást vettek fel helyettetek. Vagy bármi, amit csak kitalálnak.
Akár azt is mondhatják, hogy ők számítottak rá, hogy mentek dolgozni, de ti sosem mentetek vissza még a kártyákat leadni sem - ami miatt még a végén akár nektek lehet bajotok, mert a kártyával továbbra is belépési jogosultságotok van oda, illetéktelenül.
Azt se nagyon reméld, hogy majd a CSI fog űrtechnikával nyomozni, hogy kiderítsék milyen turpisságokat követ el a cég ellenetek. Ez még csak nem is bűnügy, hanem egyszerű szerződés kifizetési per.
Ha lenne szerződésed, akkor csak annyit vizsgálna a bíróság, hogy a szerződés szabályos, mindkét fél szabályos módon elfogadta-e és teljesült-e a kifizetése.
Így, hogy nincs szerződésetek, te elmeséled, hogy szerinted miben állapodtatok meg és ezeknek az állításaidnak a valóságalapját milyen tanúk, vagy egyéb dokumentumok támasztják alá.
A másik fél meg elmondja, hogy ebből mi hogyan volt szerinte máshogyan, szerinte miért nem bizonyítják a te dokumentumaid a te állításaidat, bemutatja a saját igazát szerinte igazoló dokumentumait, aztán a bíróság ezek alapján megpróbálja megítélni, hogy vajon tényleg lehetett-e köztetek szerződés, tényleg jártatok-e ott, végeztetek-e munkát és ha igen, akkor ezért nektek milyen díjazás járjon - merthogy egyértelműen dokumentált megállapodás, teljesítési igazolás egyáltalán nincs róla.
Próbálj meg legalább levelezést, SMS-eket, chat üzeneteket, bármi olyat előkeresni, ami a cég és közted BIZONYÍTHATÓ formában történt és amiből legalább valami rekonstruálható lenne abból, hogy miben maradtatok és hogy tényleg dolgoztatok nekik.
Ha telefonon beszéltetek, még ha esetleg minden egyes időpontot tudsz is (szolgáltatótól elvben kikérhetnéd), az sem bizonyítja, hogy miről beszéltetek ennyit, felvételed meg nyilván nincs a beszélgetésekről, ami annak a tartalmát igazolhatná.
Ha a kollégáid is ott voltak a megállapodásnál, akkor ők tanúsíthatják, hogy mi hangzott el - de még így is csak a te tanúid szava áll szemben a megrendelő és tanúinak szavával szemben.
Az sem kizárt, hogy már egy ügyvédi fizetési felszólításra kifizetnek, mert nem akarnak tovább szórakozni és belátják, hogy nem ér ennyit. De épp úgy lehet az is, hogy akár a perbe is belemennek, mert úgy is tudják, hogy nincs a kezedben semmi, ők meg legfeljebb, ha mégis megítéli a bíróság, majd kifizetik, amit amúgy is kellett volna...
"Annyi bizonyíték azért van a kezemben, hogy rekonstruálni lehet a munkafolyamatokat."
Ez nem büntetőügy, hogy bármit rekonstruálni kelljen.
Teljesítésigazolás és szerződés van a kezedben?
Nem érdemes itt (vagy bárhol máshol) tépni a szád. Nem minket kell meggyőznöd és teljesen mindegy, hogy minket meg tudsz-e győzni, vagy sem. Ez mindenképp csak pótcselekvés a részedről.
Beszélj egy ilyen ügyekre szakosodott ügyvéddel! Neki mondd el, hogy milyen bizonyítékok vannak a kezedben. Ő majd elmondja, hogy abból a bíróságon ő mit tud kihozni, mire van esély, mire nincs.
Lehetőleg sikerdíjban állapodj meg az ügyvéddel és ne alkalmankénti díjban. Különben nem az ügyed megnyerésében lesz érdekelt, hanem hogy minél több alkalommal számlázhasson neked és hitegessen a sikerrel akkor is, ha esélyed sincs bármit is elérni.
(Ha már fizetsz neki, megbízási szerződés sablont írass vele, hogy máskor legyen kéznél és ne legyenek ilyen gondjaid belőle.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!